Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
7,3 °C
небольшой дождь

Статті

Наука
Чому пістолетні кулі не роблять гострими, як у гвинтівок?
05 червня 2020, 17:11
Чому пістолетні кулі не роблять гострими, як у гвинтівок?

Навіть ті, хто не цікавиться зброєю, повинні були так чи інакше звернути увагу на той факт, що переважна більшість пістолетних куль не такі, як кулі для гвинтівки. Найчастіше головна частина пістолетного боєприпасу має згладжену, пологу форму. Чому так? І чи не краще було б робити все-таки гострі наконечники? Цілком очевидно, що форма була обрана інженерами не просто так.

Гостро- і тупокінцеві кулі - чи є між ними принципова різниця? Звичайно ж, є. Відповідь на поставлене запитання криється в двох складових: призначення боєприпасу і потужності патрона. Як нескладно здогадатися, патрони гвинтівок мають великий пороховий заряд, а значить, в момент пострілу, вивільняється більше кінетичної енергії, яка передається кулі. В результаті вища початкова швидкість руху вражаючого елементу, вища швидкість польоту кулі і менша втрата кінетичної енергії при проходженні довгої дистанції. Все це дозволяє гвинтівковим патронам використовувати гострі кулі.

Потрібні вони теж не для краси, а для збільшення ураження, а також для поліпшення балістичних властивостей. Якщо спрощувати до моделі: летять такі боєприпаси далі, а пошкодження наносять важчі. Хоч куди подивишся - суцільні переваги. Так чому ж не використовувати точно такі ж елементи у пістолетних патронах?

Все тому, що пістолетний патрон має куди менший пороховий заряд, а значить і початкова швидкість кулі у більшості пістолетів набагато нижча, ніж у гвинтівок. Відповідно, боєприпас пролітає меншу відстань і найголовніше - набагато швидше втрачає передану йому в момент пострілу кінетичну енергію. Це означає, що на однаковій дистанції потрапляння пістолетної кулі і гвинтівкової кулі завдасть різні пошкодження і що ще важливо - буде мати різний ефект.

Через високу потужність патрони для гвинтівок мають високий вражаючий і високий зупиняючий ефект. Пістолетні кулі навіть на невеликій дистанції повинні вибрати з двох зол. Ось і виходить, що в бою на короткій дистанції куди важливіше саме зупиняючий ефект зброї, а не летальний. А тому пістолетній кулі потрібно надати таку форму, яка б по максимуму використовувала залишкову кінетичну енергію. Саме з цієї причини абсолютна більшість боєприпасів для короткоствольної зброї мають тупувату, округлу форму.

«Тупа» куля набагато краще передає заряд кінетичної енергії в ціль. Навіть якщо вона не вб'є людину, то швидше за все зупине її за рахунок жахливого болю і сильного удару, який також може травмувати внутрішні органи і поламати кістки. Гострий боєприпас на короткій дистанції швидше за все призведе до наскрізного поранення і майже не передасть жертві наявної в ньому кінетичної енергії, залишаючи її в свідомості і змозі продовжувати бій.

До слова, загострені пістолетні кулі існують, проте вони (як правило) мають спеціальне призначення. Найчастіше це спеціальні боєприпаси проти цілей в бронежилетах.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар