Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
5,5 °C
небольшой дождь

Статті

Все для дому та саду
ПІДБИРАЄМО ЗУБНУ ПАСТУ
06 вересня 2012, 00:00
ПІДБИРАЄМО ЗУБНУ ПАСТУ

Чи замислюємось ми, якою зубною пастою чистимо зуби?

Важко уявити в наш час людину, що не користується цим винаходом цивілізації. Проте ця сама цивілізація породила одну проблему — проблему вибору. Асортимент зубних паст у магазинах настільки широкий, що можна і розгубитись біля прилавку із зубними пастами, вибираючи потрібну. Більшість із нас серйозно не ставиться до вибору, керуючись рекламою та закуповуючи “сімейний пакет” широковідомих марок зубних паст. А яка потрібна? Головне не те, що ззовні (яскраві тюбики, оригінальні упаковки, реклама), а те, що всередині. Тому не забудьте звернути увагу на її склад.

Якісна зубна паста у своєму складі повинна мати фтор, не містити цукор та очищати зуби від зубного нальоту і залишків їжі.

Основою для чищення виступають абразиви, які діють як зубний порошок. Їхня ефективність залежить від їхнього розміру — і чим більше, тим краще та ефективніше чищення. Але потрібно також враховувати чутливість зубів. Так, найкращим вибором буде паста, в складі якої зазначено розмір абразивних речовин (RDA); для здорових зубів вона повинна складати до 100 RDA, для чутливих — не більше 25 RDA.

В якості абразиву використовуються такі речовини, як діоксид кремнію та інші його сполуки. Дешеві пасти в своєму складі зазвичай мають фтор і абразив із карбонату кальцію. Такі пасти і не шкідливі, й користі не несуть, оскільки користь фтору буде нейтралізована карбонатом кальцію. Дорожчі пасти мають у складі діоксид титану, що вважається одним з найбільш ефективних і найменш шкідливою поліруючою речовиною.

Головним зі складників пасти є фтор — головна зброя в боротьбі з карієсом. У зубній пасті для дорослих допустимим максимумом є 150 мг фтору на 100 г пасти, в дитячій — не більше 50 мг. Слід враховувати також воду, якою користуєтесь. Так, якщо вода збагачена фтором, то краще обрати менш фторовмісну пасту.

Також у зубні пасти почали додавати різні антибактеріальні речовини. Дуже часто можна зустріти на прилавках такі, що містять триклозан або екстракти лікувальних трав (ромашки, деревію, подорожника тощо). Ці добавки володіють протизапальною дією і показані тим, хто страждає на захворювання ротової порожнини. До антибактеріальних компонентів відносять також метронідазол і хлоргексідин. Але пасти, що містять ці речовини, довго використовувати не слід, бо антибіотики, що в них містяться, порушують мікрофлору ротової порожнини, вбиваючи не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми.

Слід відзначити, що смак зубної пасти для багатьох є чимось на кшталт приманки, незважаючи на те, що ніякої особливої користі він не несе. Звичайно, набагато приємніше чистити зуби пастою з приємним смаком і ароматом, але вони включають у свою вартість і ці складники.

Зубні пасти слід розділяти на лікувальні, лікувально-профілактичні, гігієнічні та вибілюючі. І для того, щоб вибрати пасту, потрібно враховувати стан ваших зубів і ясен і, звичайно, перш за все, проконсультуватися в лікаря.

Для щоденного використання краще за все вибирати зубну пасту, у складі котрої є природні компоненти, що допомагають відновитися запаленим яснам: меліса, кора дуба, ромашка, м’ята, липа, ялиця, прополіс тощо. При великій чутливості зубів краще користуватися зубними пастами, до складу яких входять цитрат калію, нітрат калію і хлорид стронцію. Уповільнити ж процес утворення зубного каменю вам допоможе паста, що містить сполуки цинку і пірофосфати. У відбілюючих пастах використовують сильні окислювачі — наприклад, перекис водню. Але вони негативно впливають на емаль та ясна, викликають алергію, часто змінюють колір пломб, а не зубів. А стоматологи впевнені, що колір зубів вони змінити не можуть, оскільки “відбілюючий ефект” з’являється в результаті максимально довгого чищення та полірування поверхні зубів і рекомендуть присвячувати чищенню зубів до 3 хв.

А ще ми часто замислюємось: що означають кольорові прямокутники (червоні, зелені, сині, чорні) на тюбику зубної пасти.
Це не маркування якості пасти, а кольорова мітка, технологічний елемент процесу виробництва самих тюбиків, їх розкрою. А ця мітка необхідна для точного місця відрізу. Зазвичай її колір співпадає з головним із кольорів назви пасти.

А чи можна вибрати зубну пасту за ціною?
І так, і ні! Перша складова ціни — дійсно якість. Адже, чим складніша паста за своїм складом, тим вона дорожча. Важливу роль відіграють і технологічне обладнання (чим більш воно висококласне, тим вища ціна) і вартість затраченої робочої сили. Звичайно, що споживачі паст зі “світовим ім’ям” платять і за марку. А от російські виробники паст пропонують дешевші варіанти зубних паст, хоча по складу та якості вони ні в чому не програють.

Ще одне запитання: як довго “живе” зубна паста?
На упаковках європейських та американських паст виробники в обов’язковому порядку ставлять термін придатності продукції після відкриття упаковки. А вітчизняні виробники, на жаль, поки цього не роблять. Термін придатності для “дорослих” зубних паст складає від 9 до 12 місяців, для “дитячих” - від 4 до 6 місяців.

Тож обирайте саме ту зубну пасту, що підходить вам і вашим зубам. Будьте здорові!

Підготував Микола Кіт

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар