Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
12,3 °C
небольшой дождь

Статті

Суспільство
ІСТОРІЯ ВИНАХОДУ МІКРОХВИЛЬОВОЇ ПЕЧІ: ВІД 1945 РОКУ І ДО СЬОГОДНІ
09 грудня 2020, 16:22
ІСТОРІЯ ВИНАХОДУ МІКРОХВИЛЬОВОЇ ПЕЧІ: ВІД 1945 РОКУ І ДО СЬОГОДНІ

6 грудня 1945-го американський інженер Персі Спенсер запатентував свій винахід - НВЧ-випромінювач для підігріву їжі.

Спенсер працював у військово-промисловій компанії Raytheon. Займався виготовленням радарів. Якось, випробовуючи магнетрон - генератор мікрохвиль, у його кишені розплавилася плитка шоколаду. Крім того, винахідник отримав опік.

Тоді Спенсер не надав уваги своєму відкриттю, але після закінчення Другої світової війни, воно стало у нагоді. Raytheon вирішила пристосувати свої військові розробки до мирного життя. На одній з нарад інженер озвучив ідею "кулінарізаціі" магнетрона. Керівництво ідею погодило. Компанія почала працювати над пристроєм для підігріву їжі.

Першу мікрохвильовку Radarange презентували 1947-го. Пристрій був громіздкий: важив 300 кг і мав висоту 1,8 м. Потужність складала 3 тис. Вт. Коштувала така техніка $5 тис.

Підігрів їжі в мікрохвильовій печі відбувається за рахунок електромагнітного збудження молекул води. Їх містять продукти харчування. Хвилі проникають на велику глибину і поглинаються молекулами води. Теплові коливання молекул води посилюються, бо вони стикаються одна з одною. Саме це призводить до зростання температури і нагрівання продуктів.

Raytheon була не масовим продуктом. Спочатку піч використовували у солдатських їдальнях і на кухнях військових шпиталів. Коли у 1955-му виробник побутової техніки Tappan презентував версію НВЧ-печі для домашнього використання, вона почала з'являтися у квартирах американців. Коштувала техніка дешевше - $1295.

Популярність до мікрохвильовок прийшла 1967-го. Після появи на ринку компактного і дешевого пристрою - $400, у Штатах почався "мікрохвильовий" бум. Продажі складали близько 1 млн штук на рік.

У Радянському Союзі СРСР перші мікрохвильовки почали виробляти наприкінці 1970-х років. Їх випускали малими партіями, тому така техніка була дефіцитною. Виробництвом мікрохвильових печей займався "ЗіЛ", Тамбовський завод "Електроприлад" і "Південмаш" у Дніпрі.

Мікрохвильові печі коштували близько 300 рублів. Тоді як середня зарплата - 263 рублі.

Як говорить статистика, в Штатах тільки 2000 року продали понад 12,6 мільйонів мікрохвильовок! В ті часи, коли тільки з'явилася мікрохвильова піч, ніхто не міг подумати, що вона настільки трансформується і вдосконалюється. З'явиться функція гриля, режим розморожування продуктів і таймер. Саме на ці «плюшки» варто звертати увагу при виборі гаджета додому. Навіть офісні приміщення, оснащені кухнею, не можуть обійтися без СВЧ-печі. Адже економія часу за обідом дозволяє довше відпочити. Що стосується управління, то мікрохвильовки бувають:

  • механічні;
  • сенсорні.

Також сучасні пристрої для розігріву їжі, на відміну від своїх попередників, оснащені системою захисту від мікрохвиль. Тому турбуватися про зовнішній випромінюванні не варто. Для деяких мікрохвильовки навіть змогли замінити духові шафи.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар