Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
5,5 °C
небольшой дождь

Статті

НЕБЕЗПЕКА, ЯКУ НЕСЕ ПОБУТОВА ХІМІЯ ДЛЯ ДІТЕЙ
06 березня 2014, 00:00
НЕБЕЗПЕКА, ЯКУ НЕСЕ ПОБУТОВА ХІМІЯ ДЛЯ ДІТЕЙ

Окрім корисних якостей хімічних засобів, які ми використовуємо в своєму повсякденному житті, вони мають і зворотній – негативний бік, жертвами якого часто стають діти. Мова йде про нещасні випадки вживання дітьми засобів, що містять агресивні хімічні агенти. У кожного із нас у наших оселях, є побутові хімічні речовини, які містяться у різнокольорових пляшках із яскравою етикеткою та різноманітними запахами.

Діти, не розуміючи, що насправді міститься в цій пляшці, такій привабливій на вигляд, сприймають її за смачний напій. Серед хімічних речовин, якими отруюються діти найчастіше є оцтова есенція та кристали перманганату калію, “ Кріт ”, “ Сан клін”, “Містер мускул ”, та багато інших. Найчастіше вживання хімічної речовини відбувається у дітей віком 1 – 3 роки та призводить до хімічного опіку ротової порожнини, стравоходу, шлунку та дихальних шляхів.

Хімічні опіки стравоходу призводять до важких наслідків, найтяжчим із яких є формування стенозу стравоходу, зустрічається в 30-40% випадків, і проявляється у тому, що діти не можуть вживати спочатку грубу їжу, а згодом і рідку їжу. У дітей з хімічними опіками ротової порожнини та стравоходу, в перші години після травми, відмічається біль при ковтанні, неспокій, відмова від їжі та води, слинотеча, підвищення температури тіла. Ці діти підлягають негайній госпіталізації у реанімаційне відділення з подальшим лікуванням у хірургічному відділенні. Термін лікування залежить від хімічного агента та ступеню пошкодження стравоходу та складає від одного тижня до декількох років із щомісячними оперативними втручаннями. А при неефективності лікування проводять видалення стравоходу з послідуючими пластичними операціями.

Щорічно до Вінницької Обласної Дитячої Клінічної Лікарні госпіталізуються від 15 до 20 дітей із різними ступенями хімічного опіку стравоходу. За останні роки відмічається тенденція до збільшення кількості цих маленьких пацієнтів: так у 2010 р. було госпіталізовано 12 дітей, у 2011 р. – 15 дітей, у 2012 р. – 22 дитини.

Отже, для запобігання цих нещасних випадків, що призводять до інвалідизації необхідно: зберігати хімічні речовини в недоступних для дітей місцях і не зберігати хімічні речовини в ємкостях з-під їстівних продуктів. І при найменшій підозрі про можливе вживання дитиною рідини, що може містити хімічно активні речовини, необхідно якнайшвидше надати першу медичну допомогу, яка полягає у промиванні ротової порожнини, стравоходу та шлунку. Та негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. І памятайте, що втрата часу лише погіршить стан дитини та збільшить термін лікування.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар