Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
16 августа 2024
30,1 °C
пасмурно

Новости

Вінниця
ЕКСКЛЮЗИВНУ КОЛЕКЦІЮ ВИШИВАНОК ЗБИРАЮТЬ У СЕЛІ НА ВІННИЧЧИНІ
16 мая 2024, 15:03
ЕКСКЛЮЗИВНУ КОЛЕКЦІЮ ВИШИВАНОК ЗБИРАЮТЬ У СЕЛІ НА ВІННИЧЧИНІ

Мають сорочку, якій понад 100 років

В селі Джулинка, що на Вінниччині, у місцевому Центрі культури і дозвілля збирають свою колекцію старовинних вишиванок, сорочок, спідниць. Речі передавалися з покоління в покоління жителями села. Деяким вишитим сорочкам понад 80 років.

За словами Галини Василюк, рішення створити свою колекцію вишиванок, сорочок прийнялося випадково. Працівники центру постійно приносять різні цінні речі у заклад, аби потім застосувати у роботі.

«Працівники культури – такі люди, яким постійно все треба. І коли бачили в когось вишиванку, сорочку, запитували, чи могли б її забрати для експозиції. Також самі привозимо старовинні сорочки, які передавалися з покоління в покоління. Наприклад, одна з працівниць нашої бібліотеки принесла вишиванку, якій понад 100 років. Ще є весільні вишиванки, буденні та інші», - каже Галина Василюк.

Як розповіла художня керівниця Джулинського центру культури і дозвілля Алла Козак, весільну вишиванку вона отримала від свекрухи. Ця сорочка передавалася в їхній родини впродовж чотирьох поколінь.

«У мого чоловіка була прабабуся, яка вишила цю сорочку і вийшла заміж в ній. Потім передала її далі. Так моя свекруха передала цю сорочку моїй доньці. А я її забрала до нашого центру на збереження. Взагалі, є певні традиції під час вишивання весільної сорочки. Тоді дівчата мали у тиші вишивати, щоб їх ніхто не турбував і не бачив. Під час створення цієї сорочки дотримувалися усіх традицій та звичаїв. Цій роботі понад 80 років», - запевняє Алла Козак.

Як додає директорка центру Галина Василюк, наразі у їхній колекції є 10 вишитих сорочок, дві вишиванки та чимало спідниць. Також є чоловіча і дитяча вишиванка. Переважно у кожному районі Вінниччині у вишивці використовували свої кольори. Наприклад, є вишиванки, в яких переважають більше чорний чи червоний кольори. Як пояснює пані Галина, все залежить від громади, в якій створювалися сорочки.

«У кожній громаді нашої області переважають у вишивці свої кольори. Раніше ми у нашому центрі фотографувалися у цих сорочках, проводили дефіле та брали участь у різних тематичних конкурсах. Тут є різні вишиванки: для роботи в полі, весільні, святкові. Переважно вишиті на легкій тканинній основі. Але в тих вишиванках, які «старше» (понад 100 років), використана цупка, «важка» тканина. Є сорочки, в яких використовуються не яскраві кольори. А у святкових вишиванках переважають насичені, барвисті відтінки», - пояснює Галина.

Й надалі планують поповнювати свою колекцію вишиванок у Джулинському центрі культури та дозвіллі. Також самостійно створюють та проводять різноманітні виставки, відкривають невеличкі музеї. І це все, аби згодом показати дітям і молодому поколінню нашу історію.

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий