Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
05 мая 2024
19,2 °C
облачно с прояснениями

Новости

Вінниця
Понад 2 мільйони гривень дали бізнесу Вінниці за незалежність від блекаутів
07 ноября 2023, 19:20
Понад 2 мільйони гривень дали бізнесу Вінниці за незалежність від блекаутів

 Ці сім підприємств запустили сонячні електростанції сумарною потужністю 1 мВт. На це обладнання вони витратили понад 16 мільйонів гривень

  • У Вінниці діє програма компенсації за установку обладнання, що виробляє енергію з сонця, вітру і води.
  • ФОПи та юридичні особи, з-поміж мікро-, малого і середнього підприємництва установлюють, наприклад, сонячні електростанції. І отримають з бюджету громади відшкодування частини витрат.
  • Хто вже отримав гроші? Скільки заплатили? Та як взяти участь в програмі?

Міська влада запровадила програму, якою стимулює бізнес встановлювати обладнання для виробництва електроенергії з відновлювальних джерел — сонячні електростанції, вітрогенератори та гідроелектроустановки. 

Таким чином бізнес продовжить працювати під час блекаутів, зніме частину навантаження із загальних електромереж та зекономить на платіжках за спожиту електроенергію.

І на початку листопада міськвиконком розподілив понад 2 мільйони гривень компенсації між сімома учасниками програми.

Кому і скільки дали грошей

Директор департаменту економіки і інвестицій міськради Максим Мартьянов розказав, як нараховується компенсація за зелену енергетику.

— Власне, ми спрямуємо 30% від сплачених підприємцем податків (в межах нарахованих) з бюджету Вінницької міської територіальної громади, але не більше фактичних витрат, які пішли на придбання обладнання, — каже посадовець. — Максимальний розмір компенсації, нагадаю, не може бути більше ніж 1 мільйон гривень. Сім субʼєктів господарювання, які подали заяви та відповідні документи, підтвердили свою відповідність критеріям участі в Порядку.

У рішенні №2816 опублікували назви підприємств і суми компенсацій.

1. Товариство «Промислова 9». Встановили сонячну електростанцію на суму 5 мільйонів 41 тисяча гривень. За минулий рік сплатили до місцевого бюджету 849 тисяч гривень. Відтак за встановлену СЕС отримали компенсацію в розмірі 254 тисяч гривень (30% від суми сплачених податків).

2. Товариство «Фруктона-ВН». Встановили сонячну електростанцію, потужністю 250 кВт, на що витратили 4,6 мільйона гривень. За це отримали компенсацію з бюджету громади — 249 тисяч гривень (30% від 832 тисяч гривень сплачених податків у 2022 році).

 

3. ФОП Зінюк А.А. Поставили сонячну електростанцію на суму 427 тисяч гривень. За минулий рік цей ФОП сплатив 49 тисяч гривень до бюджету громади. Отож компенсація склала 14 тисяч гривень.

4. «Промавтоматика Вінниця». Поставили на підприємстві СЕС, потужністю 20 кВт, на яку витратили 229 тисяч гривень. За минулий рік заплатили 1 мільйон 125 тисяч гривень податків до бюджету громади, але оскільки сума компенсації (30% від податків) є більшою за вартість обладнання, то місто компенсувало тільки 229 тисяч, які «Промавтоматика» витратила на обладнання.

 

5. ФОП Побережний О.О. Встановили СЕС на суму 373 тисячі гривень. Отримали компенсацію 165 тисяч гривень (30% від 553 тисяч, сплачених до бюджету громади минулого року).

6. «Вінницька харчосмакова фабрика». Створили сонячну електростанцію, потужністю 180 кВт, на яку витратили 2 мільйони 885 тисяч гривень. Отримали максимальний розмір компенсації — 1 мільйон гривень (30% від сплачених ними 2,885 мільйона гривень податків у 2022 році).

 

7. «Солодка мрія – Вінниця». Поставили СЕС, загальною потужністю 136 кВт, на яку витратили 2 мільйони 390 тисяч гривень. За це отримали 265 тисяч гривень компенсації (30% від 885 тисяч сплачених податків до бюджету громади).

 

У міськраді зауважили, що сумарно ці сім компаній встановили на своїх виробничих площах сонячні електростанції, потужністю в 1 МВт. 

Тільки за обладнання ці підприємства заплатили разом 16 мільйонів 435 тисяч гривень. А сумарно між ними розподілили 2 мільйони 180 тисяч гривень компенсації.

Умови для участі в програмі

Податись на компенсацію можуть ФОПи та юридичні особи з числа мікро-, малого та середнього підприємництва. Важливою умовою є реєстрація на території Вінницької міської тергромади та відсутність заборгованості по сплаті податків.

«Час подати заявку ще є. Ті, хто зроблять це в ІV кварталі, отримають компенсацію наступного року», — написав на своїй facebook-сторінці заступник міського голови Андрій Очеретний.

Компенсацію можуть нарахувати за витрати на купівлю: сонячної електростанції (панелі, інвертори, акумуляторні батареї), гідроенергетичної установки (гідротурбіни, генератори, насоси, акумулятори, перетворювачі енергії); вітрогенератори (вітрові турбіни, електрогенератори та допоміжне обладнання до них).

Компенсацію не нараховують за генератори, що працюють на викопному паливі — бензин, мазут, дизель тощо. І також її не виплатять тим підприємствам, які поставили, приміром, сонячні електростанції до 13 квітня 2023 року: адже на той момент програми не існувало.

Тим учасникам, що підпадають під усі критерії, компенсацію виплачують один раз. І не «авансом», а по факту. На момент подачі заяви бізнес уже має придбати обладнання, встановити та ввести в експлуатацію автономне джерело живлення. Розмір відшкодування — 30% від сплачених підприємцем податків, але не більше 1 мільйона гривень. Отримані кошти можна витрати на власний розсуд.

Які треба подати документи? Підставою для включення підприємства до переліку учасників процедури компенсації є:

  • заява, на ім'я Вінницького міського голови щодо його участі в процедурі компенсації витрат із зазначенням згоди на передачу та обробку персональних даних (за формою, затвердженою Додатком 1 до Порядку у рішенні виконкому від 13 квітня 2023 року № 849);
  • заява на ім’я керівника ГУ ДПС України у Вінницькій області щодо згоди на передачу та обробку персональних даних (за формою, затвердженою Додатком 2 до Порядку);
  • повідомлення про наявність або відсутність факту отримання державної допомоги (за формою, наведеною у Додатку 3 до Порядку);
  • виписка з Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань; 
  • первинний документ, який підтверджує фактичну оплату придбаних та встановлених автономних джерел живлення (що забезпечують проектну потужність об’єкта суб’єкта господарювання), копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера обладнання (або інше заводське маркування) та акт виконаних робіт щодо підключення.

Документи можна буде подати як в паперовому вигляді, у «Прозорому офісі» на Соборній, 59; так і в електронному — надіслати скан-копії документів на адресу Вінницької міської ради vinrada@vmr.gov.ua.

 

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий