Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
24 квітня 2024
10,4 °C
дождь

Статті

Все для дому та саду
ВОГНЕТРИВКА ЦЕГЛА ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ФАХІВЦІВ
03 червня 2020, 13:32
ВОГНЕТРИВКА ЦЕГЛА ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ФАХІВЦІВ

Каміни та печі в приватному будинку - головні атрибути більшості заміських будинків. Для їх будівництва потрібен спеціальний матеріал, які буде протягом багатьох років витримувати високу температуру і при цьому забезпечить хорошу тепловіддачу. Саме такими характеристиками володіє сучасна вогнетривка цегла.

Існує кілька видів вогнетривкої цегли:

  • шамотна
  • кварцова

 

ОСОБЛИВОСТІ ШАМОТНОЇ ЦЕГЛИ

Для її виробництва використовується спеціальна вогнетривка глина, до якої додається шамотний порошок. Виробники пропонують величезний вибір колірних рішень. Без додавання барвників вона може бути в залежності від глини від піщаного кольору до помаранчевого. Про те, що обрана шамотна цегла має вогнетривкі властивості, свідчить наявність літери «Ш» у маркуванні

Друга буква говорить про максимальну температуру, яку вона здатна витримати.

Незважаючи на високі якісні характеристики, шамотний вогнетрив може не впоратися з покладеним на нього завданням, якщо він бракований. Тому при виборі слід звернути увагу на характеристики і зовнішній вигляд блоків.

У вогнетривів не повинно бути порожнин, щілин. При безпосередній взаємодії з високою температурою він в кілька разів швидше руйнується, ніж повнотіл. Плюс, він буде гірше нагріватися, відповідно, такий матеріал призведе до додаткових витрат.

Візуальний огляд дозволить виключити брак. Наприклад, наявність білих плям говорить про те, що в складі є вапнякові включення - матеріал не підходить для кладки печі або каміна з відкритим вогнем.

Перевіряйте матеріал на наявність сколів. Якщо використовувати таку цеглу, то піч або камін дуже швидко почне руйнуватися, буде потрібно замінити або доведеться повністю перекладати всю кладку.

ВИДИ ЦЕГЛИ

Є безліч різних класифікацій, але в даному випадку слід виділити два основних види:

  • пластичний (найбільш підходящий для кладки печі);
  • пресований.

Кардинальна відмінність полягає в технології виробництва. Для виготовлення пластичної цегли використовується глина, яка згодом піддається випалу при високих температурах. А пресована - це матеріал з сухої глиняної маси. У ньому невеликий відсоток води, підготовлена маса піддається пресуванню і потім обпалюється. Для пічної кладки підійде пластичний вид.

Пічна або шамотна цегла?

Для кладки стін печі, яка буде стикатися з відкритим вогнем, необхідно використовувати шамотний вогнетрив. Звичайна пічна цегла не є вогнетривким матеріалом, але підходить для кладки димоходу. Тут важливо при покупці звертати увагу на рівень морозостійкості обраного матеріалу.

На закінчення, для будівництва якісної і довговічної печі буде потрібно кілька видів цегли, включаючи шамотну, пічну і рядову.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар