Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
07 мая 2024
19,3 °C
небольшой дождь

Новости

Вінниця
Тік-Ток і медіа-безпека: на Вінниччині людей літнього віку навчають цифрової грамотності. Як це працює
13 октября 2023, 16:44
Тік-Ток і медіа-безпека: на Вінниччині людей літнього віку навчають цифрової грамотності. Як це працює

У Гончаренко центрі в Жмеринці стартував курс медіаграмотності для людей літнього віку. На заняттях студенти вчаться користуватися електронною поштою, сплачувати комунальні послуги онлайн та опановують "молодіжні" соціальні мережі. Також відвідувачі дізнаються про інформаційну безпеку та медіа-гігієну. 

У чому проблема?

Найчастіше жертвами інтернет-шахраїв стають люди літнього віку, які не вміють "пробивати" номер у спеціальних програмах та відрізняти фейкові акаунти від справжніх. До того ж літнім людям складніше йти в ногу з часом, опановуючи нові технології та сервіси.

Яке рішення?

Аби виправити цю ситуацію та навчити людей літнього віку цифрової грамотності, в освітньо-культурному просторі Гончаренко центр Жмеринка запустили спеціальний навчальний курс.

на Вінниччині людей літнього віку навчають

Тут дорослих студентів вчать базових правил інформаційної безпеки та медіа-гігієни, а також допомагають опанувати сучасні технології: від сплати комунальних послуг онлайн до ведення власної сторінки в Тік-Тоці.

За словами викладачки Катерини Бурковської, кожне нове заняття в межах курсу проходить у вигляді тематичного семінару

"Ми розбираємо на кожному занятті різні теми. Вчимося шукати інформацію за допомогою пошукових систем, вивчаємо як працювати з різними соціальними мережами, як користуватись онлайн-послугами та інтернет-магазинами. Окрему увагу приділяємо питанням безпеки онлайн. Людям поважного віку ці знання допомагають краще порозумітися з дітьми та онуками, а також дають відчуття захищеності. Наші учні відчувають, що вони йдуть у ногу з часом!", — наголосила менторка.

Як це працює?

До кожного студента ментор курсу шукає індивідуальний підхід. Це дозволяє людям літнього віку швидше вирішили нагальні питання та "підтягнути" знання до рівня "просунутих" однолітків.

на Вінниччині людей літнього віку навчають

Серед тих, хто відвідує курс, — 75-річна Лілія Єремієва, вчителька вищої категорії, яка була змушена переїхати до Жмеринки з Костянтинівки, яка нині перебуває під постійними обстрілами. 

"Наша вчителька консультує кожного індивідуально, щоб ми опанували навички. Заняття цікаві, на них я отримую необхідні для моєї професійної діяльності знання. Я викладачка історії України. Зараз мені доводиться більшість занять проводити онлайн. Але навіть маючи телефон і планшет, я не завжди розуміла, як ними користуватися правильно. У наших гаджетів є багато функцій, які я навіть собі не уявляла. Тепер я про них знаю, використовую і це дуже спрощує мені життя. Я навіть навчилася монтувати відеороліки!", — зазначила педагогиня.

Директорка Гончаренко центру Катерина Семесь переконана, що курс цифрової грамотності допомагає людям поважного віку адаптуватися до сучасного суспільства.

"Володіння гаджетами допомагає літнім людям стати щасливішими. Завдяки цьому наші відвідувачі поважного віку стають більш вільними та незалежними. Знання з фінансової грамотності надають їм сил, впевненості у собі, допомагає відчувати повноту життя. Прості речі, такі як можливість знайти самостійно якусь інформацію в мережі, замовити ліки через інтернет або сплатити комунальні послуги, не стоячі півдня у черзі, – це все дійсно дарує людям радість", — підкреслила директорка простору.

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий