Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
03 травня 2024
20,5 °C
облачно с прояснениями

Статті

Суспільство
18 емігрантів, які прославили Україну на весь світ
27 серпня 2023, 01:47
18 емігрантів, які прославили Україну на весь світ

У різні періоди історії, один із яких ми, на жаль, спостерігаємо сьогодні, тисячам наших співвітчизників доводилося вирушати на пошуки кращого життя за кордон. Але, навіть перебуваючи далеко від дому, багато хто з них зумів підкорити всіх своїм талантом або виховати дітей, яким це вдалося, і при цьому не забути про своє походження. YES Center підготував список (у хронологічному порядку) півтора десятка видатних особистостей з українським корінням, яке прославило нашу країну на весь світ.


yescenter-12-ukrainians1     yescenter-12-ukrainians3     yescenter-12-ukrainians4


Анна Ярославна (XI століття н.е.)

Відома дочка князя Ярослава Мудрого, вийшовши заміж за французького короля Генріха, стала прабабкою майже 30 європейських монархів! Вона прославилася не лише своєю красою, а й освіченістю: коли неписьменні барони у Франції ще ставили замість підпису хрестик, вона впевнено підписувала державні документи.

Леопольд фон Захер-Мазох (1836 – 1895)

Його творів, Європа (а особливо французи) чекала навіть із більшим нетерпінням, ніж нових творів Гюго, Дюма та Флобера. Народжений у Львові, Леопольд прожив у наших краях недовго, перебравшись згодом до Чехії, а потім до Австрії. Але про своє коріння не забув: у його найвідоміших творах «Венера в хутрі» та «Дон Жуан із Коломиї» дія відбувається в Україні.

Соломія Крушельницька (1872 – 1952)

Перед цією оперною дівою схилявся весь світ. Її божественне сопрано в три октави не залишало байдужим нікого, а сама Соломія легко виконувала партії восьми мовами! А щоби публіка знала, звідки співачка родом, після концертів вона часто знайомила слухачів з українськими народними піснями.


yescenter-12-ukrainians5     yescenter-12-ukrainians6     yescenter-12-ukrainians8


Ігор Сікорський (1889 – 1972)

Світове визнання чекало на Ігоря вже у віці 24 років, коли його літак «Ілля Муромець» встановив рекорд вантажопідйомності. Перебравшись до США, геніальний авіаконструктор заснував компанію Sicorski Air Engineering, чиї гелікоптери досі використовує американська армія. До речі, розроблені саме ним, крилаті машини, вперше в історії перетнули Атлантичний і Тихий океани.

Серж Лифар (1904 – 1986)

Змалку народженого на Київщині Сергія тягнуло до мистецтва – він співав у хорі, грав на фортепіано та скрипці… А у 17 років відкрив для себе балет. До Парижа його відвезла викладачка танців. Критики, публіка та друзі (серед яких Сальвадор Далі, Пабло Пікассо та Коко Шанель) захоплювалися ним, називаючи богом танцю. Але від запропонованого самим Шарлем де Голлем громадянства танцюрист відмовився, відповівши: «Я українець і пишаюся цим».

Енді Уорхол (1928 – 1987)

Легендарний автор поп-арту, який перетворив рекламу на мистецтво, Андрій Варгола народився в сім’ї лемків вже в США. Окрім реклами, він публікував журнали, знімав фільми та навіть заснував власний телеканал. Але культовий статус йому принесли насамперед такі роботи, як зображення банки із супом Campbell’s, «Вісім Елвісів», диптих «Мерілін» та інші.


yescenter-12-ukrainians2     yescenter-12-ukrainians11     yescenter-12-ukrainians9


Біл Еванс (1929 – 1980)

Мати цього видатного джазмена, який вплинув на розвиток камерного джазу в цілому і фортепіанного тріо зокрема, була родом з України. У хвилини натхнення Біллі міг свінгувати та імпровізувати як ніхто інший, і він досі залишається одним із найбільших джазових піаністів в історії.

Стівен Спілберг (1946)

Уславлений режисер, чиї 20 найкасовіших картин зібрали у світовому прокаті 8,4 млрд доларів, народився в сім’ї, яка перебралася до США з нашої Одеси. У дитинстві Стівен засинав під українські колискові, а його улюбленою стравою досі є борщ. Вперше побувавши в Україні 2006 року, він вигукнув: «Нарешті я на батьківщині!»

Стів Возняк (1950)

Батько цього винахідника, інженера, програміста та одного із засновників всесвітньо відомої компанії Apple – виходець із Буковини. Саме зі шкільної дружби Стіва зі своїм тезкою на прізвище Джобс для людства почалася ера персональних комп’ютерів.


yescenter-12-ukrainians12     yescenter-12-ukrainians10     yescenter-12-ukrainians7


Девід Коперфільд (1956)

Дід знаменитого ілюзіоніста та гіпнотизера, який став професіоналом віком 12 років, був іммігрантом з України. Політ через Великий каньйон, проходження крізь Велику Китайську стіну, втеча з в’язниці Алькатрас, падіння з Ніагарського водоспаду – ось лише деякі із захоплюючих ілюзій Девіда.

Уейн Грецькі (1961)

Автор 61 рекорду, цей канадський хокеїст неодноразово чув українську мову з вуст рідної бабусі, яка народилася на Тернопільщині. Завдяки своїй майстерності у гольових передачах він став справжнім символом сучасного хокею, а його портрет тепер красується у Залі хокейної слави Торонто. Сьогодні Вейн активно підтримує Україну у конфлікті з Росією.

Мілла Йовович (1975)

П’ятирічна киянка Мілла емігрувала з батьками до США, де збудувала успішну кар’єру моделі та актриси. На відміну від більшості інших емігрантів, вона побувала в Україні неодноразово, а під час нещодавньої Революції гідності закликала своїх шанувальників жертвувати гроші на допомогу постраждалим на Майдані.


yescenter-vera-farmigayescenter-max-levchinyescenter-jan-koum


Віра Фарміга (1974)

Голлівудська актриса Віра Фарміга, чиї батьки перебралися до США з України, при кожній нагоді акцентує увагу на своєму походженні та уважно стежить за подіями на історичній батьківщині. Зокрема, вона була однією з перших знаменитостей, які рішуче засудили російську агресію на сході країни.

Макс Левчин (1975)

Американський підприємець українського походження Макс Левчин відомий як один із засновників найбільшої у світі платіжної системи PayPal. За ті 25 років, які він провів у США після еміграції зі столиці України, Києва, він встиг стати мільярдером і перетворитися на по-справжньому культового персонажа у стартап-тусовці.

Ян Кум (1976)

В результаті рекордної угоди, в ході якої соціальна мережа Facebook придбала месенджер WhatsApp за $16 млрд (і через чотири роки виплатить команді розробників ще $3 млрд), засновник WhatsApp Ян Кум, уродженець українського міста Фастова, увійшов до ради директорів Facebook і став найбільшим індивідуальним акціонером соцмережі після Марка Цукерберга.


9Bohdan_Hawrylyshyn_at_his_office,_Kyiv,_Ukraine

 

 

 

 

 

 

 

 


Квітка Цісик (1953-1998)

Американська співачка українського походження. Вона виконала пісню «Ти світло мого життя» для однойменного фільму, яка у 1978 році отримала «Оскар» та «Золотий глобус» у номінації за найкращу пісню. Її голос звучав у рекламі McDonald’s, Coca-Cola, American Airlines та для Ford Motors.

Богдан Гаврилишин (1926-2016)

Економіст зі світовим ім’ям. Народився на Тернопільщині, зараз мешкає в Канаді. Гаврилишин – засновник Всесвітнього форуму в Давосі і є учасником Римського клубу, куди щорічно з’їжджаються політики та перші особи світового бізнесу. Римський клуб — міжнародна неурядова організація, яка об’єднує громадських діячів та вчених із понад 30 країн світу. Вони розмірковують про перспективи розвитку людства.

Міла Куніс (1983)

Американська актриса, яка народилася у Чернівцях. Популярність і підйом кар’єрними сходами отримала завдяки фільму «У прольоті». Також Міла озвучувала Мег Гріффін у мультсеріалі «Гріффіни». Одну із найзначніших ролей зіграла у кінострічці «Чорний лебідь». Окрім акторської кар’єри, займається модельним бізнесом.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар