Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
17 сентября 2024
24,0 °C
переменная облачность

Новости

Вінниця
Мальовничі кар’єри Вінниччини: куди вибратися на вихідні
19 августа 2024, 15:32
Мальовничі кар’єри Вінниччини: куди вибратися на вихідні

Не завжди є можливість спланувати мандрівку за кордон, але хіба це проблема? Райські куточки України готові приймати гостей. Який напрямок обрати цього разу – читайте нижче.

Іванівський кар'єр

Розташовується поблизу села Іванів. Тут досі видобувають будівельні матеріали, включаючи природний камінь для декоративних цілей. Декілька років тому промисловий обʼєкт поставили на паузу, але згодом роботу відновили.

Нині карʼєр не повністю наповнений. Щороку вода все більше підіймається, але ще не досягла масштабів озера. До речі, з одного боку є вузький пологий вхід. Та все ж таки тут поки краще не купатися. Локацію ще не дослідили та й зовсім поруч працює техніка. Тож відпочити навряд чи вдасться. А ось зробити світлини на памʼять можна. Для цього тут навіть облаштували оглядовий майданчик.

Доїхати сюди можна асфальтованою дорогою. Автомобіль рекомендуємо залишити на узбіччі, а далі пройтися пішки.

До речі, всього за 650 метрів є ставок, де можна порибалити. Також радимо відвідати місцевий Замок-палац Холоневських у бароковому стилі. Раніше він слугував оборонною спорудою на річці Південний Буг.

Мальовничі кар’єри Вінниччини: куди вибратися на вихідні

Каоліновий кар'єр

Розміщується неподалік селища Глухівці та є одним із найбільших у Європі. Тут видобувають каолін – гірську породу білого кольору. Що цікаво, у Китаї є провінція з однойменною назвою. Саме у Піднебесній вперше у світі знайшли цей природний матеріал. У наш час його використовують для виготовлення паперової продукції, електротехніки, текстилю, парфумерії тощо.

Недалеко від локації, ще з 1905-го, функціонує завод, який виробляє понад 240 тисяч тонн сировини на рік. А ще поруч із водоймою стоїть роторний екскаватор. Раніше він добряче працював, нині "відпочиває". Зараз його "перекваліфікували" у музейний експонат.

Вода тут ніжно-блакитного кольору. Псує краєвид тільки техніка, яка гудить без перестану. Якщо хочете насолодитися пейзажем без "симфонічного оркестру", краще приїжджайте сюди на вихідні.

Мальовничі кар’єри Вінниччини: куди вибратися на вихідні

Губницький кар'єр

Розташовується у Гайсинському районі у селі Губник. Історія водойми нічим не відрізняються від інших. Колись тут видобували граніт, а нині відпочивають туристи з усієї України.

Губницький карʼєр часто називають "українським Байкалом". І не дивно. Адже навіть на глибині 20 метрів можна побачити скелі та риб. До речі, на відміну від попередніх локацій тут можна плавати, розбивати намет, рибалити та займатися дайвінгом.

Мешканці поселення дбають про природу, тому місцевість стала оазисом для мандрівників. Також у населеному пункті працює садиба, де можна винайняти номер. У вартість входить сніданок.

Могилівський кар'єр

Розташований у селищі Могилівка всього за 30 кілометрів від Вінниці. На території природної атракції створили зону відпочинку з пляжем. Тут облаштували паркінг, туалети, душові кабінки, торговий майданчик та смітники. Зайти на територію можна безкоштовно. Але майте на увазі, якщо подорожуєте автомобілем, доведеться заплатити за в’їзд. До водойми ведуть сходи, викладені дрібним каменем. Вхід у воду пологий, доступний навіть дітям. Тут можна покататися на SUP-борді. Оренда дошки за одну годину обійдеться у 200 гривень.

Зовсім поруч розміщується глемпінг "Голубе озеро". Тут можна забронювати намети з усіма зручностями: двоспальне ліжко, холодильник, простирадло з підігрівом, світильники, вентилятор, посуд, постіль, а також терасу з власними стільчиками та столиком.

Мальовничі кар’єри Вінниччини: куди вибратися на вихідні

Кар'єр Польове

Розташовується неподалік однойменного поселення. Водойма чиста, зі смарагдовими відтінками. Про цю локацію мало хто знає, тому натовпу туристів тут немає.

Сюди часто приїжджають сім’ї з дітьми. Берег не облаштований, довкола ростуть дерева, однак є місця з пологим входом у воду. Але зважайте на те, що тут переважає скеляста місцевість. Тому будьте обережними.

Черепашинецький кар'єр

Розташований у Калинівському районі села Черепашинці. Колись тут видобували граніт та глину. Після припинення робіт ущелину поступово затопило підземними джерелами.

Сьогодні це справжній райський куточок, який ще називають Вінницькими Мальдівами. І люди мають рацію. Місцевість нетипова для України. Блакитна водойма нагадує лагуну далеких теплих країв. Поруч ростуть хвойні дерева, які деінде виглядають просто з води.

Береги озера скелясті та стрімкі. Але тут є пологий пляж, де можна позасмагати та покупатися. Через те, що локація набула великого розголосу, відпочиваючих тут чимало. Тому варто приїжджати сюди зранку, щоб обрати комфортне місце розташування.

Довкола території є альтанки, кемпінг та кафе. У самому населеному пункті працюють декілька продуктових магазинів. А ще є центральний став поруч із парком. Тут можна займатися риболовлею.

Неодмінно відвідайте Винний Дім Гігінеішвілі у сусідньому селищі Загребельня, всього за 7 кілометрів від локації. Його заснував грузин, який вже понад 60 років живе в Україні. Тут виробляють приблизно 30 тисяч літрів алкогольного напою щороку. Вино, звичайно, можна продегустувати та придбати.

А ще обов’язково завітайте до заповідного урочища Вільхове. Тут ростуть чорні вільхи, яким понад 100 років.

Мальовничі кар’єри Вінниччини: куди вибратися на вихідні

Відвідуйте мальовничі локації України – їдьте на Вінниччину.

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий