Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,9 °C
небольшой дождь

Статті

ШЛЮБНИЙ ДОГОВІР
16 березня 2012, 00:00
ШЛЮБНИЙ ДОГОВІР

Шлюб – це сімейний союз чоловіка та жінки, що реєструється в установленому законом порядку.Поряд із виразами «весілля», «шлюб», «реєстрація шлюбу» все частіше чується «шлюбний контракт» або «шлюбний договір».Мабуть не даремно з’явилося в українському законодавстві поняття «шлюбного договору» або «шлюбного контракту», адже в нашому сучасному суспільстві, чоловіку та дружині необхідно домовлятися щодо тих чи інших питань сімейного життя, в тому числі майнового характеру, щоб у подальшому запобігти суперечкам та іним конфліктним ситуаціям, тому в останні роки молоді пари все частіше укладають шлюбний договір. Життя визначило низку переваг шлюбного договору серед інших сімейних правочинів. Це – швидкість його оформлення, можливість змінити, розірвати, відмовитись від нього, а також відносно низька вартість нотаріального посвідчення такого договору. Це стало поштовхом для їх укладення, і кількість посвідчення таких договорів зросла в десятки разів. Майже щотижня молоді пари та їхні батьки звертаються за консультаціями з приводу укладення шлюбних договорів.Що ж таке шлюбний договір і як його правильно скласти майбутнім подружжям? Шлюбний контракт – це угода між особами (подружжям), що регулює майнові права та обов’язки у шлюбних відносинах між ними. Шлюбний контракт може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також між подружжям. Шлюбний договір може визначати низку різних питань, але в основному

передбачає визначення майнових прав подружжя у період шлюбу та у разі його припинення. У шлюбному договорі передбачаються майнові права та обов’язки подружжя, зокрема питання, пов’язані з правом власності на рухоме та нерухоме майно та користування ним. Наприклад, у договорі може бути вказано про те, що майно, яке купуватиметься на ім’я чоловіка буде його особистою приватною власністю, а майно, придбане на ім’я дружини, буде її особистою приватною власністю.

Сторони у шлюбному договорі можуть домовитися про можливий порядок поділу майна в разі розірвання шлюбу між ними. Наприклад, частину майна, яке було придбане в період шлюбу, чоловік у разі розлучення залишить дружині.У переліку пунктів шлюбного контракту можуть бути передбачені також положення про зобов’язання подружжя утримувати один одного. Наприклад, дружина має право на утримання від чоловіка під час вагітності, а той із подружжя, з ким проживає дитина, має право на утримання від іншого з

подружжя за умови, що той може його надавати, або коли дружина не працює. Оскільки шлюбний договір є актом вільного волевиявлення, сторони можуть включити до нього будь-які інші умови щодо правового режиму майна, якщо вони не суперечать моральним засадам суспільства.Шлюбний договір укладається у письмовій формі та нотаріально посвідчується. За виникненням певних життєвих обставин шлюбний контракт може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору підлягає нотаріальному посвідченню.

Подружжя має право відмовитися від шлюбного договору. Права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються в день подання до нотаріуса заяви про відмову від нього. Отже, з метою врегулювання сімейних майнових відносин між подружжям у період шлюбу, радимо укладати шлюбні договори. Вони допоможуть молодим парам у майбутньому уникнути більшості непорозумінь, суперечок і запобігти розлученню.

 

Нотаріус Вінницького міського нотаріального округу

Володимир Борисович Лукашенко

вул. 50-річчя Перемоги, 27, тел: 63-26-63; 26-57-35; 69-04-42.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар