Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
03 травня 2024
20,5 °C
облачно с прояснениями

Статті

Суспільство
12 захоплюючих фільмів, які вчать цінувати кожну мить життя
31 серпня 2023, 22:57
12 захоплюючих фільмів, які вчать цінувати кожну мить життя

Якщо вам здається, що ваш спринт перетворюється на марафон під назвою «Наздогнати та перегнати життя», зупиніться на хвилинку, а краще на пару годин, і подивіться один із цих фільмів.

Адже намагаючись жити швидше, ми так часто забуваємо, що кожна секунда прожитого нами часу — це життя. І те, що станеться цієї самої секунди, залежить від нас самих. І трішечки від того, як щось складеться десь там високо, де літають літаки.

“Пробудження”, 1990, США

Найсильніша драма з Робіном Вільямсом і Робертом Де Ніро у головних ролях, заснована на реальних подіях, що відбулися у 1969-1970 роках із невропатологом Олівером Саксом. «Пробудження» знайомить нас із доктором Сеєром, який зважується на використання експериментальних препаратів, щоб «пробуджувати» знерухомлені жертви рідкісного захворювання.

І один такий спосіб дає результат… Але не надовго. Після перегляду такого фільму, як «Пробудження», у вас буде лише одне бажання цінувати кожну секунду свого життя.

“Вічне сяйво чистого розуму”, 2004, США

Що було б, якби людство мало можливість стирати будь-які спогади з пам’яті? Вічна мрія почати все з чистого листа, звичайно, приваблива. Кому б не хотілося перекреслити сумні події зі свого минулого, щоб усе розпочати наново? Наприклад, історію свого кохання…

Але правда в тому, що ми починаємо цінувати те, що маємо, коли це щось втрачаємо. А потім шкодуємо. Намагаємося повернути, але пізно. Фільм варто подивитися ще й через чудову гру Кейт Уінслет і Джима Керрі, який постає тут не в звичному для себе драматичному амплуа.

“Клік: з пультом по життю”, 2006, США

Чи замислювалися ви коли-небудь, як би ви використовували чарівну паличку, що випадково потрапила до вас в руки? А пульт, який може зупинити мить або перемотати назад найкращі спогади? Щоправда, круто відчувати себе таким всесильним!

Ось і головний герой архітектор Майкл Ньюман гідно оцінив усі принади цього чудового інструменту. Поки він не зламався. «Клік» служить хорошим нагадуванням, що ніколи не можна зациклюватися на позитивних чи негативних моментах, адже життя прекрасне, як воно є.

“Квіти для Елджернона”, 2006, Франція

Телевізійний фільм, знятий за однойменною книгою Деніела Кіза, заявлений як фантастика. Однак той, хто читав книгу, напевно, здогадується, що екранізація не буде схожою на інші фільми в даному жанрі. Сюжет схожий на сюжету фільму «Пробудження». І своїм трагічним фіналом у тому числі.

До речі, книга Кіза лягла в основу однойменного японського міні-серіалу 2015 року. І хоча, напевно, жодна екранізація не зрівняється із самим твором, все-таки рекомендуємо до перегляду саме цю версію, хоча б заради того, щоб поспостерігати за грою Жюльєна Буассельє.

“Персонаж”, 2006, США

Фільм розповідає про Гарольда Кріке, податкового інспектора, життя якого настільки нудне і монотонне, що він навіть рахує рухи зубної щітки під час чищення зубів. І так відбувається доти, поки головний герой не починає чути голос у своїй голові, який коментує всі його дії.

Можливо, це шизофренія, а, можливо, він просто герой книги, а голос у голові належить авторові, який хоче закінчити його історію трагічно? Але, може, тоді треба взяти життя у свої руки, щоб не плисти за течією, яку створюють для тебе штучно?

“Їж, молись, кохай”, 2010, США

Мало хто в метушні життя здатний одного разу зупинитися і поставити собі питання: «Хто я насправді?». А Елізабет Гілберт спромоглася, ще й книгу написала, за якою зняли фільм. «Їж, молись, кохай» — це вже своєрідний фільм-притча про те, як знайти рівновагу у своєму житті та навчитися цінувати навіть такі маленькі радощі, як італійська піца.

“Велика краса”, 2013, Італія, Франція

Головний герой фільму – Джеп Гамбарделла, талановитий і цинічний письменник, завсідник богемських тусовок з італійською арт-елітою. Все життя він шукав великої краси, гармонії, щоб висловити це на папері. Він прожив багато років, але єдино цінним у його житті була юнацька любов до Елізи Де Сантіс.

Дізнавшись про її смерть і про те, як вона кохала його, Джеп запитує себе: «А чи не витратив я своє життя нанівець?». Критики та журналісти назвали «Велику красу» одним із найкращих фільмів 2013 року, а творці фільму за свою роботу зібрали цілу низку нагород — від BAFTA до «Оскара».

“Таємне життя Волтера Мітті”, 2013, США, Великобританія, Канада, Австралія

Волтер Мітті, звичайний службовець глянсового американського журналу, своїм способом життя дуже схожий на Гарольда Кріке з фільму «Персонаж». Волтер, може, і мріяв про яскраві, захоплюючі життєві поворти, але постійно боявся захлинутися в гущі подій.

І так би і було, якби не випадок, завдяки якому він таки наважився побачити зовсім інше життя. І це інше життя — безсумнівно одна з головних переваг фільму, яка ставить його в ранг найкрасивіших візуально картин.

“Коханий з майбутнього”, 2013, Великобританія

Давайте пофантазуємо ще! Уявіть, що у вас є можливість повернутися в будь-яку мить свого життя і фактично переписати її сценарій стільки разів, поки не вийде ідеальний. В який момент ви повернулися б? А якби вам сказали, що тоді у вас народиться не білява донька, а син? Чи ні того, ні іншого? Вже не так ідеально.

Фільм «Коханий із майбутнього», назва якого в оригіналі звучить набагато милозвучнішою — About Time — змушує цінувати життя, не шкодуючи, що ні в кого з нас немає суперздатностей, адже не вони роблять наше існування прекрасним, а тільки ми самі й дорогі для нас люди.

“Подорож Гектора у пошуках щастя”, 2014, Німеччина, Канада, Великобританія, ПАР

Психіатр Гектор, прагнучи допомогти іншим людям, раптово розуміє, що допомогти треба і собі самому. Він кидає набридлу роботу, залишає дівчину одну і навіть улюблене, і здається, єдине хобі — радіокеровані аероплани, щоб вирушити на пошуки себе і в подорож світом.

Фільм чудово ілюструє той факт, що не можна забувати свою сутність, а варто частіше прислухатися до себе та інших. І немає нічого егоїстичного у прагненні бути щасливим, адже хто, якщо не ти, і коли, якщо не зараз?

“Винні зірки”, 2014, США

Хоча фільм, як і власне книга Джона Гріна, за якою його знято, належить до жанру young adults, його треба дивитися далеко не лише підліткам. Для героїв картини, Хейзел і Агастуса, кожна хвилина життя безцінна, тому що у них на двох одна хвороба рак. Звичайно, тема, піднята у фільмі, зовсім не нова.

Тут можна згадати і «Пам’ятна прогулянка» за книгою Ніколаса Спаркса, і «Солодкий листопад», і «Зараз саме час». Але «Винні зірки» — якась особливо дивовижна драма, де сміх крізь сльози та навпаки. Градус настрою у фільмі скаче, як синусоїд. Порада: запасіться носовичком, а краще двома.

“Молодість”, 2015, Італія, Франція, Великобританія, Швейцарія

Один із минулорічних номінантів на головну премію Каннського фестивалю розповідає історію двох старих друзів композитора Фреда та оскароносного режисера Міка. Назва фільму, що розповідає по суті про старість, може здатися знущанням або оригінальним ходом творців картини.

Тому що, насправді, головна деталь у цьому фільмі — це очі старих, трохи втомлені, трохи сумні, і якщо придивитися, наповнені заздрістю до молодих осіб, що оточують їх, до їхніх тіл, енергії та років, адже у них ще все життя попереду. І хоча вони вередують і перебирають, насправді вони показують молоді, що треба бути сміливішими у вчинках, бажаннях та спілкуванні, не треба боятися робити помилки, щоб потім не жалкувати через роки.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар