Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
18 квітня 2024
5,2 °C
дождь

Статті

Все для дому та саду
БУДУЄМО ПРАВИЛЬНО
12 травня 2014, 00:00
БУДУЄМО ПРАВИЛЬНО

У даній статті ми розкриємо тему початку будівництва і введення об'єкта будівництва в експлуатацію. Будемо виходити з ситуації, що замовник будівництва володіє земельною ділянкою на праві власності або ж використовує нею на умовах оренди, тобто на законній підставі.

Переважну увагу звернемо на будівництво об'єктів, які відносяться до ІІ та III категорії складності. До них можна віднести індивідуальні житлові будинки загальною площею більше 300 кв.м., житлові будинки та невеликі комерційні об'єкти.

Категорія складності будівництва визначається проектантом у відповідності з будівельними нормативами. На категорію складності впливає поверховість будівлі, площа забудови, кількість осіб, які будуть перебувати на збудованому обєкті та інші критерії. Існують деякі відмінності в отриманні дозвільної документації при будівництві та введенні в експлуатацію об'єктів, які відносяться до ІІ-III категорії складності і IV чи V категорії складності. Такі відмінності впливають на час отримання документації та на бюджетну складову.

При будівництві об'єктів, які відносяться до ІІ-III категорії складності, перш за все, необхідно зареєструвати декларацію про початок виконання будівельних робіт, а після завершення будівництва зареєструвати декларацію про готовність об'єкта до експлуатації.

Крім того, для III категорії складності немає необхідності в обовязковості проводення експертизи об'єкта будівництва. При будівництві об'єктів, які відносяться IV і V категорії складності, необхідно отримати дозвіл на початок виконання будівельних робіт, при цьому необхідною умовою є обовязкове проведення експертизи об'єкта, а за результатами будівництва забудовник реєструє такий документ, як «акт готовності об'єкта до експлуатації». Також необхідно звернути увагу на те, що реєстрацію актів готовності об'єкта до експлуатації проводить не територіальний орган Державної архітектурно-будівельної інспекції України, де розташований об'єкт, а безпосередньо Державною архітектурно-будівельною інспекцією України.

Для реєстрації повідомлення або декларації про початок виконання підготовчих робіт необхідно розробити проект їх виконання. Після реєстрації повідомлення або декларації про початок виконання підготовчих робіт ви маєте право виконувати підготовчі роботи, визначені будівельними нормами, державними стандартами і правилами, крім винесення інженерних мереж та видалення зелених насаджень, які виконуються лише після реєстрації декларації чи отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

Роботи, передбачені будівельними нормами, державними стандартами і правилами, визначаються проектом виконання підготовчих робіт і можуть включати роботи по встановленню огородження будівельного майданчика, по знесенню об'єкта або його частини (у разі його реконструкції), тощо. Однак, зареєстрована декларація про початок виконання підготовчих робіт не дає права на виконання будівельних робіт по спорудженню об'єктів ІІ-III категорії складності. Для виконання таких робіт необхідно зареєструвати декларацію про початок виконання будівельних робіт. Реєстрацію можна проводити наступними способами - безпосередня подача декларації до відповідного територіального органу Державної архітектурно-будівельної інспекції України або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення.

Для заповнення самої декларації необхідно мати відповідні документи, дані з яких вписуються в неї. До цих документів відносяться: документ що підтверджує право власності чи користування земельною ділянкою; проектна документація; договори на технічний та авторський нагляд на обєкті будівництва; містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки (в разі потреби); будівельний паспорт.

З моменту реєстрації декларації, замовник, в семиденний строк з моменту її реєстрації, зобов'язаний сповістити державні органи у сфері пожежної та техногенної безпеки, місцеві органи самоврядування, або місцеву адміністрацію про початок виконання будівельних робіт. Лише після таких дій замовник має право виконувати будівельні роботи.

Введення в експлуатацію об'єктів ІІ-III категорії складності здійснюється в наступному порядку. Після завершення виконання будівельних робіт на об’єкті його необхідно ввести в експлуатацію шляхом подання декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Проте перед цим потрібно здійснити інвентаризацію об'єкта – виготовити технічний паспорт. На сьогодні виготовленням технічного паспорта займається не тільки БТІ, а будь-яка особа, яка отримала відповідний сертифікат. У декларацію про готовність об'єкта в експлуатацію вносяться дані про об'єкт згідно технічного паспорта.

Після реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації необхідно звернутися до органів місцевої влади, чи адміністрації для отримання поштової адреси об'єкта (в разі її відсутності). Під час цього процесу може виникнути питання про сплату пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту. Після отримання документів про присвоєння поштової адреси, маючи на руках декларацію про готовність об'єкта до експлуатації, замовник звертається до державної реєстраційної служби для отримання свідоцтва про право власності на об'єкт нерухомості.

Допомогу з питань оформлення дозвільної документації на будівництво, реєстрації повідомлень, декларацій на початок робіт і про готовність об'єкта до експлуатації, виготовлення технічних паспортів а також із приводу оформлення права власності на нерухоме майно, на території Вінницької області ви можете отримати, звернувшись до нас.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар