Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
12,3 °C
небольшой дождь

Статті

КИШКОВА КОЛЬКА У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ
21 лютого 2013, 00:00
КИШКОВА КОЛЬКА У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ
Кишкова колька належить до найчастіших причин хвилювання батьків у дітей раннього віку, що змушує їх звертатися з цього приводу до лікарів (80-90% всіх звернень). Термін «колька» походить від грецького слова «колікос», що визначає біль у товстій кишці. Визначення «дитячої кишкової кольки» з’явилося в 1954 році і передбачало наявність нападу неспокою, збудження, дратівливості, плачу у дітей перших трьох тижнів життя, не менше трьох годин на добу, поширеність протягом перших трьох місяців життя.
Напади болю в животі виникають раптово, повторюються багаторазово на протязі доби, посилюються у вечірній час. При цьому тривалий плач супроводжується штовханням та тертям ніжок, підтягуванням їх до живота. Біль дещо стихає після відходження газів або акту дефекації. Живіт дитини здутий та ніби «дзвінкий» при постукуванні (перкусії). В період між нападами, дитина цілком спокійна, має добрий апетит, набирає у вазі. Ці кишкові кольки пов’язані з періодом пристосування дитини до ентерального лактотрофного харчування в умовах  «фізіологічного» гіпоферментозу. Тривалість періоду адаптації може затягуватися до 4-6 місяців, хоча пік проблеми найчастіше спостерігається до трьохмісячного віку. Це так звані первинні кишкові кольки. Хоча вони належать до функціональних розладів кишечника, однак вимагають достатньої уваги лікарів, оскільки:
- є найчастішим і найпоширенішим функціональним розладом травлення у дітей раннього віку;
- порушують психологічний комфорт в оточенні дитини та суттєво знижують якість життя сім’ї.
Чому ж у здорових дітей раннього віку виникають кишкові кольки? В першу чергу цьому сприяє гістоморфологічна незрілість організмів в перші тижні та місяці життя, організму в цілому та шлунково-кишкового тракту зокрема. Існують фактори, які сприяють появі та поширенню кишкової кольки:
- недоношеність;
- неправильна тактика вигодовування;
- насильницьке вигодовування;
- застосування харчових сумішей, неправильне їх приготування;
- аерофагія (заковтування повітря);
- порушення харчування матері-годувальниці (жирна їжа, їжа, що провокує метеоризм, надлишок у раціоні молока та молочних продуктів: кисломолочного сиру, згущеного молока, тощо);
- шкідливі звички матері-годувальниці;
- стреси, конфлікти у сім’ї;
- ранній перевід дитини на штучне вигодовування;
- особливості типу нервової системи та темпераменти малюка.
Дуже важливим причинним фактором є гіпоксичне ушкодження нервової системи дитини в перинатальний період. Больовий синдром під час кишкової кольки пов’язаний переважно з підвищеним газоутворенням, спазмом, або розтягуванням окремих ділянок кишечника. Кишкову кольку можна попередити, в першу чергу, не медикаментозними засобами, зокрема, створенням сприятливого психоемоційного середовища у сім’ї, нормалізація раціону матері-годувальниці, дотримання правильної технології процесу годування та режиму. До речі, функціональні розлади травлення частіше зустрічаються у первістків, довгоочікуваних дітей та дітей літніх батьків, в сім’ях з досить високим рівнем життя, тобто там, де є високий поріг схвильованості з приводу стану дитини.
В раціоні матері-годувальниці варто обмежити, а іноді і зовсім виключити, продукти, які сприяють підвищеному газоутворенню: з високим вмістом лактози та потенційно високою сенсибілізуючою активністю. Необхідно корегувати режим годування малюка: скорочувати чи продовжувати інтервали між годуваннями, зменшувати об’єм разового годування при перегодовуванні чи вводити прикорм при нестачі материнського молока. Важливо дотримуватись правильного положення при годуванні (напіввертикальне), дати можливість відійти повітрю, яке заковтнула дитина, надаючи їй вертикального положення на 10-15 хвилин після їжі. В проміжках між годуваннями та під час нападу кольок варто викладати малюка на живіт, проводити легкий  масаж передньої черевної стінки в напрямку годинникової стрілки. Добрий результат від тактильного контакту шкіри живота дитини та матері, прикладання теплої пелюшки до животика.
Шановні батьки, будьте уважні та терпимі до свого малюка, відповідально ставтеся до його вигодовування та догляду. Це дозволить вам забезпечити дитині здоров’я та комфорт, а собі спокій та задоволення.
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар