Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 березня 2024
1,0 °C
снег

Статті

Все для дому та саду
Як правильно мити голову
08 лютого 2021, 19:14
Як правильно мити голову

Миття голови сприймається чимось настільки базовим, що багато хто навіть не підозрює, скільки важливих нюансів існує. А потім ці ж люди дістають друзів ниттям і скаргами на неслухняне та нездорове волосся.

Ми зібрали для вас 7 правил, яких необхідно дотримуватись, якщо не хочете бути у їхньому числі. Обов’язково поділіться ними з подружками, щоб ваше волосся завжди сяяло, а розмови були лише про приємне.

1. Мийте голову раз у...

Ні, краще забудьте всі цифри, які ви чули раніше. Єдина правильна відповідь — по мірі необхідності. Підібрати універсальне правило просто неможливо, тому що кожен організм працює у своєму індивідуальному режимі. Але якщо вам оптимально мити голову, наприклад, раз у два дні — це не назавжди. На частоту миття впливають зміни гормонального фону, способу життя, харчування і навіть екологія.

Складніше тим, у кого волосся схильне до жирності. Нібито логічно просто частіше його мити, але на ділі буває так, що миєш частіше, а воно лише швидше брудниться. Ось три простих правила, які все змінять:

1. Зосередьтесь не на частоті, а на регулярності. Без чіткого графіку сальні залози іноді будуть проявляти надмірну активність, що вкрай небажано.

2. Ніколи не користуйтесь засобами для іншого типу волосся. Навіть якщо вони класно пахнуть і також чимось корисні. Через це волосся може стати ще жирнішим.

3. Старайтесь рідше сушити волосся феном і не робити складних укладок. Через пересихання шкіра буде активніше виробляти жир.

2. Перед митям розчісуйте волосся

Розчісування значно зменшить ймовірність травмування волосся. До того ж, після миття його буде набагато легше вкласти. В ідеалі прикореневу зону краще розчісувати масажною щіткою, а решту волосся гребенем з широкими зубцями. Але навіть пройтись звичайним гребінцем вже краще, ніж нічого.

3. Слідкуйте за температурою води

Це саме той, коли потрібно знайти золоту середину. Вода повинна бути теплою, приблизно 40-50 градусів. Але ви навряд полізете в душ з термометром (якщо так, то краще не треба), тому орієнтир такий — трохи вище, ніж температура тіла.

І це не для того, щоб вам було комфортно. Надто гаряча вода руйнує структуру волосся, вичерпує запаси кератину і порушує зволожувальні механізми. Через це волосся втрачає колір і силу. Окрім цього, гаряча вода активізує роботу сальних залоз, а це лише заважає вимивати залишки жиру зі шкіри голови.

Холодна вода погано ладнає із шампунями, і вони гірше піняться. Але що гірше, через тривалий вплив холоду сповільнюється кровообіг. А значить, як мінімум ви отримаєте менше поживних речовин з шампуню, як максимум — спазм судин і головний біль.

Але в кінці миття все-таки краще ненадовго зменшити температуру води. Така короткострокова зміна навпаки покращить кровообіг і допоможе лусочкам на кутикулах закритись. Після цього волосся буде більш захищеним і отримає здоровий блиск.

4. Правильно наносьте шампунь

Насамперед його необхідно витиснути з тюбика. Звучить смішно, але саме на цьому етапі й виникає перша складність. З шампунем не можна переборщити, тому що через це його неможливо буде повністю змити. Як результат, ваше волосся буде швидше жирніти після миття. Оптимальна кількістю шампуню — розміром приблизно з фундук.

Витиснули? Супер! Тепер переконайтесь, що волосся вже вологе, але не спішіть його чіпати. Спочатку розітріть шампунь у долонях, а потім нанесіть його на шкіру голови та прикореневу зону. Решту голови промивайте лише піною, яка спускається. Якщо не дотримуватись цього правила, волосся буде пересихати та швидше жирніти.

Щоб добре спінити шампунь, масуйте шкіру голови подушечками пальців. Це не лише приємно, а й також покращує кровообіг. Завдяки цьому більша кількість корисних компонентів шампуню проникне у фолікули волосся.

5. Застосовуйте три важливих лайфхаки

Завжди мийте голову двічі. Тільки вдруге використовуйте вдвічі менше шампуню. Перший раз потрібен, щоб очистити забруднення. А друге миття насичує шкіру корисними інгредієнтами і надає волоссю блиску.

Обов’язково ретельно мийте потилицю. Саме ця зона забруднюється найсильніше, але більшість людей незаслужено ігнорує її.

Під час миття відхиляйте голову назад, щоб волосся падало на спину. Коли голова нахилена вперед, відриваються волосяні лусочки, і волосся стає більш вразливим.

6. Не наносьте кондиціонер на коріння

Зона волосся в радіусі 2-3 см від коріння — табу для кондиціонера. Через це закупорюються волосяні цибулини, а саме волосся втрачає об’єм і швидше жирніє. Також не забувайте перед нанесенням кондиціонеру злегка промокнути волосся рушником. Таким чином засіб краще проникне в структуру волосся, а не стече разом з водою.

7. Правильно сушіть волосся

Найголовніше — волосся не можна терти рушником. Від цього воно сильно пошкоджується. Замість цього його необхідно обережно промокнути його. А ще з цієї ж причини не можна одразу починати сушити волосся феном або розчісувати. В ідеалі потрібно завжди почекати, поки воно повністю висохне саме. Але якщо сушите волосся феном — обов’язково використовуйте термозахисний спрей. Так волосся буде менше ламатись і тьмяніти.

Також краще не намотувати рушник на голову. Хоча це і дуже популярний спосіб висушити волосся, але насправді через це створюється парниковий ефект. Тому починають активніше працювати сальні залози, а це зовсім зайве.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар