Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
17 июля 2024
37,1 °C
небольшой дождь

Новости

Вінниця
Почастішали носові кровотечі. З якими скаргами вінничани зараз звертаються до «сімейників»?
16 июля 2024, 20:41
Почастішали носові кровотечі. З якими скаргами вінничани зараз звертаються до «сімейників»?
  • Високі температури негативно впливають на здоров’я багатьох.
  • Та особливо небезпечна спека, як кажуть лікарі, для людей похилого віку, немовлят, людей з хронічними захворюваннями та тих, хто працює на вулиці. 
  • Ми дізналися у вінницьких медики, з якими скаргами до них звертаються пацієнти останнім часом, а також, як вберегти себе від спеки.

Синоптики кажуть, що такої спеки Вінниця не знала 60 років. Рекорди рекордами, а як уберегти себе від температур плюс 40? 

Адже навіть у здорових людей такі погодні умови викликають тахікардію, задишку, запаморочення, що вже говорити про людей із захворюваннями серцево-судинної системи.

Ускладнює ситуацію відсутність світла: це і неможливість освіжитися під кондиціонером чи хоча б вентилятором, і необхідність підніматися пішки на енний поверх. А якщо ще й води немає, то й прохолодний душ не приймеш.

Проблеми дорослих і дітей

За словами терапевтів, в ці спекотні дні люди найбільше потерпають від кровотеч.

 

— Почастішали носові кровотечі у звʼязку з лопанням судин, — говорить лікар сімейної медицини Юрій Тарануха. — Таке відбувається через високу температуру,  через спеку або у зв'язку з гіпертонією і ламкістю судин. Для дорослих і дітей, які схильні до кровотеч, в таких випадках рекомендую приймати аскорутин, днів пʼять, але лише тим, у кого немає алергії на складові медикаменту.

Сімейні лікарі кажуть, що поки буму на пневмонії та скарги на підвищений тиск немає. Щоб уникнути таких хвороб, медик дає наступні рекомендації.

— По-перше, в безпосередній близькості до кондиціонера ніхто не має знаходитися, — каже Юрій Тарануха. — Якщо довго працює кондиціонер, то можуть розвиватися мікроорганізми, які викликають пневмонію. По можливості, вранці треба провітрити приміщення, а потім не відкривати вікна й двері, щоб не перегрітися, сидячи в приміщенні.

Також медик рекомендує в спеку берегти не лише себе, але й своє чадо. Він застерігає батьків, щоб ті не залишали дітей без нагляду в розпечених автомобілях.

— Я категорично проти того, щоб залишати дітей в автівках, — каже лікар. — Температура нині 39 в затінку, в автомобілі сягає 60 градусів. Певно, ви всі бачили відео в інтернеті, де панель в автомобілі плавиться. Тому не наражайте дітей на небезпеку. Коли ви збираєтесь садити малечу в авто, попередньо охолодіть салон до комфортної температури. Якщо йдете у справах, забирайте дитину з собою, а авто ставте у затінок. Взагалі прогулянки з дітьми можуть бути вранці і ввечері, коли не таке активне сонце.

Не рекомендує сімейний лікар прогулянки вдень і дорослим, особливо тим, хто має проблеми з тиском та хронічними захворюваннями. 

Також у спеку не варто займатися фізичною працею на відкритому повітрі. А ще — потрібно пити багато води, носити легкий одяг з натуральних тканин та головні убори.

— Приймайте прохолодний душ, аби не отримати тепловий удар, — говорить сімейник.

Рекомендації лікаря у спекотні дні

Отож, щоб мінімізувати вплив літнього сонця на самопочуття, рекомендують дотримуватися таких правил:

  • Підтримуйте водний баланс. У спекотну погоду організм втрачає багато рідини, тому важливо регулярно поповнювати її запаси. Воду слід пити невеликими ковтками кожні пів години. Добре втамовує спрагу вода із соком цитрусових.
  • Коли немає можливості прийняти душ, частіше мийте руки до плечей прохолодною водою, кладіть на шию мокрий рушник.
  • Носіть одяг вільного крою зі світлих натуральних тканин — льону, бавовни, шовку.
  • Носіть головні убори та сонцезахисні окуляри.
  • Мінімально використовуйте декоративну косметику, натомість, користуйтеся сонцезахисними кремами, матуючими серветками, термальними спреями тощо.
  • Людям, які мають проблеми зі здоров'ям, у спеку бажано відмовитися від управління автомобілем. У жодному разі не можна залишати в замкнутій машині дітей або тварин, оскільки в салоні авто створюється вкрай висока температура, яка може привести до теплового удару чи навіть до фатальних наслідків.
  • Не ставте занадто низьку температуру, якщо користуєтесь кондиціонером, адже різкий контраст температур сприятиме застуді.
  • Намагайтеся уникати фізичних навантажень та задушливих приміщень (у будь-який час).
  • Обирайте легку, нежирну їжу.

 

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий