Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
25 квітня 2024
17,4 °C
небольшой дождь

Статті

ПЛЯЖНИЙ ЕТИКЕТ
11 червня 2012, 00:00
ПЛЯЖНИЙ ЕТИКЕТ

У сучасному світі відпочинку існує три найпоширеніші види пляжів: традиційні, топлес (де жінки загоряють без верхньої частини купальника) й нудистські (де прийнято засмагати голяка).
На кожному з перерахованих існують свої специфічні порядки,
але все ж є норми поведінки, загальні для всіх пляжів.

По-перше, перед тим, як ідти на загальний пляж, рекомендується один-два рази позасмагати в затишному місці, щоб не виходити зовсім вже білим. Бажано видалити зайву рослинність на відкритих ділянках тіла і зробити педикюр. Пам'ятайте, що перевдягатися на пляжі прийнято в спеціальних кабінах. Надзвичайно непристойним вважається загортатися в рушник і міняти одяг під ним на очах у всіх відпочиваючих. У «пляжні» ігри з м'ячем грайте якнайдалі од відпочиваючих. Не псуйте іншим людям відпочинок, закидаючи їх піском або потрапляючи в них м'ячем. Це стосується й ігор у воді. Якщо вам захотілося попустувати, робіть це подалі від людей. Слідкуйте за тим, щоб нікого не забризкати. Прийшовши на пляж з собакою, не купайте її в тому ж місці, де купаються люди. Непристойно ходити за межами пляжу в купальному костюмі. Якщо у вас виникне потреба вийти до кіоску або буфету, розташованих за територією пляжу, одягніть що-небудь поверх купального костюма. Лихом пляжу буває приймач або магнітофон. Якщо ж ви одержимий меломан, краще користуйтеся в людних місцях навушниками. Не ставтеся надто серйозно до "пляжних” або “курортних” знайомств. Трапляється, щоправда, такі знайомства мають своє продовження і після відпустки. Але частіше вони обриваються, коли люди повертаються до свого повсякденного життя.

Щодо нудистського відпочинку, то до середини 19-го століття купання без одягу це було незвичним явищем. Так, поява нудистського пляжу в Коктебелі пов'язана з ім'ям поета Максиміліана Волошина. Далеко не всі нудистські пляжі мають віповідний офіційний статус. Більшість були такими протягом багатьох років і, таким чином, стали «традиційно нудистськими». Багато з них є «дикими», тобто такими, які взагалі не мають офіційного статусу пляжу або зони відпочинку та не обслуговуються місцевими службами благоустрою. В такому випадку порядок та благоустрій підтримують його відвідувачі. Загалом, Міжнародна федерація натуристів розробила кодекс поведінки або етикету для відвідувачів нудистських пляжів. Він передбачає уникання будь-яких форм сексуальної активності, як-от статевий акт, мастурбація, сексуальні домагання. Не допускається несанкціоноване фотографування. В цілому, стандарти вимагають дотримання недоторканності приватного життя інших відвідувачів. Попри розповсюджені стереотипи, нудистські пляжі є цілком пристойними місцинами і мало чим (крім одягу відвідувачів) відрізняються від традиційних. Значний відсоток відвідувачів становлять сім'ї.

Тож користуйтесь теплом літа, відпочивайте та засмагайте досхочу. Головне, щоб ваш відпочинок не заважав оточуючим.

Віктор Рудь,

член Молодіжної організації журналістів

Коментарі: 1
Додати коментар
Михайо
05 серпня 16:37
В нас в місті нажаль немає нудиського пляжу і приходиться подалі від людей десь в корчах і то там бувають знаходяться ті що хотять відразу свої права і що ми діємо неправомірно і погрожують поліцією, но ми ніколи на конфлікт не йдемо.... і головне що з часом в людей змінюється погляди і починають розуміти що в цьому немає нічого поганого і з кожним роком чесельність нудистів збільшується що в свою чергу радує!!!

Додати коментар