Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
24 мая 2024
22,7 °C
дождь

Новости

Вінниця
Що з підручниками для вінницьких школярів за програмою НУШ?
25 сентября 2023, 22:44
Що з підручниками для вінницьких школярів за програмою НУШ?

Цього року не всі вінницькі школярі, які навчаються за програмою НУШ, отримали підручники. Друкованих посібників вкрай мало. Батьки із вчителями змушені купувати книги за власні кошти, або ж завантажувати електронні версії та роздруковувати самотужки. 

«Сьогодні школи Вінницької міської територіальної громади забезпеченні підручниками для 5-х класів із таких предметів: математика, українська мова та польська мова на 100%.

Природничі науки: «пізнаємо природу та довкілля» на 70% від замовлення. Підручники з математики та природничих наук були доставлені до шкіл і почали використовуватись в освітньому процесі ще в 2022 -2023 навчальному році. Підручників з української мови не було і вони доставлені до закладів освіти тільки на минулому тижні. Це ті підручники, які є наразі для 5-го класу», - розповіла  директор департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко.

Школярі 6-х класів у вінницьких школах повністю забезпечені підручниками із української мови, літератури, зарубіжної літератури, англійської, німецької, польської мови, довкілля та пізнаємо природу.

«На жаль, підручник з географії для 6-го класу не надруковано до цього часу. Також немає підручників з таких предметів як етика, культура добросусідства, вчимось жити разом, здоров’я та безпека, мистецтво, інформатика. Проте для учнів 5- і 6-х класів є вихід - всі підручники є в онлайн на сайті міністерства освіти та на сайті інституту модернізації змісту освіти. Їх можна, як завантажити, так і використовувати в онлайн форматі, або ж роздрукувати і зробити собі підручник», - додає Оксана Яценко.

В Міністерстві освіти відповіли, що ситуація із нестачею підручників виникла тому, що на початку повномасштабного вторгнення росії, кошти з освітньої сфери перенаправили на потреби оборони.

«Це було 2022 року, коли потрібно було друкувати підручники для 5-х класів Нової української школи. Вже 2023-го потрібно друкувати підручники для 6-х класів і оновлювати підручники для 1 і 10 класів — вже минуло 5 років від їхнього друку. Цьогоріч з держбюджету виділили 754,9 мільйона гривень, проте їх недостатньо, щоб покрити потребу всіх учнів. Щоби діти не залишилися без підручників для навчання, ми заручилися підтримкою міжнародних партнерів. Вони вже надрукували підручників на 238,1 мільйона гривень. І ми спілкуємося щодо подальшої підтримки та фінансування підручників. У таких умовах вимушені були пріоритезувати друк. Так вирішили спочатку друкувати для 5 і 6 класів — це перший друк підручників для цих класів за новими програмами. Інакше діти вимушені будуть вчитися за електронними підручниками, що не завжди зручно та доступно», - йдеться у відповіді МОН.

У МОН повідомили, які підручники для 5- 6-х класів вже надруковані

«Математика». За сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) надруковано 100% підручників і в повному обсязі розвезені між закладами освіти.

Книжки із природничої галузі надруковані за кошти уряду Фінляндії та розвезені у школи.

«Українська мова». Підручники надруковані завдяки фінансуванню Європейського Союзу. У деяких областях вони доставлені в школи повністю, в деяких - цей процес триває. «Доставлення підручників, надрукованих за донорські кошти, складніший, тому що вимагає додаткової процедури передачі книжок у сферу управління обласних військових адміністрацій і подальшого доставлення до закладів освіти», - пояснюють в МОН.

Щодо Вінницької області, то вищеперераховані підручники майже всі доставлені по школах – 21938 з 21033, які надійшли на область.

Для 6 класу коштом держбюджету надрукували підручники з української мови, української та зарубіжної літератури, іноземних мов, історії, математики, природознавства, а також підручники для національних меншин і дітей з особливими освітніми потребами. На Вінницьку область доставлено всі 204103 книжок.

Підручники, яких ще немає

Коштом донорів, МОН планує додрукувати підручники для 5 класу з української та зарубіжної літератури та інформатики. Коштом держбюджету — історію України, іноземні мови, «Здоров’я, безпека і добробут», етику, мистецтво, технології.

За кошти державного бюджету планують друкувати підручники для 6 класу, інформатики, мистецтва, технологій та підручники шрифтом Брайля. Підручник з географії для 6-го класу друкуватимуть за рахунок ЮНІСЕФ.

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий