Більшість людей ділить чай на три категорії: крупнолистовий, середній та дрібний. Проте сортів чаю існує безліч, і це не обов’язково чорні чи зелені, бо така класифікація виникла у Великій Британії за кольором заварки та діє лише у європейських країнах. А у Китаї та Тайвані його ділять на білий, зелений, жовтий, червоний, чорний та бірюзовий, і це лише за кольором. Культура чаю на батьківщині виховувалась тисячоліттями, і лише у другій половині ХІХ ст. вона почала освоюватись в Індії, а згодом і на території Європи. Зараз споживання чаю за об’ємами є другим після води, цьому сприяє той факт, що наукою доведено корисність антиоксидантів, амінокислот, вітамінів і мікроелементів, які містяться в чайних листках. Проте чим листки доросліші, тим більше падає кількість цих речовин. Тому самими цінними вважаються “тіпси” - нерозпустившіся бруньки. Щодо користі цього напою, то він прискорює обмін речовин, підвищує працездатність, покращує стан шкіри, підвищує імунітет, є профілактикою захворювань серця і судин. Коли ви купуєте чай на ароматизаторах у супермаркеті і то це є не чай, це - “солома”. Тому у нашій державі серед населення найбільш популярні індійські чаї класу СТС. Це середні та низькосортні масові чаї. А якщо у вас виникло бажання скуштувати справжнє багатство чайного листа з Індії - “нувара-елія”, Африки - “ройбос” чи Китаю - “си ху лун цзин”, то тут вам краще завітати до спеціалізованих магазинів, де вам кваліфіковано розкажуть про сорти чаю та їхні особливості і допоможуть підібрати їх. Бо купити гарний чай — це ще половина справи, бо на смак впливають якість води, температура її нагрівання та тривалість заварювання. До речі, справжні високоякісні сорти цього напою можна заварювати до десяти і більше разів, де кожна наступна чашка буде не схожою на попередню. А це дозволить вам у дружній компанії кілька годин насолоджуватись ароматом та смаком запашного та корисного напою. Між іншим, в чайному листі міститься понад 700 речовин, які можуть впливати на мозок. У першу чергу, це “теін”, що на відміну до “кофеїну” можна вживати щодня і в необмеженій кількості, а це значно підвищить ваш життєвий тонус. Не можна не відмітити і катехіни — найбільш активні антиоксиданти, вміст яких особливо великий у зелених чаях. Цікавим є те, що на даний момент, крім традиційних сортів чаю, активної популярності набувають і “нечайні чаї” - де у якості заварки використовують листя, кору чи квіти інших рослин. Наприклад, напій із листя “коки” є лікувальним при хворобах шлунку, а відомий “каркаде” - суданська троянда гарячим підвищує тиск, а холодним навпаки знижує його. Перелік цих напоїв можна було б продовжувати до безкінечності. Та краще один раз спробувати, ніж сто разів почути.
Додати коментар