Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
18 апреля 2024
5,2 °C
дождь

статьи

Юридичні питання
Найм (оренда) транспортного засобу за участю фізичної особи.
11 ноября 2019, 13:18
Найм (оренда) транспортного засобу за участю фізичної особи.

За договором найму (оренди) наймодавець (орендодавець) передає або зобов’язується передати наймачеві (орендарю) майно у користування за плату на певний строк.

Договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи укладається у письмовій формі і підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню та посвідчується незалежно від місця реєстрації вказаного в договорі транспортного засобу. При посвідченні договору найму (оренди) транспортного засобу нотаріус вимагає для огляду документ про реєстрацію транспортного засобу за фізичною чи юридичною особою (свідоцтво про реєстрацію, технічний паспорт тощо), а у випадку, коли транспортний засіб не підлягає реєстрації або коли реєстраційне посвідчення не є свідченням права власності на транспортний засіб, - документ, що підтверджує набуття наймодавцем права власності на нього (договори тощо). Наймодавець (орендодавець) зобов'язаний повідомити наймача (орендаря) про всі права третіх осіб на майно, що передається у найм (оренду). Про права третіх осіб на таке майно зазначається у тексті договору. У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним, тобто визнання такого договору недійсним судом не вимагається.      

Наймач (орендар) зобов’язаний користуватися транспортним засобом відповідно до його призначення та умов договору. Підтримання транспортного засобу у належному технічному стані, поточний ремонт, а також інші витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, покладається на наймача, якщо інше не встановлене договором або законом. Капітальний ремонт транспортного засобу, переданого у найм, провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. Шкода, завдана третім особам у зв'язку з користуванням транспортним засобом, переданого у найм, відшкодовується наймачем на загальних підставах. Шкода, завдана у зв'язку з користуванням транспортним засобом, відшкодовується наймодавцем, якщо буде встановлено, що це сталося внаслідок особливих властивостей або недоліків транспортного засобу, про наявність яких наймач не був попереджений наймодавцем і про які він не знав і не міг знати.

Наймач, який належно виконує свої обов'язки за договором найму, після спливу строку договору має переважне право перед іншими особами на укладення договору найму на новий строк. Наймач, який належно виконує свої обов'язки за договором найму, у разі продажу речі, переданої у найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання.

Договори піднайму або договір суборенди майна, яке є предметом уже укладеного договору найму (оренди), посвідчуються нотаріусами за наявності згоди наймодавця про передачу майна в піднайм (наступну оренду). Строк дії договору піднайму (наступної оренди) не може перевищувати строку договору найму (оренди).

У разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи - наймача (орендаря) за заявою наймодавця (орендодавця) договір найму (оренди) припиняє свою дію, про що нотаріус робить відповідний напис на всіх примірниках договору. Факт смерті наймача підтверджується свідоцтвом чи довідкою цивільного стану громадян про смерть, факт ліквідації юридичної особи підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб,  фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування транспортним засобом протягом трьох місяців підряд. Наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо: наймач користується транспортним засобом всупереч договору або його призначенню; наймач без дозволу наймодавця передав транспортний засіб у користування іншій особі; наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження транспортного засобу; наймач не приступив до проведення капітального ремонту транспортного засобу, якщо обов'язок проведення капітального ремонту був покладений на наймача. В свою чергу, наймач має право вимагати розірвання договору найму, якщо: наймодавець передав у користування транспортний засіб, якість якого не відповідає умовам договору та призначенню транспортного засобу; наймодавець не виконує свого обов'язку щодо проведення капітального ремонту транспортного засобу.

 

 

Кривцов Дмитро Валерійович,

приватний нотаріус,

 Вінницького міського нотаріального округу,

 М. Вінниця, вул. Театральна, 40(38), тел. 67-69-87, +38067-430-64-41.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий