Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
03 травня 2024
20,3 °C
пасмурно

Статті

Фертигація — що це і кому вона потрібна?
27 грудня 2023, 18:22
Фертигація — що це і кому вона потрібна?Фертигація — що це і кому вона потрібна?

У сучасних реаліях садівництва, щоб отримати рентабельне виробництво потрібно подбати не лише про кількість урожаю, але і про його якість, адже це запорука найвищої ціни та вдалої реалізації. На якість продукції впливає безліч факторів, але найважливішими з них є вологозабезпечення ґрунту та живлення.

Вирощування інтенсивних садів передбачає використання карликових підщеп, які мають слабко розгалужену та неглибоку кореневу систему. Це обмежує здатність дерев отримувати воду та поживні речовини з глибших шарів ґрунту. Останнім часом вирощування садів без поливу стає все більш ризикованою справою, адже це тісно пов’язано зі змінами клімату, та зменшенням кількості опадів.

Фертигація — запорука майбутнього врожаю!

Сучасні системи зрошення надають можливість використання фертигації – внесення добрив розчинених у воді. Якісно та вчасно проведена фертигація – це ефективний метод, що забезпечує рослини потрібною кількістю води та необхідними елементами живлення у відповідні періоди росту та розвитку.

Фертигація дозволяє:

  • вносити добрива у легкодоступных формах безпосередньо у прикореневу зону;
  • забезпечувати рослини поживними речовинами у дозах, які відповідають фазі розвитку;
  • точно та швидко коригувати дозу внесення добрив в залежності від погодних умов та агротехнічних вимог;
  • збільшувати економічну ефективність добрив;
  • за потреби вносити різноманітні стимулятори росту чи засоби захисту рослин у кореневу зону;
  • зменшити негативний вплив на екологію, у порівнянні з традиційними технологіями внесення добрив.

 

Вимоги до системи фертигації та якості води

Одним з найголовніших факторів, що впливає на якість поливу та підживлення, якість води. Від цього показника залежить розчинність та концентрація добрив якими буде проводитися підживлення.

Вода, в залежності від культури, має бути нейтральною чи слабокислою (pH 5,5-7,0) та не повинна містити (понад 1 мг/л) заліза та марганцю. Полив водою, що містить надлишок кальцію та магнію, може привести до підвищення pH ґрунту під крапельницями, що обмежуватиме засвоєння мікроелементів та нітратного азоту. Вода з підвищеним вмістом натрію призводить до засолення ґрунту та втрати його структури, що дуже негативно відображається на його родючості.

Вода та розчинені в ній добрива повинні розподілятися рівномірно по всій довжині ряду та площі поливної ділянки, щоб забезпечити рівномірне зрошення та підживлення дерев у саду. Розміщення крапельниць у ряду може коливатися від 0.33 м до 1 м — це залежатиме від схеми посадки та гранулометричного складу ґрунту. Головна вимога рівномірне зволоження, і як наслідок – підживлення кореневмісного шару ґрунту. На легких супіщаних ґрунтах крапельниці розміщують з коротким інтервалом, а поливи та підживлення проводять частіше і зменшеними поливними нормами.

На глинистих і суглинистих ґрунтах навпаки, емітери можна розміщувати рідше, а інтервал між поливами та норми поливу збільшувати.Обов’язковим є також використання системи фільтрації, щоб забруднена вода чи неправильно розчинені добрива не вивели систему поливу з ладу.

 

Які добрива використовують у фертигації

Для підживлень шляхом фертигації слід використовувати лише спеціалізовані водорозчинні добрива високої якості, які містять елементи живлення в доступних для рослин формах та не мають у своєму складі шкідливих домішок, як, наприклад, хлор чи натрій.

Більшість гранульованих добрив, що призначенні для внесення в ґрунт непридатні для використання методом фертигації. Вони містять нерозчинні домішки, які можуть вивести з ладу поливну систему. Також у їх складі можуть бути присутні шкідливі домішки, наприклад хлор у калійних добривах, що зроблені на основі хлориду калію.

 

Для фертигації можна використовувати як прості водорозчинні добрива (солі, див. таблиця 1), так і готові комплексні водорозчинні добрива. Існує також велика кількість добрив з різним співвідношенням NPK додаванням мезо- та мікроелементів, які є готовими до використання та астосовуються відповідно до фази розвитку культури.

Основні правила фертигації

Поживний розчин потрібно підбирати враховувати аналіз ґрунту та аналіз води. Фертигацію проводити потрібно циклами кожні 7-10 днів. При цьому, кількість добрив, що передбачена на даний цикл можна вносити хоч щоденно, але найкраще розділити норму на кілька порцій та проводити підживлення кожні 2-3 дні.

В період посухи обов’язковим буде додаткове зрошення, оскільки за недостатньої кількості вологи підвищується концентрація ґрунтового розчину, що призводить до опіків кореневої системи. Невисокі концентрації добрив (0,03-0,1%) рекомендується використовувати для сухих ґрунтів, які потребують частих поливів та підживлень.

Вищі концентрації добрив використовують на ґрунтах, що потребують меншої кількості води (наприклад після рясних опадів), в такому випадку концентрацію можна підвищувати до 0,2-0,3 %. Будь-яку фертигацію потрібно починати з попереднього поливу тривалістю 10-20 хвилин, а закінчувати промиванням системи 5-15 хвилин, в залежності від особливостей системи.

Отже, сучасні системи зрошення надають можливість якісно та вчасно вносити водорозчинні добрива. У такому випадку рослини отримують потрібну кількість води та елементи живлення у потрібні періоди росту та розвитку. Для внесення добрив з поливною водою слід використовувати лише спеціалізовані водорозчинні добрива високої якості, які містять елементи живлення в доступних для рослин формах. А сам поживний розчин потрібно підбирати в залежності від розвитку рослин, та погодних умов і обов’язково з урахуванням аналізу ґрунту та води.

 

Віталій Кізян,

агроном-експерт

 

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар