Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
14 августа 2024
26,0 °C
ясно

Новости

Вінниця
Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці
25 июля 2024, 13:39
Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці

Ветерани з різних куточків України отримують у Вінниці безплатне протезування і реабілітацію. Цю послугу також надає «Ортопедсервісцентр». Витрати компенсує держава. Тут є денний стаціонар. В цілому можуть прийняти 33 військових. Як відбувається реабілітація під час протезування побачила кореспондент «Вінниця.info»

Приміщення, де проводиться реабілітація військових, оснащене сучасними кімнатами, спортивними залами, масажними кабінетами.

Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці
Військовослужбовець Станіслав намагається тримати рівновагу на спеціальному тренажері, який називають сферам. Чоловік родом із Луганщини, пішов захищати країну у березні 2022 року, відразу коли дізнався, що рідний брат потрапив в окупацію.

 Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 2

«Поранення отримав минулого року, прилетіла ракета С-300. Пролежав кілька хвилин під завалами. Побратими мене витягли. Я був без свідомості, а через три дні прийшов до тями», - говорить Станіслав.

Військовому довелося ампутувати дві ноги. Зараз у нього сучасні протези. Чоловік каже, що вдячний команді реабілітологів, які допомагають йому вчитись ходити та не опускати рук.

Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 3 

«Наші воїни які приїжджають до нас мають важкий емоційний стан, не лише фізичні поранення. Ми працюємо разом із всією командою над їхнім загальним станом. Прищеплюємо бажання до самого протезу, навчаємо бути незалежними й опановувати різні труднощі», - коментує реабілітолог Олена Довгалюк.

На навчальному протезі у тренажерному залі займається Тарас. Військовий родом із Гайсинського району. Через мінне поранення йому довелося ампутувати ногу. Брав участь у боях на Донеччині.

 Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 4

«Я вийшов з побратимом з окопу і відразу прилетіла міна. Нас було троє, один мій побратим загинув. Я, з усіх, отримав найлегші поранення. Спершу був на лікуванні у Слов’янську, потім в Ізюмі, Львові, звідти у Немирові, а зараз готуюсь тут до протезування».

 Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 5

Тарас виконує вправи для зміцнення м'язів, які допомагають підтримувати протез і забезпечують кращу координацію рухів, а надалі хорошу ходьбу. У залі є велотренажери, сфери, а також система підвісна система «Реткорд». Це - терапія розроблена норвезькими фахівцями. Чоловік прагне чимшвидше навчитись ходити, адже вдома на нього чекає 10-річний син та дружина.

 Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 6

«Наша мультидисциплінарна команда сама складає план реабілітації. Проводимо консультації в шпиталях, роздаємо брошури й розповідаємо про таку можливість реабілітації та протезування. Ті, хто відразу виявляє бажання прийти до нас, - записуємо контакти, а потім самі забираємо. Ніяких довідок не потрібно. В нас є договір на відшкодування протезів від держави. Ми робимо високофункціональні протези 4- го класу мобільності з колінним механізмом, стопою. В середньому ціна протезів нижніх кінцівок коливається від 200 – 400 тисяч гривень. Зараз маємо змогу ставити електронні колінні механізми. Це покращує можливості для ходи. Всі комплектуючі світового та європейського рівня»,- говорить директор підприємства Сергій Юзвак.

 Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 7

Воїнам, які втратили руки тут ставлять біонічні протези. Проте не відразу. Найперше вчать прилаштуватись до звичайного, механічного. Пан Михайло з Одеси теж мріє про біонічну руку. Зараз він проходить заняття в ерготерапевтичній кімнаті, яка облаштована під побут квартири.

Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 8

«Я сам військовий, був на контракті 5 років, воював в АТО. А поранення отримав на Донеччині, коли ішов на позицію. Мені ампутували руки. Найважче - це подолати фантомні болі. Я часто вночі не міг спати, бо відчував пальці та руку. Різні заняття, вправи, масажі допомагають це подолати й перемкнути свій розум», - зазначає Михайло.

 Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 9

Допомагають перезавантажити думки ще активним відпочинком. Назустріч підприємству прийшов місцевий бізнес. Ветерани без кінцівок сплавляються на катамаранах і SUP дошках, роблять рибу, ходять у театр, грають у боулінг та інші спортивні ігри.

 Біонічні руки, високофункціональні ноги: як протезують воїнів у Вінниці - фото 10

«Ми велику увагу приділяємо адаптації наших пацієнтів до соціуму. Один вечір ми проводимо в театрі ім. Садовського, а наступний катаємось на конях і таким чином показуємо, що життя із протезом не обмежує в дозвіллі», - резюмує психолог Анна Ткачова.

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий