Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
9,6 °C
дождь

Статті

Наркотична кома
13 вересня 2022, 15:20
Наркотична кома
  1. Що таке наркотична кома та як вона виникає?
  2. Наслідки наркотичної коми
  3. Стадії та симптоми наркотичної коми
  4. Глибока наркотична кома – це смерть для людини?
  5. Як лікується наркотична кома?
  6. Що таке наркотична кома та як вона виникає?

Наркотична кома – це стан, що характеризується пригніченням дихальної діяльності і блокуванням нормальної роботи центральної нервової системи внаслідок вживання наркотичних речовин.

Найчастіше кома настає в результаті передозування опіатами, барбітуратами, сумішами для куріння, солями PVP. Наркозалежний здебільшого навіть не знає, що саме він приймає: у складі більшості сучасних наркотиків майже завжди присутні синтетичні домішки, якими розбавляють діючу речовину для зменшення ціни на продукт.

Наслідки наркотичної коми
Наслідки їх взаємодії з організмом – непередбачувані і часто саме ці домішки призводять до виникнення коми. В одного і того ж продавця наркотику можна придбати один і той же товар, але різної якості, з різним співвідношенням діючої речовини і, власне, хімічних домішок.

Це призводить до того, що розрахувати необхідну і відносно безпечну дозу виявляється неможливим, що загрожує передозуванням. Також кома виникає і при передозуванні аптечними таблетками: снодійними, знеболюючими, нейротропними і кардіологічними препаратами.

Не варто навіть намагатися лікувати цей стан самостійно, оскільки залежна людина може загинути. Навіть якщо людину вдається врятувати вдома, з часом в неї можуть відмовити внутрішні органи, оскілки така гостра інтоксикація, що призвела до коми, ніколи не проходить для здоров’я безслідно.

Додатковий ризик тут з’являється також тоді, коли після виходу з наркотичної коми залежний продовжує приймати наркотики, як і трапляється найчастіше. Саме тому не слід зволікати і зі зверненням до нарколога, і в центр реабілітації.

Наслідками наркотичної коми дуже часто являються інвалідність, важкі психічні розлади і смерть.

Зовні людина у стані такої коми виглядає наче уві сні, але при цьому не контролює власні фізіологічні позиви і не реагує на зовнішні подразники.
Стадії та симптоми наркотичної коми
Наркотична кома розвивається стадіями: це – засинання, поверхнева кома, далі глибока кома і після цього пробудження або смерть.

Розглянемо основні симптоми токсичної коми, залежно від ступеню ураження центральної нервової системи хворого.

Спочатку, протягом перших півгодини в залежного з’являється слабкість, людина стає загальмованою, в неї порушується координація і вона засинає або втрачає свідомість. Досить швидко шкіра набуває неприродній колір, з’являється синюшність, підвищується пульс, а тиск, навпаки, падає, зіниці очей звужуються та не реагують на світло. Послаблюється тонус м‘язів, часто виникають спазми і судоми. Відсутні базові неврологічні рефлекси.

Іноді у пацієнта спостерігають патологічний рефлекс Бабінського – коли при подразненні ступні рефлекторно згибається великий палець. Якщо вчасно не вжити заходів – наступає пізня стадія або глибока кома.

Цей стан також характеризується послабленням мускулатури, зниженням температури тіла, сухістю шкіри, зниженням частоти серцебиття і неритмічним диханням. Але тут, окрім небезпеки різкого падіння тиску, можливі також набряк легенів і зупинка дихання. У стані розслаблених м’язів в людини язик може запасти в горло. Знижується також і надходження кисню у тканини внутрішніх органів людини.

Глибока наркотична кома – це смерть для людини?
У більшості випадків глибока кома для людини закінчується смертю, окрім, звичайно, екстреної наркологічної допомоги, проте, нажаль, таких випадків, коли пацієнта вдається вивести зі стану глибокої коми досить мало.

Якщо все ж таки людину встигли вивести з коми – лікарі-наркологи супроводжують цей процес відновленням центральної нервової системи, гемодинаміки, кровообігу та роботи серця, оскільки досить часто такий вихід ускладнюється тим, що саме під час нього в пацієнта виникають незворотні ураження психіки.

Повторимось, що самостійно намагатись вивести людину з наркотичної коми – практично неможливо і небезпечно, єдине вірне рішення – це негайний виклик лікаря-нарколога.

Як лікується наркотична кома?


Клінічні методи виведення людини зі стану коми включають в себе:

  • вентиляцію легенів;
  • інтубацію трахеї;
  • непрямий масаж серця;
  • промивання шлунку для зниження всмоктування наркотичних речовин;
  • примусова гідратація, коли лікар внутрішньовенно вводить пацієнту глюкозу, хлорид калію і гідрокарбонат натрію, застосовуючи при  цьому сечогінні препарати;
  • за необхідності гемодіаліз (являє собою позаниркове очищення крові і застосовується у перші години коми за умови нормальної роботи серця);
  • введення антидоту (найчастіше це антагоніст опіоїдних рецепторів);
  • нормалізація роботи внутрішніх систем і органів.

Оскільки основною причиною смерті людини у стані коми, поряд із зупинкою серця, є асфікція, особливу увагу лікарі приділяють вентиляції легенів, за необхідності пацієнта підключають до апарату ШВЛ, проводять оксигенотерапію.

Як бачимо, в домашніх умовах надати таку допомогу пацієнту неможливо і відстрочення виклику лікаря може призвести до летального наслідку, тобто смерті.

Ризик настання наркотичної коми загрожує кожному, без виключення, наркозалежному, оскільки людина поступово звикає до певної дози наркотику і обов’язково починає її підвищувати, чим і створює умови для передозування.

Черговий раз підкреслимо важливість якнайшвидшого визначення перших симптомів коми і, відповідно, негайного реагування. Кома зазвичай розвивається поступово: після прийому речовини людина стає млявою, відчуває слабкість, сонливість, в неї порушується координація рухів, вона шукає місце, де прилягти, мляво реагує на зовнішні подразники. Саме на цій першій стадії можливо випередити настання глибокої коми і врятувати життя, тому зволікати із викликом лікарів вкрай небезпечно.

Відзначимо також, що у випадку успішного виведення наркозалежної людини зі стану коми в неї розвивається надпотужна депресія, що становить додаткову загрозу подальшого вживання наркотику.

Тому рекомендується негайно звернутись за допомогою у спеціальний центр реабілітації для людей із залежностями, де пацієнт буде знаходитись під постійним наглядом і отримає необхідну медикаментозну та психоемоційну підтримку.

 

 

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар