Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 березня 2024
1,0 °C
снег

Статті

Суспільство
Гігієна імперії Чингісхана: чому за миття посуду загрожувала cмepтнa кара
23 вересня 2020, 14:28
Гігієна імперії Чингісхана: чому за миття посуду загрожувала cмepтнa кара

 

У великої Монгольської імперії існувало безліч законів, автором яких був сам Чингісхан. В основному укази носили заборонний характер, оскільки ставили багато умов, порушувати які було категорично не можна.

Перелік законів

Наприклад, воїнам було заборонено мити посуд, а також прання одягу. Як пише Л. Юзефович в книзі «Журавлі і карлики», покарання було дуже жорстоким, нерідко справа закінчувалася смертю винного. Справа в тому, що племена монголів слідували давнім традиціям, укоріненим в суспільстві. У творі А. Грибова «Велика Яса Чингісхана» можна побачити всі закони, прийняті правителем в 1206 році після сходження на трон. В першу чергу, приділялася увага безпеці громадян, щоб знизити число вуличних і побутових грабежів.

Побут

Але далі починається найцікавіше. Яса проголосила заборону на переступання через багаття, де готувалася їжа, не можна було мочитися на воду або вогонь. Прати у відкритому джерелі, купатися і мити посуд водою також суворо заборонялося. Воїни зобов’язані були носити одяг до тих пір, поки він повністю не згниє, а посуд «мили» коров’ячим гноєм або пучком трави. Ці та інші дикі факти докладно описані в книзі «Золота Орда. Монголи на Русі. 1223-1502р», Б. Шпулера.

Поклоніння стихіям

Розгадка криється у ставленні древніх племен до стихій. Вода і вогонь розцінювалися як божественний прояв, а їх осквернення вважалося страшним гріхом. Громадяни Монгольської імперії вірили в кару божу за миття кухонного начиння або брудної білизни у воді. До слова, навіть немовлят можна було купати не більше 4 разів з моменту народження, а за купання дорослих в будь-якому відкритому джерелі загрожувала смертна кара.

Чистота всередині

Така філософія виправдовувалася тим, що татаро-монголи ставили на чільне місце внутрішнє очищення, а не зовнішнє. Вогонь був святою стихією, навіть послів держави перед зустріччю з ханом пропускали між двома вогнищами, очищаючи їх від усякої скверни. Однак гроза і блискавка, які начебто є проявами вогню, вважалися швидше божим покаранням. За даними Г. Дженінгса з книги «Мандрівник», монголи боялися грози і вважали її карою за осквернення природи.

Чума це карма?

Тим не менш, багато з цих законів пізніше довелося скасувати. Причиною стала епідемія чуми, що спалахнула в умовах глобальної антисанітарії. За відомостями, викладеними Н. Конюховим, в Середній Азії хвороба почалася з розмноження паразитів, що жили на тілі людей під хутряним одягом.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар