Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
20 апреля 2024
10,8 °C
небольшой дождь

статьи

Все для дому та саду
Посадка троянд у відкритий грунт весною
03 июня 2020, 14:41
Посадка троянд у відкритий грунт весною

Троянда — досить вибаглива в догляді. Але, якщо знати, як правильно садити та доглядати за ніжною рослиною, то впоратися з цим може кожен. Ми допоможемо вам розібратися з усіма нюансами.

Посадка в весняний період — відмінне рішення, як для початківців, так і досвідчених садівників. Таким чином, ви можете повністю контролювати зростання і розвиток кущів від моменту перенесення у відкритий ґрунт. Також до переваг належать:

  • мінімальні ризики раптового похолодання: при різких осінніх заморозках рослини можуть ослабнути і загинути. Це відбувається через недостатнє укорінення.
  • рясне цвітіння: при правильному догляді бутони формуються вже в перший рік.
  • підготовка рослини до зимових морозів: в літній сезон поступово наростає коренева система, зміцнюються пагони. Завдяки цьому, троянди стають менш вразливими від холоду і таким хворобам, як борошниста роса, чорна плямистість.

Оптимальний час для посадки: середина квітня — друга декада травня. Головне, щоб температура повітря була не менше + 10-12 ° С.

Як зберегти саджанці троянд до посадки навесні?

Є кілька перевірених способів. Якщо ви придбали саджанці восени або взимку, перенесіть їх в підвал. Температурний режим повинен стабільно зберігатися на рівні від 0 до 3 ° С. Саджанці потрібно помістити вертикально в будь-яку глибоку ємність. Як субстрат використовуйте вологий пісок, торф або тирсу.

Також для даного завдання підійде засклений балкон. Саджанці можна залишити в картонній коробці і присипати злегка землею. Для підтримки вологості обприскуйте кореневу систему водою з пульверизатора через кожні 2 дні.

При покупці троянд в березні, ви можете використовувати для зберігання холодильник. Обмотайте їх у вологий папір, акуратно зав'яжіть і покладіть в овочевий відділ.

Посадка троянд з відкритою кореневою системою

Зростання рослини безпосередньо залежить від грамотно проведеної підготовки. При наявності пошкоджених, зламаних корінців, обріжте їх на 5-7 см до появи пружною білої серцевини. Також поновіть зрізи на здорових коренях. Завдяки цим маніпуляціям, рослина зможе краще отримувати живильні речовини.

Також слід вкоротити гілки до висоти 30-35 см, залишаючи тільки міцні і здорові з них. Обрізуйте пагони секатором або гострим садовим ножем під кутом 45 градусів у напрямку зовнішньої бруньки. Щоб троянда добре прижилася, помістіть її на 2-3 години в відро з розчином глини і стимулятором росту. Проведіть дезінфекцію: для цього замочіть коріння в розчині мідного купоросу на 20 хвилин.

Орієнтовна глибина посадкової ями: 40-60 см. При опусканні саджанця акуратно розправте коріння. Після — засипте грунтом і полийте.

Важливо знати! Для підгодовування не використовуйте свіжі органічні добрива (гній, коров'як). Вони можуть спровокувати виснаження і загибель рослини.

Посадка троянд із закритою кореневою системою

Даний спосіб менш трудомісткий. Троянди вже знаходяться в спеціальних біорозкладних контейнерах. У приготовлену лунку опустіть саджанець таким чином, щоб він був заглиблений на 5-7 см від поверхні. Навколо стовбура ущільните грунт. Після поливу зробіть мульчування, щоб забезпечити хороший приплив кисню.

Відмінність і особливості в посадці різних видів троянд. Кожен сорт має свою специфіку культивації. Щоб отримати здорові кущі, зверніть увагу на наступні рекомендації.

  • паркова троянда: відстань між рослинами повинна дорівнювати половині висоти майбутнього куща. Місце щеплення заглиблюється на 5 см, залишаються 5-7 нирок.
  • плетисті троянди: висаджуються під кутом до стіни або арки на відстані не менше 50 см. Поглиблення: на 8 см.
  • грунтопокривна троянда: немає необхідності обрізати гілки. Дотримуйтесь відступ між саджанцями в 100-150 см, поглиблення — на рівні 8-10 см. Попередньо встановіть міцну опору для плетіння.
  • чайно-гібридна троянда: розмістіть саджанці на 30-50 см одна від одної. Залиште 2-3 бруньки.

 

Догляд за трояндами після посадки

Щоб уберегти молоді пагони від впливу сонячних променів і всихання, проведіть підгортання. Для поливу використовуйте відстояну, прогріту на сонці воду. Також не забувайте про регулярне розпушування грунту.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий