Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 апреля 2024
5,5 °C
небольшой дождь

Новости

Вінниця
Український ілюстратор відмовився отримувати премію разом із росіянкою
18 апреля 2023, 20:06
Український ілюстратор відмовився отримувати премію разом із росіянкою

Український ілюстратор Сергій Майдуков відмовився їхати на церемонію отримання премії імені Еріха Марії Ремарка, бо там буде росіянка.

Так, премію миру у розмірі 25 тисяч євро присудили російській письменниці Людмилі Улицькій, а ось спеціальну нагороду у розмірі 5 тисяч євро вирішили віддати українському ілюстратору Сергію Майдукову.

Як пояснює голова журі премії Сюзанна Менцель-Рідль, вони хотіли, щоб їхню премію сприйняли як знак надії. «Останнє слово має бути за мовою людства, яка також поєднує людей ворожих держав. Війна не повинна змусити замовкнути мову літератури та мистецтва», — каже Менцель-Рідль.

Майдуков відповів, що для нього велика честь бути нагородженим, але на церемонію нагородження він не приїде через заборону на виїзд із України для військовозобов'язаних і присутність серед нагороджених росіянки.

Як йдеться на сайті Оснабрюка, Майдуков пообіцяв приїхати іншим разом. Проте в коментарі «Читомо» він зазначив, що зрештою взагалі відмовився їхати на нагородження. Присуджену премію обіцяє спрямувати на авто для ЗСУ.

Премію імені Еріха Марії Ремарка раз на два роки присуджує місто Оснабрюк, де народився письменник. У 2005 році спеціальну премію отримав Юрій Андрухович.

Про Майдукова

З початку повномасштабної війни Майдуков у своїх роботах ілюструє воєнне життя в Києві та інших українських містах. Він їздив українськими містами та зображував пережите й побачене на своїх малюнках.

Роботи Майдукова друкували видання по всьому світу, зокрема ZEITmagazin, The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal та Financial Times. 

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий