Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
26 квітня 2024
7,9 °C
небольшой дождь

Статті

Суспільство
«Зроблено в Китаї»
02 листопада 2020, 13:39
«Зроблено в Китаї»

Щодня ми стикаємося з фразою «MADE IN CHINA». Цю фразу можна побачити абсолютно в кожному куточку світу. Так, економіка Китаю розвивається блискавично, вона росте не по днях, а по годинах. Ця країна внесла величезний внесок у розвиток світового мистецтва, науки і культури.

Китай займає перше місце по чисельності населення. На 2015 рік тут проживає понад 1 мільярд 370 тисяч осіб.

Китайська цивілізація є однією з найдавніших і має свою власну писемність. Китайська мова складається з понад 80 тисяч символів. Китаєць, який закінчив університет, знає в середньому 5 тисяч ієрогліфів.

Саме в Китаї був винайдений папір, компас, порох і друкарська машинка. Також йому приписують такий винахід, як колесо.

Завдяки Китаю сьогодні кожна людина знає морозиво. Вперше його виготовили 4 тисячі років тому. Один чоловік випадково залишив на снігу суміш молока і рису, через якийсь час виявив на їх місці морозиво. В Європу секрет приготування цих ласощів привіз Марко Поло.

Туалетний папір – це теж винахід Китаю. Довгий час їм могли користуватися тільки члени імператорської родини.

В європейських країнах колір жалоби чорний, а в Китаї, навпаки, білий.

У давнину в Китаї, як жінки, так і чоловіки відрощували довгі нігті, довгі нігті вважалися ознакою шляхетності і високого статусу.

Для жителів Китаю чаювання – невід’ємна частина життя. Існує легенда появи чаю. У 2737 році до н. е. імператор Shennong (Шень-нунем) випив гарячу воду, в яку потрапили ароматні листя.

Як ви думаєте, чому саме червоний колір використовують китайці в текстилі, як елемент декору при оформленні та проведенні весіль, днів народжень та національних фестивалях? Відповідь проста, червоний – символ щастя і свята в Китаї.

Китайці були першим народом, який почав виготовляти шовк, як мінімум з 3 000 року до н. е. Таємниця китайського шовку охороняється виробниками. Згідно з китайською легендою шовк винайшла дружина китайського імператора Huang Di (Хуан-ді). Під час чаювання кокон тутового шовкопряда впав в чашку імператриці, і там утворилися тонкі нитки. В цей час і народилася ідея створення шовку.

У Китаї існує програма «Однієї дитини», яка призвела до великої кількості вбивств новонароджених дівчаток, а це в свою чергу призвело до дисбалансу. На сьогоднішній день в Китаї дівчаток на 32 мільйони менше, ніж хлопчиків. Це означає, що в майбутньому десятки мільйонів чоловіків не зможуть знайти собі дружину. Багато вчених припускають, що така нерівність несе загрозу світовій безпеці.

Олімпійські ігри 2008 року, які проходили в Пекіні вважаються найдорожчими за всю історію цих змагань. На їх організацію і проведення було витрачено 40 мільярдів доларів. Для порівняння, в середньому Олімпійські ігри обходяться в 15 мільярдів доларів.

Всі ми знайомі з пробками на дорогах. Так от, в Китаї самі довгі пробки. У 2010 році в пробці, що утворилася по дорозі з Пекіна в Монголію деякі люди простояли 11 днів.

Ще один цікавий факт. У Китаї величезна кількість безглуздих звернень до суду. Наприклад, чоловік подав до суду на свою дружину з-за того, що діти виявилися недостатньо красивими». За його словами, дружина його «обдурила». Ще до зустрічі свого майбутнього чоловіка дівчина зробила пластичну операцію. Але дивно і те, що чоловік виграв суд.

У Китаї прекрасно співіснують такі релігії, як буддизм, даосизм, конфуціанство, а також християнство і іслам.

На території Китаю знаходяться понад 100 видів тварин, яких не можливо зустріти у жодному іншому куточку світу.

У Китаї військовим кріплять голку до коміра для того, щоб вони весь час тримали голову прямо. Голка стирчить з коміра і впирається в шию.

У Пекіні повітря настільки забруднене, що це все одно що викурювати 21 сигарету в день. Саме тому багато китайців на вулиці одягають на обличчя пов’язку.

20% населення Китаю носять прізвища «Ван» і «Чи». Справа в тому, що в китайській мові рівно 100 прізвищ.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар