Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
18 мая 2024
18,1 °C
облачно с прояснениями

Новости

Вінниця
Забальзамоване тіло Миколи Пирогова сканують у Вінниці
21 сентября 2023, 14:05
Забальзамоване тіло Миколи Пирогова сканують у Вінниці

У Вінниці вдруге проводять сканування тіла видатного вченого та батька польової медицини Миколи Пирогова. Дослідження допоможе зрозуміти, структури та тканини, які деградують першочергово.

Промінь обладнання зчитує усю необхідну інформацію. Йдеться про сканування волосяних покривів, обличчя, вушних раковин та інших, непомітних людському оку, частин тіла вченого.

Перше таке сканування команда київських та вінницьких науковців провели два роки тому, де за результатом створили 3D-версію обличчя Пирогова. Зазвичай подібна операція з дослідження бальзамованого тіла світила медицини проходить за зачиненими дверима.

“Це необхідно для того, щоб досліджувати процес ребальзамації Миколи Івановича. Тобто які структури та тканини деградують першочергово”, - розповів доцент кафедри хірургії №2 Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова Олексій Ліхіцький.

Тіло науковця зберігається у склепі понад 140 років. Раніше ребальзамацію проводили московські вчені, однак з 2018 року її вперше відтворили українці - київські та вінницькі медики хіміки-мікробіологи.

“Забальзамувати Пирогова вирішила його родина. Це робилося з дозволу священного синоду. Тіло, яке є зараз, національне надбання України та повинно зберігатися”, - зазначив доктор ветеринарних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України Олег Мельник.

Як відомо, Микола Пирогов став першим, хто винайшов штучний суглоб, а також розробив безліч хірургічних та ветеринарних інструментів. Медик проводив 

Крім того, до появи наркозу видатний вчений видаляв апендицит всього за три хвилини - таким чином, щоб пацієнт не встиг загинути від больового шоку. Зокрема він найбільше відомий тим, що лікував учасників чотирьох війн.

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий