Прийшла весна, а це означає, що фанати смаженого м’яса готуватимуть шедеври барбекю. 1. Ностальгічний маринад для шашликів: цибульний-оцтовий
Цей класичний простий маринад на оцті добре розм’якшує жорсткі волокна м’яса і надає йому ніжності.
Кількість порцій: на 3-4 кг м’яса.
Інгредіети:
оцет 150 мл (6%)
цукор 70 г
лавровий лист 2-3 шт.
мінеральна газована вода 1,5 л
ріпчаста цибуля 1 кг
рослинне масло 150 мл
сіль
перець
приготування:
Цибулю очистіть і поріжте великими півкільцями або соломкою. Добре пам’ятаєте його руками, щоб виділився сік.
До цибулі додайте оцет, сіль, перець, цукор і лавровий лист. Ретельно перемішайте, щоб цукор розчинився.
Залийте мінеральною водою і рослинним маслом. Перемішайте.
2. Балканський маринад для шашликів: з йогуртом, кінзою і солодким перцем
Маринад для шашликів з йогуртом, кінзою і солодким перцем зробить м’ясо особливо делікатним і ніжним.
Кількість порцій: на 2 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
червоний перець 3 шт. великі солодкі
кінза 150 г (великий пучок)
йогурт 600 г натуральний
сік ½ лимона
сіль
приготування:
Заздалегідь обсмажте перці цілком на розпеченому грилі до чорноти, тоді маринад отримає аромат димку.
Очистіть перці від насіння і наріжте великими кубиками або смужками.
Крупно порубати кинзу, змішайте з йогуртом, додайте сік лимона, сіль і порізаний перець.
3. Прованський маринад для шашликів: з пряними травами
Яскраві нотки прованських трав асистують натуральному смаку м’яса, але не перебивають його.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
оливкова олія 500 мл extra virgin
олія 500 мл рафінована
сік ½ лимона
чебрець невеликий пучок
розмарин 3-4 гілочки
шавлія 2 гілочки
5-6 зубчиків часнику
чорний перець крупномолотий
приготування:
Змішайте оливкову і соняшникову олію.
Додайте сік лимона, крупномолотий перець, гілочки зелені.
Роздавите часник плоскою стороною ножа і додайте в маринад.
4. Середземноморський маринад для шашликів: з томатами і базиліком
Гострий і свіжий, цей маринад облагородить не дуже виразні від природи м’ясо і рибу.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 360 хв.
Складові:
помідори у власному соку 1 л протерті і рубані
сік 1 лимона
цукор 70 г
каперси 1 ст. л.
часник 5 зубчиків
базилік 100 г
оливкова олія 100 мл extra virgin
сіль
перець
приготування:
Томатну масу змішайте з цукром і каперсами.
Часник роздушіть плоскою стороною ножа або крупно наріжте, додайте в маринад.
Руками крупно порвіть листя базиліка і додайте в маринад разом з оливковою олією, сіллю і перцем.
5. Екзотичний маринад для шашликів: зі сметаною і апельсиновим соком
Ненав’язливий, але потужний смак і цитрусова кислинка.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 360 хв.
Складові:
апельсин 1 шт.
часник 2 ст. л. порошок
базилік 2 ч. л. сушений солодкий
кардамон 1 ч. л. мелений
сметана 600 г (від 30%)
майонез 300 г
сіль
перець
приготування:
Дрібно натріть цедру апельсина, вичавіть з нього сік і змішайте з сушеним часником, базиліком, кардамоном.
Додайте сіль, перець, сметану і майонез.
6. Флорентійський маринад для шашликів: з лимоном і розмарином
Лимон ніжніше, ніж оцет. Він розм’якшить жорсткі волокна, залишивши продуктам індивідуальність.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
лимон 2-3 шт
часник 1 головка
розмарин невеликий пучок
естрагон невеликий пучок
оливкова олія 300 мл extra virgin
рослинне масло 700 мл будь-рафінована
чорний перець крупномолотий
приготування:
Лимони крупно наріжте, змішайте з крупно нарізаним часником, листям розмарину і естрагону.
Добре розімніть все руками, залийте оливковою і рафінованим рослинним маслом, додайте крупномолотий чорний перець.
7. Пікантний: гірчично-медовий маринад для шашликів
Цей соус зробить ваш шашлик пряним і пікантним.
Кількість порцій: на 1 кг м’яса.
Приготування: 120 хв.
Складові:
тархун невеликий пучок
вода 100 мл
мед 150 г рідкий
гірчиця 150 мл із зернятками
дижонская гірчиця 200 мл
рослинне масло 300 мл
сіль
перець
приготування:
Крупно порубати тархун, додайте воду, мед, два види гірчиці і рослинне масло.
Додайте сіль, перець і добре перемішайте.
8. Маринад для шашликів в стилі ф’южн: з лимонним сорго на білому вині
Ароматна суміш європейських і азіатських традицій.
Складові:
цибулю-шалот 200 г
вода 100 мл
біле вино 200 мл сухе
4 стебла лимонного сорго
перець 2 ч. л. горошком
сіль
приготування:
Очистіть цибулю-шалот і крупно поріжте.
До цибулі додайте воду, вино, сіль, крупно нарізане лимонне сорго.
У ступці потовчіть білий перець і додайте його в маринад.
9. Японський маринад для шашликів: з соєвим соусом і імбиром
Чистокровний азіатський смак.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
соєвий соус 200 мл
соус теріякі 200 мл
лайм 2 шт.
перець чилі 1-2 шт. (за бажанням)
кінза невеликий пучок
імбир 100 г свіжий
кунжутне масло 50 мл.
приготування:
Змішайте соєвий соус з соусом теріякі.
Лайм розрізати навпіл і вичавіть сік в суміш соусів.
Крупно порубати кинзу і, якщо використовуєте, перець чилі і додайте в маринад.
Туди ж киньте тертий або тонко нарізаний імбир.
Налийте в маринад кунжутне масло і добре перемішайте.
10. Китайський маринад для шашликів: з медом на соєвому соусі
З цим маринадом м’ясо придбає незвичайний слідкувати-пряний смак.
Кількість порцій: на 2-3 кг м’яса.
Приготування: 180 хв.
Складові:
молоко 700 мл
соєвий соус 300 мл
мед 200 мл
лайм 3-4 листа
м’ята 3-4 гілочки
сичуаньский перець 2 ч. л.
приготування:
Змішайте молоко з соєвим соусом і рідким медом.
Туди ж додайте листя лайма і м’яти, сичуаньский перець.
11. Маринад для шашлику з курки на мінералці.
склад:
- куряче м’ясо – 1 кг;
- мінеральна вода (газована) – 0,25 л;
- соєвий соус – 50 мл;
- олія (рафінована) – 100 мл;
- ріпчаста цибуля – 0,5 кг;
- спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
Шматки курячого м’яса помийте і обсушіть паперовими серветками.
Натріть курячі шматки спеціями, покрийте їх хорошим шаром олії. Складіть в ємність, в якій будете маринувати курку на шашлик.
Очистіть від лушпиння і подрібніть ножем цибулю, покладіть її до курки, все добре перемішайте руками.
Мінералку змішайте з соєвим соусом, залийте цією сумішшю курку.
Приберіть ємність з куркою в холодильник щонайменше на 5-6 годин.
Цей маринад можна вважати дієтичним. Незважаючи на те що в його складі немає оцту та інших продуктів, що містять кислоту, шашлик з замаринованого в ньому курячого м’яса виходить ніжним і соковитим.
Додати коментар