Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 березня 2024
1,0 °C
снег

Статті

ПАТОЛОГІЯ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ
12 липня 2012, 00:00
ПАТОЛОГІЯ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ

Щитовидна залоза – це маленький орган, який нагадує по формі метелика, виконує в нашому організмі дуже важливі функції.
Проблеми з нею зустрічаються у вісім разів частіше у жінок, що пов’язано з репродуктивною функцією, зокрема з гормональними «бурями», -- вагітність, пологи, клімакс. Щитовидна залоза виробляє кальцитонін та йодвмісні гормони – тироксин, трийодтиронін, які стимулюють обмін білків, жирів, вуглеводів, водний та електролітний обмін, обмін вітамінів, теплопродукцію, основний обмін. Кальцитонін гальмує виведення кальцію з кісткової тканини, сприяючи відкладанню його в ній. Порушення функції щитовидної залози можуть супроводжуватись як підвищенням, так і зниженням гормонопродукуючої функції

Які ж симптоми мають спонукати людину перевірити стан щитовидної залози?

- Сонливість вдень, набряки на обличчі, збільшення ваги, зниження пам’яті та уваги, м’язова слабкість, апатія, депресія, порушення менструального циклу, мерзлякуватість, зниження тембру голосу, збільшення язика з відбитками зубів по краям, закрепи (характерно для зниження функції щитовидної залози).

- Втомлюваність, серцебиття, порушення ритму серця, підвищення АТ, пітливість, зменшення ваги тіла при збереженому апетиті, плаксивість, підвищена дратівливість, випинання очних яблук, відчуття тремтіння рук, м’язова слабкість, непереносимість тепла, проноси ( характерно для підвищення функції щитовидної залози).

- Припухлість у ділянці шиї (збільшення щитовидної залози), як наслідок цього порушення ковтання, утруднене дихання, головний біль (дифузний зоб).

Найчастіше причинами розвитку захворювань щитовидної залози є йододефіцит, спадкові чинники. Певний вплив мають гіперінсоляція, переохолодження, стреси.

Найбезпечніший, найдешевший та найефективніший метод профілактики йододефіциту є вживання йодованої солі, крім того, на йод багаті морепродукти – морська капуста, морська риба. Оптимальна доза йоду залежить від віку:

- 90 мкг/добу для дітей дошкільного віку;

- 120 мкг/добу для дітей від 6 до 12 років;

- 150 мкг/добу для дітей старше 12 років та дорослих;

- 250 мкг/добу для вагітних та жінок, що годують груддю.

Намагайтеся уникати стресів, контролювати свої емоції, адже будь-яке емоційне переживання – гормональний стрес для організму та сильний стрес для щитовидної залози!

Отже, якщо вас турбують вищенаведені симптоми, то обов’язково зверніться до свого дільничного лікаря.

Олександра Євгенівна Кузьмінська,

лікар-методист ВОКЕД

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар