Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
14 серпня 2024
24,9 °C
ясно

Новини

Вінниця
Вінниччина – єдина область, яка системно розвиває послугу «асистент дитини»
14 серпня 2024, 14:42
Вінниччина – єдина область, яка системно розвиває послугу «асистент дитини»

Минулоріч на інклюзивному навчанні у закладах освіти перебувало майже 2500 дітей. Це діти з особливими освітніми потребами, тобто вони потребують постійної підтримки під час освітнього процесу. Із сприйняттям та засвоєнням знань їм допомагає асистент учителя. А от зі зміною одягу, дотриманням правил гігієни, прийомами їжі у перервах між заняттями? Хто допоможе дитині у цьому, коли поруч немає батьків?

Рішення цієї проблеми надає соціальна послуга – супровід під час інклюзивного навчання. А фахівець, який надає цю послугу – асистент дитини.

Зараз на Вінниччині триває навчання 45 людей, які виявили бажання отримати таку спеціалізацію. За даними Вінницького обласного центру соціальних служб, який є головним організатором навчальної програми, 37 осіб є батьками або родичами дитини з інвалідністю, 8 осіб – не перебувають у родинних стосунках.

Ця соціальна послуга знаходиться у площині діяльності трьох галузей – освіти, соціального захисту та охорони здоров’я і потребує навичок з усіх трьох галузей. Тому учасники навчання опановують надання першої медичної допомоги, алгоритм дій у випадку нападу епілепсії у дитини, роботу з документацією, визначення потреб дитини, складання індивідуального плану інклюзивного навчання, методи взаємодії з викладацьким складом.

На відміну від асистента вчителя:

  • посада асистента дитини утримується з бюджету громади;
  • асистент дитини працює з однією дитиною, а не з класом;
  • асистента дитини приймає на роботу не директор школи, а центр надання соціальних послуг;
  • асистентом дитини може працювати один із батьків;
  • асистент дитини не є педагогічним працівником, але  є членом команди психолого-педагогічного супроводу.

У 2023 році було проведено 2 навчання і підготовлено 111 асистентів дитини для 28 громад. У результаті навчань послугу впроваджено у 19 громадах Вінниччини, її надання протягом минулого навчального року забезпечували 68 асистентів дитини. 7 з них не є батьками чи родичами дітей.

У нашій області активно працює у наданні цієї соціальної послуги і громадський сектор. Зокрема – «Родина Кольпінга» і голова організації Леся Самойленко згуртували навколо себе ті родини,  діти з яких потребують послуг асистента. У цій громадській організації працює 42 асистента дитини, зокрема 24 - у Вінниці на замовлення міської ради, решта – у Вороновицькій, Жмеринській, Іванівській, Ладижинській, Тульчинській і Шпиківській громадах.

Основна наша мотивація рухати цей процес у тому, аби кожна дитина могла реалізувати своє право на догляд, розвиток та виховання у сімейному середовищі, щоб кожна дитина мала можливість отримання освіти, а в подальшому адаптуватися у соціумі. Водночас за наявності асистента не з кола родини, батьки мають можливість працевлаштуватися, реалізуватися в кар’єрному плані, бути спокійним, що дитина вміє приймати допомогу від сторонньої людини.

«Повноцінне інклюзивне навчання неможливе без асистента дитини. Це дозволяє нам включати абсолютно всіх дітей в освітній процес та реалізувати рівне право на освіту для всіх. І, безумовно, подальша соціалізація без цього неможлива. Тому впевнена в тому, що нам вдасться створити коло однодумців, які працюють для дітей та в інтересах дітей! – зазначила перша заступниця Начальника Вінницької ОВА, Наталя Заболотна.

Впровадження послуги в громаді здійснюють органи соціального захисту населення. За додатковою та детальною інформацією можете звернутися до Вінницького обласного центру соціальних служб за номером телефону: 067 885-71-07.

Примітка: Послуга впроваджується в рамках Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року, прийнятої з ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар