Це однорічна рослина з родини Капустяних. В Європі вона займає друге місце після білоголової і є цінним дієтичним продуктом. У капусті багато вуглеводів, білків, мінеральних солей, вітамінів, кислот, багата на вітамін С, а сік її містить вітамін U. Продуктивною частиною її є головка (суцвіття), яка складається з численних укорочених квітконосних пагонів. Капуста брокколі - найцінніший продукт харчування. У ній міститься велика кількість вітамінів (С, К, А), а також фолієва кислота і корисні мікроелементи (кальцій, калій, фосфор, магній, залізо)., білки, жири та вуглеводи. Історія: Батьківщина броколі — Мала Азія і Східне Середземномор'я. Хоча броколі культивувалася ще римлянами і давно належить до популярних в Італії і Франції городніх культур, за межами цих країн її «визнали» тільки на початку 20-го століття. В США цей малопоширений вид капусти займає в три рази більшу площу, ніж цвітна, хоча її почали культивувати там набагато пізніше. Помітно збільшуються площі під броколі в Японії, Італії, Франції, Англії, Канаді. Використання: Досить поширена в кулінарії, має цінні лікувальні властивості та придатна для заморожування. Лікарські властивості: Лікувальні властивості брокколі обумовлені високим вмістом корисних і активних речовин - кожен з компонентів виконує свою функцію в нашому організмі, а в процесі взаємодії один з одним ці речовини здатні покращувати і відновлювати здоров'я. Так, калій виводить з організму зайву воду і солі; кальцій і фосфор нормалізують стан кісткової і мозковий тканин; мідь, кобальт і залізо покращують процес кровотворення і підтримують міцність тканин - можливо, тому брокколі має властивість попереджувати целюліт; йод підтримує функцію щитовидної залози і попереджає виникнення порушень у роботі ендокринної системи. За кількістю каротину брокколі поступається тільки моркви, а що міститься в ній цинк разом з вітамінами С і Е захищає організм від вільних радикалів. Клітковина і харчові волокна, якими багата брокколі, активно виводять з нашого кишечника всі накопичуються там токсини і шлаки. Завдяки вмісту вітамінів групи В, брокколі надає сприятливу дію на нервову систему людини, а фітонциди не дозволяють розмножуватися хвороботворним бактеріям і грибків. Регулярне вживання брокколі не тільки запобігає розвитку атеросклерозу, але також покращує діяльність серця, захищаючи його від пошкоджень, навіть попри нестачу кисню, і відсуває старіння організму. Лікування капустою брокколі. Брокколі дуже ефективна при лікуванні катаракти, і медики рекомендують використовувати її, як частину відновної дієти - в ній містяться речовини, сприятливо діють на стан кришталика і сітківки очей. Цей овоч рекомендується включати в харчування людей, ослаблених перенесеними інфекційними захворюваннями, які страждають на захворювання печінки, виразку шлунка, дисбактеріозом, метеоризмом. Брокколі покращує апетит і травлення, стимулює виділення жовчі; сприяє нормалізації процесів росту і розвитку; позитивно впливає на стан шкіри; попереджає розвиток і виникнення інсультів, інфарктів, і навіть раку. Капуста брокколі проти раку. Про цю властивість броколі можна розповісти трохи докладніше. Вчені встановили, що до складу цієї капусти входить сульфорафан - речовина, проявляють виражену протираковий активність.У ході експериментів було встановлено, що ця речовина може зупиняти рак молочної залози та рак простати у чоловіків. Канадські та американські лікарі обстежили групу чоловіків, хворих на рак простати, і з'ясували, що розвиток пухлини зупинилося у тих пацієнтів, які кожен день по 2 рази їли страви з брокколі. Їх японські колеги з'ясували, що сульфорафан зупиняє і рак шкіри. Крім сульфорафан, в капусті брокколі є й інші протиракові речовини: індол-3-карбін і сінегрін. Перший активізує здатність імунної системи боротися з раковими клітинами, а другий перешкоджає розмноженню ракових клітин, зупиняючи їх поділ, а потім знищуючи повністю. Результати експериментів з використанням брокколі були узагальнені Всесвітнім фондом дослідження раку. Фахівці визнали, що капуста броколі є ефективним засобом у боротьбі з раком стравоходу і шлунку, підшлункової залози і прямої кишки, гортані, легень, сечостатевої системи та інших органів, і може використовуватися для лікування і профілактики цього захворювання. Стебло: Рослини капусти броколі висоти 35 – 70см і більше, стебло циліндричне, гіллясте, закінчується центральним суцвіттям. Листки: Листки великі, з черешками, по краях хвилясті. У більшості випадків краї листків не розсічені, пластинка листків видовжена, еліптична, іноді ланцетної форми з перистістю різного характеру, закінчується тупою верхівкою. Листя зелене або темно-зелене, з восковим нальотом. Коренева система: стрижнева. Основна частина коренів знаходиться на глибині 20–40см, а окремі корені можуть проникати на глибину 60-90см Суцвіття: Продуктивним органом капусти броколі є компактна суцвіття (головка) темно-зеленого кольору. Вона складається з верхівкових м’ясистих квітконосних пагонів, які перебувають у фазі бутонізації. Завдяки ремонтантній здатності, після зрізування центрального суцвіття (у фазі “ розходження“, до розпускання бутонів), через 10–15 днів, в пазухах листків утворюються численні бокові компактні суцвіття (до 8–12 шт. на кожній рослині), що збільшує продуктивність рослин на 100–150%. Діаметр основного суцвіття 10-25см, бокові мають менший розмір 4–7см. До товарної частини, крім головок, відноситься частина стебла (пагона), який закінчується невеликою головкою. В центральних головках вони короткі – 5–7 , у бокових – довші, до 20см. В періоді технічної стиглості квіткові бутони щільно закриті зеленими чашолистиками. Насіння: кулясте, темно-коричневе з синюватим відтінком, блискуче, діаметром 2–2,5см, маса 1000 шт. –1,5–3,2 г Квітки: Пелюстки квіток жовтого або білого кольору, часто гофровані, зібрані в довгу багатоквіткову китицю. Плоди: Плід – відносно тонкий стручок, який закінчується коротким носиком. Насіння прикріплене до перегородки. Розмножується: Двома способами проводиться вирощування капусти брокколі з насіння - розсадним і безрассадним. При використанні першого з перерахованих методів, вирощується розсада капусти брокколі, а потім висаджується у вдкритий або грунт. Другий прийом полягає у сівбі насіння безпосередньо у відкритий ґрунт. Сходи: Сходи з'являються на 4-6 день. Мінімальна температура грунту до появи сходів +2-5 ºС, оптимальна 22-25 ºC. Біологічні особливості: Капуста броколі вимоглива до умов навколишнього середовища, вона вологолюбива, холодостійка. Ступінь її холодостійкості залежить від сорту і віку рослин. У стані загартованої розсади переносить заморозки до мінус 5–8°C, але суцвіття (головки) пошкоджуються вже при мінус 2-5°C. Тривале вирощуваня рослин при температурі нижче 8°C затримує формування головок. Найбільше потребує вологи в період формування головки. Броколі – світлолюбна рослина. Потребує грунт, який багатий на поживні речовини, особливо азот і калій, з ґрунтовою реакцією pH – 5,5-7,5. Надмірне азотне живлення викликає посилений ріст рослин і затримує формування головок, а в подальшому сприяє нагромадженню нітратів. Рослини позитивно реагують на внесення борних і молібденових добрив. Проростає: Насіння починає проростати за температури +3-5ºC і вологості грунту 70-80% Зберігає схожість: Насіння зберігає схожість 4-5 років.
Додати коментар