Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

МЕДИЧНІ ФОБІЇ
10 грудня 2012, 00:00
МЕДИЧНІ ФОБІЇ

Людина - це єдина істота, яка боїться бути собою.

Альбер Камю

Страх - це почуття, яке допомагає нам виживати, певною мірою адаптуватись, уникаючи небезпечних для життя ситуацій. Страх – це основа інстинкту самозбереження. Слід чітко відділити такі поняття, як страх і фобії. На мою думку, страхи роблять людину більш обережною, уважною, пильною. Він може виникати в кожного. Отже, страх властивий кожній людині та й, у якійсь мірі, може виконувати захисну функцію.

Що таке фобії? Термін «фобія» походить від грецького «phobos» — страх, жах. Нав’язливі страхи (фобії) — інтенсивний і непереборний страх, що охоплює хворого, незважаючи на розуміння його безглуздості і спроби з ним впоратися. В результаті розвитку фобії пацієнт починає боятися і, відповідно, уникати певних об’єктів, видів діяльності або ситуацій. За статистикою, кожна восьма людина на планеті страждає якою-небудь фобією.

Якими бувають фобії? Якщо вам пощастить натрапити на повний список фобій, то ви дуже здивуєтесь. А в світі є безліч речей, яких можна боятись. Одні є досить розповсюдженими (клаустрофобія – страх замкнених приміщень, арахнофобія – страх павуків, акрофобія – страх висоти, дентофобія – страх перед стоматологом…) інші - дещо незвичайні (фобофобія – страх фобій, ментрофобія — страх поезії, симболофобія – страх символів. А ще гіпомонстрекуїпедалофобія — страх перед довгими словами).

Чому останнім часом зросла кількість фобій? На жаль, фобії - це відплата за прогрес. Адже з виникненням новітніх технологій, в наше життя увірвались нові запитання, нові причини страхів. Також, слід зауважити, що значний вплив на виникнення страхів мають засоби масової інформації, які пропагують здоровий спосіб життя. З іншого боку, вони постійно нав’язують нам страх повноти (обезофобія), шкірних вугрів (акнеофобія), зморшок (рітіфобія), облисіння (фалактрофобія), старіння (геронтофобія).

Не бійтесь жити, творити, шукати відповіді на свої запитання. Навчіться використовувати свої страхи собі на користь.

Аліна Кобець,

лікар-психіатр 15 відділення

ВОПНЛ, ім. академіка О. І. Ющенка

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар