Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
5,9 °C
небольшой дождь

Статті

Суміші для куріння – небезпека для людини?
05 жовтня 2022, 16:46
Суміші для куріння – небезпека для людини?

Зміст

  1. Що таке курильні суміші?
  2. Ефект від сумішей для куріння
  3. Симптоми вживання курильних сумішей
  4. Наслідки вживання курильних сумішей
  5. Методи лікування залежності від курильних сумішей
  6. Етапи позбавлення залежності від сумішей для куріння

Що таке курильні суміші?
Курильні суміші – це речовина на основі трав’яних сполук, яка викликає психоактивний, галюциногенний ефект і, звичайно, призводить до швидкого звикання.

Всупереч нав’язуваній продавцями хибній думці, що такі суміші не являються по своїй суті наркотиком і не призводять до серйозних наслідків, насправді вони викликають майже миттєву залежність і спричиняють токсичне отруєння організму, адже у їх складі присутні синтетичні каннабіоїди, набагато шкідливіші, ніж у складі органічної марихуани.

Курильні суміші найчастіше розповсюджуються під назвою СПАЙС, чи Арома Мікс. Хімічний компонент – JWH – потрапляє на ринок переважно з Китаю-Росії у вигляді порошку, яким виробники сумішей обробляють будь які висушені трави, навіть аптечну ромашку.

Ефект від сумішей для куріння
Виробники таких речовин регулярно, до 20-ти разів на рік, змінюють склад свого продукту саме з метою замаскувати присутність у ньому синтетичних психотропів. Такі психотропні речовини і прекурсори, поруч із рослинами-ентеогенами справляють ефект моментальної зміни свідомості, коли людина під їх дією здатна у прямому сенсі вийти з вікна багатоповерхівки, завдати собі чи оточуючим серйозної шкоди.

Настрій у стані інтоксикації швидко змінюється від ейфорійного – до агресивного, контроль над власною поведінкою повністю втрачається. За силою звикання таку залежність, від СПАЙСів, можна порівняти зі спрагою, з фізіологічною потребою у їжі та воді, коли вживання речовини здається для залежної людини життєво необхідним.

Курильні суміші розвивають важкі комплексні ураження мозку, руйнують нервові клітини, призводять до недоумства. Уражуються нирки, печінка, дітородна та серцево-судинна системи, органи дихання. В людини розривається зв’язок із реальністю і вона не відчуває потреби у будь якому розвитку.

Виникає спотворена, галюциногенна картина світу. Серед наслідків вживання сумішей також розлади сну, порушення пам’яті, зниження інтелекту, серйозні нервові порушення з емоційними перепадами і приступами паніки, безпричинного страху, поява психозів з хронічними галюцинаціями, важка інвалідність.


Симптоми вживання курильних сумішей
Характерні ознаки вживання сумішей для куріння:

  • бліда шкіра;
  • розширені зіниці, чорні кола під очима, блиск в очах, почервоніння білків, набряклі повіки;
  • часте облизування губ;
  • сухість та неприємний запах з роту;
  • відсутність апетиту, яка змінюється, навпаки, посиленим апетитом;
  • специфічний горілий запах від одягу;
  • ненормальна, незвична поведінка (безпричинний сміх, ейфорія, підвищена потреба у спілкуванні, яка різко змінюється протилежним бажанням бути на самоті, часто – годинами слухати музику);
  • порушення уваги, концентрації;
  • часта зміна теми розмови з акцентуванням уваги на малозначущих деталях;
  • плутаність думок;
  • незрозумілі, беззмістовні висловлювання з відсутністю між ними логічного зв’язку;
  • порушення пам’яті;
  • хитка хода та порушення координації рухів;
  • галюцинації;
  • пришвидшене серцебиття та підвищений артеріальний тиск;
  • при різкій зміні зовнішньої обстановки виникають панічні, параноїдальні стани.

З розвитком в людини залежності потреба у речовині стає неконтрольованою і непереборною, коли думки заповнює виключно бажання відчути той самий стан під дією наркотику. Все інше втрачає сенс, з’являється байдужість до усього, що так чи інакше не пов’язано із вживанням.

Якщо ж залежна людина намагається припинити вживання сумішей – вона неминуче зіштовхується із сильним фізичним та психологічним стражданням, тривогою, страхом, депресією, і подолати цей виснажливий стан самостійно, без кваліфікованої допомоги та підтримки виявляється неможливим.

Наслідки вживання курильних сумішей
Фізична залежність від СПАЙСу виникає вже після 3-х доз наркотику. Механізм його впливу на організм людини наступний – він окислюється у крові і після цього потрапляє у всі життєво важливі органи.

Наркотичний ефект триває 2-5 годин, при цьому, на відміну від звичайної марихуани, JWH виводиться з організму набагато довше і за результатами деяких досліджень, повне очищення може бути, взагалі, неможливим.

Таким чином, повторимось, що вживання курильних сумішей становить набагато серйознішу небезпеку для людини, ніж куріння марихуани.

Звичайно, поєднання даної речовини з алкоголем значно посилює токсичне отруєння і шкідливий психічний ефект, що зазвичай і практикують молоді люди, при курінні СПАЙСу.

Ознакою того, що людина вживає даний наркотик може свідчити її відверто неадекватна поведінка після прийому зовсім невеликих доз алкоголю.  Додамо також ще ряд зовнішніх ознак, на які слід звернути увагу при підозрі, що близька людина стала залежною від сумішей – це різка втрата ваги, осиплий голос, набряклість верхніх і нижніх кінцівок, випадіння волосся, руйнування зубів і нігтів, задишка.

Курильні суміші, доречі, зовсім не обов’язково мають містити у своїй назві саме слово «СПАЙС/SPICE», але це лише підтверджує намагання виробників приховати присутність JWH у їх складі.

Методи лікування залежності від курильних сумішей
Для позбавлення людини залежності від курильних сумішей необхідно враховувати їх комплексну руйнівну дію, не лише фізіологічну, а й психологічну, оскільки наркотик не опосередковано веде до деградації особистості.

Тому і лікування повинно містити в собі не лише очищення організму (детоксикацію), а й відновлення психоемоційного здоров’я людини. Для цього існують напрацьовані методи – програми, які застосовуються у реабілітаційних центрах.

Етапи позбавлення залежності від сумішей для куріння
На перших етапах одужання людину, звичайно, виводять з абстиненції, проводиться медикаментозна підтримка для полегшення загального стану клієнта, коли одночасно з процедурами по очищенню організму від наркотичних токсинів призначаються також вітаміни, заспокійливі препарати, снодійне тощо.

Далі поступово задіюють психологічну сферу, надають людині постійну моральну підтримку, підводячи її до найголовнішого кроку для одужання – визнання того, що проблема наркотичної залежності в неї взагалі існує і, що для позбавлення від цієї проблеми людині необхідна стороння допомога.

Цей крок, зазвичай – найважчий, особливо у випадку залежності від такого наркотику, як курильні суміші, оскільки, як ми вже згадували раніше, він позиціонується на ринку не як наркотична речовина.

І лише після цього стає можливим наступний етап – ресоціалізація – на якому колишнього залежного адаптують до соціуму, коли він приймає участь у спеціальних психологічних заняттях-групах у стінах центру, аналізує своє життя, світосприйняття, відновлює втрачені цінності.

 

 

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар