Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
25 квітня 2024
15,9 °C
небольшой дождь

Статті

СВІДКИ НА ВЕСІЛЛІ
19 листопада 2012, 00:00
СВІДКИ НА ВЕСІЛЛІ

Свідки, або ж дружки, дружби без них не можуть обійтися жодні весільні урочистості. Бо ж на кожному весіллі завжди поруч з молодими їх довірені особи. Вони займають почесне друге місце. Це добре видно за весільним столом, де вони сидять безпосередньо біля наречених.
У давнину, н
а Русі свідок називався дружбою і мав, в основному, організаторські обов'язки. Він керував усім – починаючи від викупу, закінчуючи застіллям, тобто виконував функції тамади, якщо використовувати сучасну весільну термінологію. А дружкою вибирали незаміжню молоду дівчину з родичок нареченої або з її близьких подруг. Причому "дружкувати" на весіллі молодій неодруженій людині дозволялось не більше трьох разів. Інакше, за народними весільними прикметами, вона ризикувала залишитися "вічною і неодруженою дружкою". Але відносно дружби це правило не поширювалось.

Оскільки підготовка до весілля - справа вельми клопітна, допомога свідка не зашкодить і на самому початку. Свідок цілком і повністю відповідає за проведення парубочого вечора. Він вибирає місце проведення, складає програму, вибирає розваги. Зранку, в день весілля, супроводжує нареченого та проводить викуп нареченої. А оскільки на викупі дружба представляє інтереси жениха, окрім уміння торгуватися, він повинен мати при собі певну суму грошей, декілька пляшок шампанського, вина, горілки, також непогано запастися фруктами і цукерками. Як відкупне, можна використовувати які-небудь дрібні симпатичні сувеніри. Свідок також керує групою друзів жениха, яка своїм енергійним натиском може прорвати кільце з гостей нареченої, що перегороджує дорогу женихові до коханої. У РАГСі свідок стоїть поруч із молодими, зберігає в себе обручку для нареченої і подає її нареченому в потрібний момент. Розливає шампанське після закінчення церемонії. Якщо передбачено вінчання, дружбі варто потренуватися тримати щось важке на витягнутій вгору руці приблизно 40 хвилин, тому що у церкві він із дружкою буде носити вінці молодих. Тримати їх треба прямо над головою наречених, руку міняти можна, але вінець ні в якому разі не опускати. Також для церемонії вінчання важливо, щоб свідки були обов’язково хрещені і носили натільний хрестик.

Обов'язки дружки набагато ширші за ті, що здаються на перший погляд. Вона супроводжує наречену при виборі весільної сукні й аксесуарів, допомагає у виборі, організовує дівич-вечір, продумує сценарій викупу. Вона першою зустрічає нареченого і проводить обряд викупу. А інколи на весільному банкеті в її обов'язки входить допомога тамаді в організації конкурсів, ігор, танців.

Під час гуляння дружба не повинен втрачати пильність ні на хвилину - оскільки хто-небудь може скористатися слушною нагодою і вкрасти наречену. Якщо він все-таки проглянув викрадачів, то повинен неодмінно відшукати зниклу наречену і викупити її. Якщо весілля святкується один день, то всі обов'язки з дружби, як і з дружки, знімаються з відходом останнього гостя. Також пам'ятайте, що багато в чому успіх проведення конкурсів та ігор залежить від енергійних дій дружби і дружки. Вони перші погоджуються взяти участь у конкурсі, а також керують ним зсередини, підказуючи забудькуватим гостям правила гри.

Свідки - своєрідні диригенти весільного свята. А це означає, що його успіх багато в чому залежатиме від вашого вибору – кого призначити своїм дружбою і дружкою. Тож гарного та щирого вам весілля і гарних свідків!

Галина Левицька,

начальник Вінницького міського відділу ДРАЦС

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар