Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
25 квітня 2024
18,2 °C
небольшой дождь

Статті

ВЕСІЛЬНІ СТАРОСТИ
12 лютого 2013, 00:00
ВЕСІЛЬНІ СТАРОСТИ
У народі кажуть: «Як пройде весілля, таким буде й життя». Адже весілля - це не просто веселе гуляння, а своєрідне обрядове дійство. Традиційне українське весілля складалось і відшліфовувалось століттями, а тому обрядові дійства мали чіткий порядок і вимагали присутності певних людей, і це залишилось незмінним і в наш час.
Одними з головних дійових осіб були старости. Вони, до появи тамади, фактично виконували роль ведучих на святі. Зараз, звичайно, їх обов'язки дещо спростились, але без них весілля не відбудеться. Як і раніше, їх обирають серед родичів, та перев’язують вишитим рушником, або чіпляють букетик, відмінний від інших.
В минулі часи, коли старости обов'язково брали участь у заручинах, саме вони просили батьків нареченої дати згоду на шлюб, тим самим виконуючи роль посередників. А після усіх домовленостей, старший староста накривав рушниками хліб, клав на нього руку дівчини, зверху - руку хлопця, і поєднував їх рушником. Після цього, молода перев'язувала усіх старостів рушниками, а присутніх обдаровувала хустками, полотном або сорочками. Тоді дівчина і хлопець вважалися зарученими і вже не мали права відмовись від шлюбу. А коли, все ж таки траплялась відмова, то це вважалось безчестям і за це сплачувалось відшкодування матеріальних витрат та "за образу". Зараз, такий обряд відійшов у минуле або носить суто символічний характер.
Проте, і без цього обов'язку, старостам роботи вистачає. Так, старший староста зранку повинен прийти до нареченого додому, і разом з ним просити благословення у батьків. По дорозі до нареченої, а потім і до церкви, саме він має нести весільний коровай. І разом з нареченим він повинен просити батьків нареченої благословення. Під час застілля, зазвичай, старостам належить ходити поміж гостями, знайомлячи родичів нареченої та нареченого між собою, і лише деколи пригублювати чарку. Традиційно їхнім обов'язком є поділ весільного короваю між гостями. Потім старости можуть висловити подяку гостям від імені батьків молодих, але зараз це робить тамада.
Звичайно, у кожній місцевості обов’язки старости можуть різнитись, але ці є основними. І навіть тепер, коли традиції потроху відходять у минуле, старостам відводиться почесне місце у весільному обряді.
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар