Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
30 апреля 2024
18,6 °C
ясно

статьи

Довкола «Регіни»
20 февраля 2023, 18:31
Довкола «Регіни»Довкола «Регіни»

В ході підготовки відзначення 100 літнього ювілею «Регіни» ніде жодного разу не було згадано імя Леонтія Івановича Шиповича, без якого ми не те, що не пили б «Регіни», ми про неї й не почули б.

Син одного зі «стовпів» подільського духовенства Іоанна Шиповича не міг «вписатися» в революцію хоча б тому, що батько його був помітною постаттю подільської аристократії, щедро обдарований талантами –письменника, історика, археолога, садівника.

Леонтій Іванович успадкував батькову багатогранність, але йому не повезло з епохою. Народжений 1984-го року, він закінчив у Харкові Олександрівський інститут якраз під катаклізми 1917-го. Якимось дивом обминули його радянські «Гулаги» і репресії. В силу кволого здоров’я його не взяли на війну.

«Регіні» Леонтій Іванович віддав щонайменше добрий десяток років життя. Його батько був людиною далеко не бідною і на їхньому сімейному столі завше водилась «лучшая столовая вода Росии».

Аби Шипович міг комусь у високих коридорах радянської влади розповісти про те, яка це прекрасна вода і що він сам її пив не раз і не два, то це, звичайно, прискорило б справу… А тому він мусив шукати обхідні стежки, вигадувати легенди про чудодійну воду, поки не зацікавив начальство управління харчової промисловості і воно нарешті дозволило спробувати «Регіну» на… собаках. Ту воду для аналізів і проб він сам возив велосипедом. Ця тяганина тривала б дуже довго, аби Леонтій Іванович не згадав, що на «Регіні» була етикетка з реквізитами усіх її достоїнств та ще й трьома медалями європейських виставок.

«Регіну» визнали знов. Втім не «Регіну». Це був 1956-й рік. Тому назвати воду на честь польського пана немислимо. Врешті-решт нарекли «Регіну» «Волошкою», але, щоб і тут ніхто не вчув запаху націоналізму, «спростили» до російського варіанту «Василёк!».

Виготовили, почепили на перші партії вже й етикетку, але Шипович зумів зачарувати своєю люб’язністю дружину першого секретаря обкому партії Козиря – вона працювала в медінституті. Переконати жінку в тому, що «Регіна» краще ніж «Василёк», не складало особливих труднощів. Ну, а вже вона довела і своєму чоловікові, що політика тут теж ні при чому. Так «Регіні» повернули її історичне ім’я.

Тому й хочеться, аби в новій історії «Регіни» ім’я – Шипович Леонтій Іванович ніколи більше не забувалось.

Він помер у 1986 році. Дітей у нього не було.

Підготував Роман Крохмалюк

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий