Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
23 квітня 2024
13,5 °C
небольшой дождь

Статті

ЧАС ЗБИРАТИ КАМІННЯ
07 вересня 2012, 00:00
ЧАС ЗБИРАТИ КАМІННЯ

Жовчнокам'яна хвороба це захворювання органів жовчовидільної системи, наслідком якої є утворення в жовчному міхурі, жовчовивідних шляхах та печінці каменів, що перешкоджають нормальній роботі цих органів. У жовчному міхурі може утворюватися каміння діаметром від кількох міліметрів до 2-3 см і більше.

Це захворювання не виникає безпричинно. До основних чинників належить неправильне харчування. Приміром, люди, які надто полюбляють жирну, гостру, смажену їжу та "збагачені" холестерином продукти, на цю недугу страждають значно частіше. У групі ризику особи, які ведуть малорухливий спосіб життя, зловживають алкоголем та курінням цигарок. Утворення камінців у жовчному міхурі провокує й надлишкова масса тіла. Про жовчнокам'яну хворобу сигналізує інтенсивний нестерпний біль під грудиною чи в правому підребер'ї. Недуга може викликати раптовий напад "печінкової" кольки, що доволі часто трапляється після вживання великої кількості жирної їжі. Сильний біль не дає спокою хворому, коли камені починають рухатися із жовчного міхура по жовчних протоках у кишечник. Як правило, такі напади, що можуть тривати кілька годин, супроводжуються нудотою, блюванням, інколи підвищенням температури тіла.

Ще донедавна від жовчнокам'яної хвороби страждали загалом літні люди, але останнім часом це захворювання «помолодшало». Найчастіше з цією недугою в лікарню звертаються жінки. Варто зазначити, що спровокувати захворювання може і вагітність, точніше гормональні зміни, які відбуваються в цей період.

Безліч досліджень та наукових робіт довели, що коли камінці в жовчному міхурі вже утворились, то такий міхур «скомпрометований», а тому своєї функції він вже не виконує. Багаточисельні спроби лікувати таку хворобу консервативно, як-от медикаментозна терапія, різноманітні народні методики, спроби подрібнити камінці з наступним їх виведенням, довели свою неефективність, а в багатьох випадках навіть небезпечність для життя. Дуже небезпечним є призначення жовчогінних препаратів або народних методик, які викликають жовчогінний ефект. Такі хворі в переважній більшості випадків поступають до хірурга вже з різними ускладненнями, оскільки камінці закупорюють жовчні протоки, викликаючи жовтуху, панкреатит, панкреонекроз тощо.

А тому на сьогоднішній день у всьому світі єдиним методом лікування жовчнокам'яної хвороби є лише хірургічна операція, а саме видалення жовчного міхура з камінцями. Вона полягає у видаленні жовчного міхура разом з каменями з допомогою спеціального обладнання. "Золотим стандартом" у лікуванні жовчнокам'яної хвороби є лапароскопічна холецистектомія. Цей метод у хірургічному відділенні Вінницької центральної клінічної районної лікарні успішно застосовують вже понад п'ять років.

Його переваги у малотравматичності. Замість великого традиційного розрізу на черевній стінці виконують три-чотири, але невеликі, до 1 см. Через них у черевну порожнину вводять спеціальні інструменти та відеокамеру, яка передає зображення на монітор. Перевагами методу є те, що після такої операції хворий удвічі швидше видужує, ніж після традиційної, у нього незначна операційна травма і практично не буває післяопераційних ускладнень. Після видалення жовчного міхура його функцію беруть на себе жовчні протоки, це дозволяє організму людини повноцінно функціонувати. Хворі, які перенесли операцію з видалення жовчного міхура, протягом року дотримуються дієти, яка обмежує вживання в їжу м'ясних та смажених страв. Однак не всім пацієнтам із жовчнокам'яною хворобою згодиться цей метод оперативного втручання. Основними протипоказами для проведення операції є значні порушення серцево-легеневої діяльності, та вік понад 70 років, тому що рідко люди цього віку не мають проблем із серцем чи легенями. Не всі знають, що жовчнокам'яна хвороба може стати причиною виникнення й інших недуг, приміром, гострого панкреатиту, жовтяниці, раку жовчного міхура, які часто призводять до летального наслідку.

Отже, якщо лікарі діагностували у вас жовчнокам'яну хворобу, не гайте часу. Бо завчасно прооперований пацієнт й одужує значно швидше. А головне не дати хворобі шансів. Нормальне збалансоване харчування, активний спосіб життя, відмова від тютюнокуріння та алкоголю, здорова їжа шлях до життя без хвороб.

О.Є. Каніковський,
завідувач кафедри хурургії ВНМУ ім. М.І.Пирогова,

М.В. Сіньковський, завідувач хірургічним відділенням центральної районної клінічної лікарні

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар