Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
12,9 °C
небольшой дождь

Статті

РОЗЧИННА КАВА:
10 квітня 2012, 00:00
РОЗЧИННА КАВА:

Питання про користь і шкоду кави обговорюється постійно. Хтось пропагує її як продукт, багатий антиоксидантами, хтось навпаки наполягає на тому, що каву пити вкрай шкідливо. Істина, як часто буває, знаходиться десь посередині. Тому що, ведучи розмову про користь цього напою, знаючі люди мають на увазі зернову каву, і вони, безсумнівно, мають рацію. У той час, як всі негативні висловлювання, частіше за все, стосуються такої популярної розчинної кави.

Цей популярний сьогодні напій винайшов швейцарський хімік Макс Моргенталлер 24 липня 1938 року. Він перейняв досвід у японського колеги Саторі Като, який винайшов технологію виробництва порошкового чаю. На даний час існує безліч компаній, що випускають розчинну каву і багато видів самого напою. Ви можете заварювати каву порошкову, гранульовану, сублімовану. Головна їхня відмінність — в технології виробництва. Але жодна технологія переробки зернової кави у розчинну не обходиться без теплової обробки, що вбиває всі корисні властивості кави. В жерстяних банках, як правило, продається більш дешева кава. Такі банки можуть навіть надати своєму вмісту «металевий» присмак. Більш якісний напій, до якого відносять гранульовану і сублімовану каву, фасують у скляні банки. Скло вважається більш престижною тарою. Вміст власне кавових зерен в розчинній каві — мінімальний. Як правило, це близько 15% від складу. Крім цього, якість цих зерен часто може бути досить сумнівною. Багато кавових виробництв, що спеціалізуються на «справжній» зерновій каві, передають зерна нижчої категорії виробникам розчинної кави, проте кожен виробник запевнятиме вас у своїй чесності і в рекламі покаже, як «маленьке звірятко вибирає найкращі зерна особисто для вас», але... Також у рекламі один з акцентів робиться на тому, що розчинна кава створюється з кращих сортів арабіки. Але використовувати «арабіку» для розчинної кави було б просто нерентабельно. Більшість компаній використовує сорт «робуста», тому що це скорочує витрати на виробництво в 10 разів. Плюс до всього, цей сорт містить набагато більше кофеїну, що, звичайно, йде на руку виробникам розчинної кави.

Що ж становить основну частину розчинної кави, якщо на частку зерен припадає лише 15% складу? Фарбники й ароматизатори. Вибираючи більш якісну розчинну каву, ви завдасте меншої шкоди організму. Що до кофеїну, що міститься в зерновому напої, то він виходить з організму через кілька годин. Та ж доза кофеїну в розчинній каві буде виходити близько 10 годин, при цьому підбадьорливий ефект напою збережеться лише дві-три години. Тож регулярне споживання розчинної кави може легко призвести до передозування кофеїном ( і на 85% - невідомо, якими хімічними сполуками, більшість з яких – канцерогенні ), що завдасть шкоди вашому здоров'ю. Кава сама по собі є потужним стимулятором виділення шлункового соку, а розчинна кава - напоєм з підвищеною кислотністю. Тому людям, страждаючим захворюваннями шлунка, пити каву натще не бажано, тим більше розчинну. Останню, принаймні, необхідно змішувати з молоком. Також не рекомендується зловживати розчинною кавою людям з серцево-судинними захворюваннями. Негативно впливає цей напій також на нирки. Представницям прекрасної статі краще не зловживати розчинною кавою, а ще краще - взагалі відмовитися від цього напою. Консерванти, яких у ній так багато, негативно впливають на обмін речовин, провокують виникнення целюліту.

Розчинна кава, звичайно, має свої плюси. Але вони мають виключно побутовий характер: зручно зберігати і швидко готувати. У сучасному ритмі життя швидкість і легкість приготування, звичайно, є вирішальними, але не варто забувати і про своє здоров'я. Фахівці рекомендують відмовитися від вживання розчинної кави, в крайньому випадку, скоротити її споживання до мінімуму.

Підготував Віктор Рудь,

член НСЖУ

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар