Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
01 вересня 2024
32,3 °C
небольшой дождь

Статті

Суспільство
Чому українки купують корсети - суперечливий одяг, який знову в моді
27 серпня 2024, 16:38
Чому українки купують корсети - суперечливий одяг, який знову в моді

Якщо ви слідкуєте за модою, у вашому гардеробі може бути корсет, а то і кілька. Джинсовий чи атласний, лляний чи стилізований під вишиванку. Сьогодні їх можна купити в Україні всюди, а в Тік-Тоці вчать, як перетворити на корсет стару футболку. Як сталося, що корсет, який вважають ледве не знаряддям тортур для жінок, знову в моді?

Свій корсет я знайшла на ринку в Кам'янець-Подільському. Примірявши його, я побачила в дзеркалі іншу людину – небажані кілограми зникли, спина граційно вигнулася, я почувалася ледве не однією із Бріджертонів, героїнь однойменного серіалу про ХІХ століття.

Після цього я наштовхувалася на корсети всюди – у телешоу, інстаграмі, на полицях багатьох магазинів у торговельних центрах Львова, де я живу.

На корсети не надто звертали увагу 5-7 років тому, каже Галина Сусуловська, яка мала весільний салон у Львові. Натомість сьогодні, за її спостереженнями, українки стали сміливішими та купують їх не тільки на весілля, а і на корпоративи, вечірки, на останній дзвоник, випускний, а також на День незалежності.

Майже три роки тому Сусуловська почала нову справу – створила бренд корсетів Hamalia. Вона шиє на замовлення і каже, що найбільше купують корсети, стилізовані під вишивку. Попит на них не спадає.

Що ж цьому посприяло і чи справді корсети такі жахливо незручні та навіть шкідливі, як про них часто говорять?

Коротка історія корсета: від Медічі до Мадонни

Перший корсет, який більш-менш нагадує ті, які є у шафі сучасних модниць, з'явився в ХVI cтолітті спочатку в Італії, а потім у Франції.

"У ті часи люди носили значно більше всього під сукнею. У них не було стільки речей, як зараз, вони не мали можливості так прати футболки, як це робимо ми. І щоб сукні не псувалися, жінки носили під ними багато шарів білизни, у тому числі корсет", – пояснює ВВС Україна Майя Тульчинська, блогерка і авторка книжки "Балачки навколо шафи. Доступно та просто про моду та стиль".

корсети

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Корсети супроводжували жінок чотири століття поспіль - вони були різними та формували різні силуети

Корсет фактично був замінником сучасних бюстгальтерів, але підтримував не тільки груди, а і талію та стегна, формуючи силует.

У моді були різні силуети, а тому і корсети були різними.

"Це може прозвучати дивно, але, як на мене, – корсет був певним елементом боді-позитиву. Тому що він мав мету не так зробити меншою, як сформувати певний силует, на якому би модно виглядала сукня. Не важливо, якого ти розміру – протягом ХІХ століття силуети майже завжди були неприродні", – каже Майя Тульчинська.

Наприклад, після ампіру в моду ввійшов конічний силует, а пізніше корсет опустили ледь не до колін і з його допомогою можна було не лише зменшити талію, каже письменниця, а і збільшити стегна і сідниці – це була ціла конструкція, яку носили під сукнею.

Події у серіалі "Бріджертони" відбуваються на початку ХІХ століття, в епоху моди на ампір і талію "під грудьми".

Проте у першій же серії ми бачимо історичну невідповідність: старшу доньку леді Фезерінгтон служниця "зашнуровує у корсет" так сильно, що бідолашна Пруденс ледве дихає (і наприкінці серії вона таки зомліє на світському прийомі). Але її мати з презирством дивиться на неї та каже, що вона у її віці мала талію "розміром із півтора апельсина" .

Кадр із серіалу "Бріджертони"

Автор фото,Netflix

Підпис до фото,Сцена із корсетом із "Бріджертонів"

Історики моди вважають, що найвужче затягували корсети в кінці ХІХ століття, а на початку ХХ-го мода знову змінилася – талія "впала" на стегна і в тренді стала андрогінна фігура з невеликим бюстом і стегнами.

Але жінки з формами все ще носили корсети, тому що хотіли носити модні сукні, каже Тульчинська.

У 1930-ті роки жіночний силует повернувся – талія "стала на місце, стали модні підкреслені груди", та потім стало не до моди, тому що почалася Друга світова війна.

У США корсети оголосили "непатріотичним товаром", на їхнє виготовлення йшло багато цінного металу, який можна було використати для виготовлення зброї. Та і жінки самі відмовлялися від корсетів, це було непрактично – через мобілізацію вони почали працювати замість чоловіків на заводах. Багато людей також більше не могли дозволити собі покоївку, а без неї затягувати корсет непросто.

Після війни мода розквітла з новими силами – у 1950-х Крістіан Діор придумав сукні new look з пишними спідницями та підкресленою талією, але у повоєнні роки жінки і так були худі та виснажені, тому сильне затягування корсетів не повернулося.

Справжню революцію корсетів зробила британська панк-дизайнерка Вів'єн Вествуд – у 70-х вона із спідньої білизни перетворила їх на повноцінний елемент одягу.

корсети Вів'єн Вествуд

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Так виглядають типові корсети Вів'єн Вествуд, які зробили революцію в моді

"У вікторіанські часи неможливо було собі уявити вийти на вулицю у корсеті, тому коли Вествуд і панківський рух повернули їх у моду, це був протест – для вас це було жахливо непристойно, а ми зараз вийдемо з цим назовні", – каже Майя Тульчинська.

У 1990-х популярності корсетам додала Мадонна, виступивши у золотистому конусному корсеті від Жана Поля Готьє, а в 2001 році – мюзикл "Мулен Руж".

Корсет - чи можна називати його знаряддям для тортур

Коли йдеться про історію корсетів, найчастіше згадують ім'я дружини французького короля Катерини Медічі, яка була модною іконою і нібито встановила планку обхвату талії в 33 сантиметри, якої можна було нібито досягти з корсетом.

Але чи так це було насправді, і чи можливо це взагалі?

У часи Катерини Медічі просто не існувало способу затягнути корсет на жінці так сильно, каже Майя Тульчинська.

Таку можливість – через більш ніж 100 років після смерті французької королеви – жінкам подарувала Промислова революція, коли з'явилася технологія зашивати в тканину металеві вушка. Через них протягували стрічки, і таким чином талію справді могли утягнути на кілька сантиметрів. Застібки, які були до цього винаходу, не дозволяли так сильно затягнути тканину, не розірвавши її, каже письменниця.

Потрібно також враховувати те, що раніше жінки були нижчими і меншими, ніж зараз, тому складно порівнювати розміри їхнього одягу із нашим. Погляньте на лицарські обладунки у музеях, каже Тульчинська – "нам може здатися, що вони на підлітків, але це були здорові чоловіки, які змагалися на турнірах".

корсети Мадонни

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Мадонна неабияк вплинула на моду на корсети. На першому фото - співачка в 90-х із своїм знаменитим конусним корсетом, на другому - Мадонна літом 2022 року

Багато про те, як одягалися жінки у минулі століття, ми знаємо з музеїв. Директорка власного музею моди Марина Іванова в 2016 році зібрала виставку про київську моду з ХІХ-ХХ століття - аж до Першої світової війни. Вона розповідала, що усі манекени довелося робити вручну, на сучасних просто не налізли крихітні та вузькі костюми і сукні тих часів.

Проте варто враховувати, каже Майя Тульчинська, що костюмів і суконь до нас дійшло небагато, а ті, що дійшли – скоріше за все майже не вдягали ("їх могли пошити на посаг для нареченої, коли вона була тендітною дівчиною, але після вагітності могла у корсет вже і не влізти"), або ж корсети лежали без діла у шафі, а тканина з часом зсихається.

"Навіть коли ми через рік дістаємо свої літні речі, треба деякий час, щоб їх розносити. А уявіть, коли речі полежать століття".

Ще один стереотип стосується того, що проти корсетів виступали лікарі.

Так, були "жертви моди" – деякі жінки відчували задуху, а в 1903 році через раптовий серцевий напад померла 42-річна матір шістьох дітей. Як виявив розтин, писала New York Times, "в серці померлої знайшли два уламки стального корсета, загальна довжина яких була три з половиною сантиметри".

У 1874 році лікарі опублікували перелік 97 захворювань, спричинених носінням корсета, та зараз багато сучасних дослідників ставлять їхні висновки під сумнів.

Збираючи матеріал для своєї книги "Корсет: історія культури", британська авторка Валері Стіл працювала з лікарем, "щоб спробувати з’ясувати, якою мірою корсет міг спричинити захворювання", які йому роками приписувала медицина.

Разом вони дійшли висновку, що хоч жінки і непритомніли чи відчували, що тканина натерла їм шкіру, "корсет не спричиняв розкол вашої печінки на дві частини та багатьох інших речей, у яких його звинувачують".

Британська дизайнерка Кароліна Ласковська, яка створює корсети з 2012 року, відкидає ідею корсета як знаряддя тортур. Вона згадує доктора Уорнера, який у 1873 році "вирішив, що корсети шкідливі для жінок, а потім винайшов власний "корсет для здоров’я", щоб надати жінкам "ідеальну" форму – і завдяки цьому заробив собі статки".

Віднесені вітром

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Знаменита сцена із фільму "Віднесені вітром". Головна героїня просить покоївку затягти їй корсет потісніше, "проте це вибір тільки цієї героїні, і кожна жінка робить його для себе сама", каже Майя Тульчинська

"Якщо кожен день носити замале взуття або бюстгальтер, який тисне – звичайно ж це матиме негативні наслідки, так само і з корсетами", – каже Майя Тульчинська.

Кожна жінка на власний розсуд вирішує, наскільки сильно їй затягнути корсет, каже письменниця.

"Це як сьогодні хтось іде і губи підколює, щоб не було зморшок, тому що вже вік, а хтось робить губи на все обличчя. Але ж нікого не змушують".

Чому корсети повернулися зараз, і як же оверсайз

Але чому корсети повернулися зараз, коли жінки, здавалося, знову почали одягатися практичніше? І чи означає це, що наближається кінець оверсайзу – моди на безрозмірний одяг і широкі футболки?

Зовсім ні, каже Майя Тульчинська.

"Зараз модно все водночас, і не тільки в моді – це як у політиці, ліва та права ідея розвивається як противага одна іншій", – каже блогерка та письменниця.

З одного боку – процвітає фемінізм, з іншого – розвивається тренд на "традиційну дружину". Зараз так називають жінок, які ведуть блог про своє "ідеальне життя" за містом, де встигають усе – і за дітьми приглянути, і "козенят подоїти, дістати мед і повалятися в мереживній сукні на сіновалі", іронізує Майя Тульчинська.

Молодь у Києві, липень 2024 року

Автор фото,Уніан

Підпис до фото,Мода на корсети ніяк не потіснила оверсайз. На фото - дівчата у центрі Києва, липень 2024

Цей образ у соцмережах навряд відповідає реальності, але на карантині з'явилася мода на cottage core – ідеалізацію сільського життя, і такі блоги стали популярними. Звідси в магазинах усі ці модні сукні в пасторальному стилі, "до яких корсет аж проситься".

З іншого боку, під час карантину вийшли перші серії "Бріджертонів", і бажаючи відволіктися від сумних реалій того часу, жінки по всьому світу почали активно гуглити, "де купити корсети", пише модний журнал Harpers Bazaar. Виникла ще одна модна течія – regency core, тобто мода епохи регентства, під час якої і відбуваються події в серіалі.

Підвищення попиту на корсети після виходу "Бріджертонів" можна простежити теж в гугл-запитах українок. Але у нас додалися ще і свої особливості – мода на вишиванки.

корсети

Автор фото,Hamalia - ukrainian corsets

Підпис до фото,Популярні не тільки корсети, а і корсети-пояси. Галина Сусуловська каже, що шила їх як на талію 130 сантиметрів, так і 54 – "навіть дітям 8-9 років до вишиванки чи просто до блузки вдягали"

"Вишиванками ми вертаємося до нашого коріння і модернізуємо його", – каже Галина Сусуловська, яка відправляла свої вишиті корсети Hamalia і в Нью-Йорк, і в Лондон.

У популяризації корсетів Майя Тульчинська не виключає і роль маркетингу.

"У магазині ви можете приміряти одяг, вам можуть запропонувати різні розміри, а коли купуєте онлайн, то треба продати таке, що на вас якось та й сяде. Так з'явився оверсайз – трохи вище, трохи ширше – по фігурі сидіти і не має, те саме зараз із корсетами – їх можна підтягнути, як вам зручно", – каже вона.

Крім того, вважає блогерка, корсет – це красива деталь, що приваблює в інстаграмі, "та ще і його можна вдягнути поверх оверсайз-футболки, яка у вашому гардеробі уже є".

Як одягають корсети українки

Порівняно з минулими століттями, корсети стали простіші, каже Галина Сусуловська.

Щоб вони тримали силует, сьогодні швачки переважно вставляють по боках пластикові деталі, а під чашки для грудей – металеві, та зашнуровують все шнурівкою через металеві вушка-люверси.

Китовий вус, який через гнучкість раніше активно використовували у виготовленні корсетів, зараз теж вставляють, каже львів'янка, але це дуже дорого.

Сусуловській подобається така мода на більш жіночний силует, проте сучасні модниці люблять і пласкі корсети. Їх можна багато знайти у Тік-Тоці, де показують, як перетворити на корсет звичайну футболку з красивим принтом.

Корсети

Автор фото,скріни Tik-Tok corse.re1/pzzotova_sewing

Підпис до фото,У соцмережах можна знайти немало роликів, де показують, як перетворити на плаский корсет улюблену брендову футболку

"Посередині корсету ще часто вставляють такий пояс – лінію, яка підкреслює талію", – каже Оксана Савченко зі Сміли, яка теж шиє корсети та інший одяг на замовлення.

"Корсети сьогодні можуть втягнути на 3-5 сантиметрів, а можуть і на 10-20, але такі сьогодні майже не замовляють", – каже швачка.

Продавці магазинів, де Галина Сусуловська дає на продаж свої корсети, кажуть їй, що дівчата зараз не люблять сильно затягуватися – "вони хочуть комфорту, просто щоб виглядало красиво".

"Ми вже звикли до зручності, а в корсеті треба красиво тримати спини, інакше все повилазить. Якось я одягала пояс-корсет на подію і поки в машині їхала, на світлофорі вже попускала, потім по приїзду підтягнула, а під кінець події знову попускала", – сміється львів'янка.

Саме тому світові та українські дизайнери сьогодні називають корсети символами свободи – хочеш затягуйся, хочеш ні, можеш носити свій корсет під одягом, а можеш поверх.

корсети

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Варіантів, як носити корсети, може бути безліч

Модні журнали припускають, що мода на корсети з нами ще довго – попереду прем'єри ще декількох історичних серіалів, а Джон Гальяно цього року випустив гучну колекцію, стилізовану під паризький андеграунд кінця ХІХ століття.

Там можна побачити безліч туго затягнутих корсетів на таліях як жінок, так і чоловіків, а це означає, що мода на корсети розвивається.

 

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар