Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
9,3 °C
дождь

Статті

ЕПІДЕМІЯ ОЖИРІННЯ
04 вересня 2012, 00:00
ЕПІДЕМІЯ ОЖИРІННЯ

Ожиріння - одне з найбільш поширених захворювань у світі, яке характеризується надлишковим відкладанням жиру в організмі. Ожиріння може бути самостійним захворюванням або синдромом при іншій патології.

За даними ВООЗ, надлишкову масу тіла мають щонайменше 30% населення земної кулі (біля 2 млрд.), в країнах Європи 20% чоловіків та 35% жінок страждають на ожиріння або надлишкову вагу тіла. Перше місце в рейтингу за ожирінням займає США. На другому місці стоять європейські країни – Великобританія, Угорщина, Румунія, Греція. В Україні ожиріння займає 3-тє місце в структурі ендокринної захворюваності, та його поширеність має певні регіональні особливості. Так, найстрункіші люди проживають на Західній Україні, тучні люди - переважно у Полтавській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях.

Ожиріння є одним з головних факторів ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (90% хворих на цукровий діабет 2 типу мають ожиріння), ішемічної хвороби серця та гіпертонічної хвороби, мозкових інсультів, деяких форм раку (ендометрії, яєчників, молочних залоз), порушень репродуктивної системи, безпліддя, ускладнень вагітності та пологів. Актуальною є проблема ожиріння серед дітей та підлітків (25% мають надлишкову масу, а 5-15% - ожиріння), особливо це стосується дівчаток пубертатного віку. У третини дорослих ожиріння починається з дитячого віку. Найчастіше воно трапляється у мешканців міст. Ожиріння – це хвороба, і наївно думати інакше. Головним фактором виникнення надлишкової маси тіла є особливості способу життя та харчової поведінки (надлишкова калорійність їжі, надлишок жирів, порушення добового ритму харчування) та недостатня щоденна фізична активність. Споживання енергії понад її витрати призводить до збільшення маси тіла (наприклад, перевищення на 5% щоденно збільшує масу тіла на 5 кг за один рік). Не викликає сумніву наявність родинної схильності до ожиріння. На сьогодні відомо більше 20 генів, що відповідають за розвиток ожиріння. Гіпоталамічне ожиріння розвивається після інфекції, інтоксикації, черепно-мозкової травми, пологової травми, млявих септичних процесів, енцефаліту, органічного ураження центральної нервової системи. Ураження вентромедіальних ядер гіпоталамуса призводить до гіперфагії (надмірного споживання їжі) та ожиріння. За результатами досліджень, люди з ожирінням живуть менше на 9 років, порівнянні зі стрункими однолітками. Враховуючи, що середній вік українців становить 70 років, надмірна вага може відняти у людини шосту частину життя.

Отже, слід вести здоровий спосіб життя, більше рухатись, бувати на свіжому повітрі, намагатися їсти в міру та лише якісну їжу.Якщо ви маєте надмірну вагу тіла, не соромтеся звернутись до лікаря. Пам’ятайте: якість та тривалість життя кожного прямопропорційні стану Вашого здоров’я!

Олександра Євгенівна Кузьмінська,

лікар-методист ВОКЕД

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар