Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
20 апреля 2024
11,7 °C
небольшой дождь

статьи

КАВА: ПИТИ ЧИ НЕ ПИТИ?
18 июня 2014, 00:00
КАВА: ПИТИ ЧИ НЕ ПИТИ?

Кава – не просто ароматний напій, який заряджає енергією та дарує насолоду. Це невід’ємна частина нашого життя: зранку, в обід і ввечері у декого в руках можна побачити ароматний улюблений енергетик. За чашечкою кави можна вирішити важливі питання та легко знайти спільну мову зі співрозмовником. Саме цей напій із неповторним смаком часто стає причиною дружньої зустрічі і навіть приводом для першого побачення.

Так, відомий письменник Оноре де Бальзак щодня випивав близько 60 чашок у день, а знаменитий представник французького просвітництва Вольтер – до 50. У свою чергу композитор Людвіг ван Бетховен заварював каву рівно із 64 зерен. А письменник Віктор Гюго знайшов їй особливе застосування: у руках талановитого класика вона стала фарбою для написання картин.

Нині властивості кави досліджено багатьма вченими. Частина схиляється до думки, що вона досить корисна для організму, інші продовжують доводити протилежне. Отже, розглянемо всі «ЗА» і «ПРОТИ».

«ЗА». Кофеїн допомагає тим, хто займається розумовою працею. Він збуджує клітини головного мозку, збільшує сприйнятливість і зосереджує мислення. Доведено, що регулярне вживання кави (3-4 чашки в день) знижує ризик цирозу печінки в людей, які захоплюються алкоголем. Ще одна позитивна риса – здатність корисно впливати на зуби та оберігати їх від карієсу. Корисна кава людям, які страждають зниженим тиском, оскільки володіє певним набором профілактичних властивостей, що ефективно захищають порожнину рота від шкідливих бактерій. До того ж, вона містить вітамін РР і близько 300 мінеральних речовин, зокрема незамінні для організму антиоксиданти.

Цікаво, що кава не лише сприяє накопиченню в організмі людини серотоніну – гормону щастя, а й позитивно впливає на зір. Учені встановили, що кофеїн підвищує чутливість сітківки очей. У результаті навколишні об’єкти стають яскравішими, мають більше відтінків і на них виявляються невидимі раніше деталі.

«ПРОТИ». Кава, як і будь-який стимулятор, має низку протипоказань. Її не варто пити із заспокійливими або снодійними препаратами. Часте вживання може викликати сильні головні болі, нервозність, запаморочення, тривогу і напруженість, спричинити швидке або нерегулярне серцебиття (аритмію). У жодному разі не можна запивати каву алкоголем, інакше негативна дія останнього на організм істотно посилюється. У поєднанні напою з курінням з’являється ризик розвитку гіпертонії. Не варто забувати і те, що кофеїн – наркотик, який призводить до залежності. При його нестачі в людини може розпочатися депресія.

Кава є джерелом цінних косметичних інгредієнтів, тому що в ній міститься пинолева кислота, що відновлює еластичність шкіри, перешкоджає її старінню, а також володіє протизапальними і фотозахисними властивостями. За допомогою дії кофеїну зміцнюється шкіра, підтягується овал обличчя і сповільнюється старіння тканин. Ця якість дозволяє світовим маркам із догляду за шкірою створювати розкішні креми для обличчя.

Ще однією властивістю кофеїну є жиророзщеплювальна дія. На основі особливої зеленої кави створено креми для моделювання фігури і корекції контурів тіла. Існують навіть спеціальні аромати, що містять кофеїн, оскільки японські вчені підтвердили: аромат кави сприяє зниженню ваги на психологічному рівні.

Тож кава впливає по-різному на наше здоров’я. Вона захоплює неповторними смаковими якостями та насиченими ароматами, вабить різноманітністю сортів і способів приготування. Загалом немає нічого поганого у вживанні цього ранкового напою, варто лише знати міру.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий