Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
4,8 °C
небольшой дождь

Статті

Секс
РАННІ СТАТЕВІ ВІДНОСИНИ: НОРМА ЧИ ВІДХИЛЕННЯ
11 квітня 2012, 00:00
РАННІ СТАТЕВІ ВІДНОСИНИ: НОРМА ЧИ ВІДХИЛЕННЯ

У дискусіях про підліткові статеві стосунки дуже багато згадується про таку небезпеку, як небажана вагітність та різні хвороби, але при цьому забувають про емоційний стрес. Адже це проблема, тому що можливі психологічні наслідки тимчасових статевих стосунків є дуже реальними. Їх усвідомлення може допомогти молодій особі прийняти правильне рішення. Можна виділити 9 найголовніших можливих проблем. По-перше, дівчата більше страждають, ніж хлопці, бо вони частіше вважають, що секс є одним із способів виявлення певних почуттів до свого партнера, адже частіше вважають секс знаком прояву відданості у взаємовідносинах. По-друге, у вік молодіжної сексуальної вседозволеності багато людей, які займаються сексом без кохання почувають себе винними і ця провина може з’явитись від усвідомлення болю, котрий завдається іншим. По-третє, люди - не речі. Коли ми ставимося до інших, як до речей, то цим не тільки робимо їм боляче, а й втрачаємо повагу до самих себе. По-четверте, секс може втратити своє значення, красу та особливість, і замість того, щоб бути інтимним вираженням любові та відданості однієї людини до іншої, сексуальні стосунки починають вульгаризуватися та занижуваться. По-пяте, молоді люди можуть відчувати себе використаними чи зрадженими, якщо відбудеться розрив у сексуальних стосунках, а також відчувати труднощі у майбутніх стосунках. По-шосте, емоційна реакція на розрив стосунків - це не просто втрата довіри чи страх ділитися з кимось, це також і лють, шаленство, а секс може стати емоційним динамітом. По-сьоме, чим більше стосунки нагадують справжнє кохання, тим більше вкладатиме своєї душі в них людина і тим більше болю відчуватиме вона при розриві цих стосунків. Тоді емоційне сум’яття, викликане розривом в стосунках, призведе до глибокої депресії. По-восьме, секс може перетворити добрі взаємостосунки на погані й дуже скоро негативні емоції вийдуть на поверхню. По-девяте, дострокові сексуальні зв’язки не тільки можуть затримати розвиток стосунків, але й розвиток самої людини та її особистості.

Чому ж тінейджери «цим» займаються? Все просто: це цікаво, це круто, це приємно, це можливість відчути близькість іншої людини, довести своє кохання. Понад 50 відсотків підлітків розпочали статеве життя у віці 14-16 років. Так, в 11-му класі досвід сексуальних відносин мають 35,6 відсотка дівчат і 55,4 відсотка юнаків. У даному випадку мова йде як про регулярне статеве життя з постійним партнером (18,8 відсотка), так і про епізодичні контакти - таких, до речі, набагато більше. Офіційна статистика абортів в Україні свідчить, що 75% вагітностей у підлітковому віці закінчується її перериванням, протягом року в нашій країні проводиться від 370 до 450 тисяч таких операцій. За неофіційними даними, ця цифра сягає до 1 мільйона. Звичайно, коли починати інтимне життя – рішення індивідуальне. Але знати про методи захисту потрібно кожному підлітку. Використання контрацептивів свідчить про відповідальність і в жодному разі не перешкоджає сексуальності. Якщо двоє вирішили перейти до статевих стосунків, то й відповідальність має бути спільна – це є безапеляційною ознакою зрілості. До речі, слід зазначити, що головними просвітителями підлітків у питаннях безпечного сексу є телевізійні програми, реклама і друзі, батькам тут відводиться лише 4-е місце.

Тож, шановні батьки, не намагайтеся силою вирішити це питання, бо просто зайдете в глухий кут; згадайте “Ромео і Джульєта” Шекспіра і подумайте: це кохання чи щось інше. Просто будьте другом, а не наглядачем своїй дитині і робіть це щиро, діти і підлітки особливо непримиренно ставляться до фальші та брехні.

Леонід Вінницький,

член Молодіжної організації журналістів.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар