Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
16 октября 2024
9,4 °C
небольшой дождь

Новости

Вінниця
Без грошей і ВЛК: французький доброволець чекає на протез аби повернутись на передову
15 октября 2024, 16:19
Без грошей і ВЛК: французький доброволець чекає на протез аби повернутись на передову

Французький доброволець майже два роки не може потрапити на операцію із ампутації ноги і оформити всю документацію, аби отримувати виплати від держави. Шляхи вирішення ситуації шукала «Гречці».

Французький доброволець приїхав захищати Україну

Він одягнений у піксель, із кавою і цигаркою біля входу в одну з лікарень Кропивницького. Шина на нозі і дві милиці обабіч. Одразу видно — український військовий. Тільки він громадянин Франції.

29—річний Брандон Ніколас долучився до захисту України у березні 2022 року. Він став до лав Інтернаціонального легіону територіальної оборони ЗСУ.

французький доброволець

Фото з видання “Високий замок”

«Щоб захищати цивільних і свободу», — так пояснює Ніколас, чому вирішив приїхати в Україну. До того з 2018 по 2020 рік він служив у французькій армії і вважає це своєю роботою.

Довідка. Інтернаціональний легіон — офіційний підрозділ Збройних сил України, де служать добровольці-громадяни інших країн. Там служать представники 27 країн світу.

У грудні 2022 року у боях поблизу Куп’янська отримав кілька тяжких поранень. Відтоді чоловік перебував у різних госпіталях по всій Україні — Полтава, Львів, Трускавець, Харків та у Польщі. Наразі він у Кропивницькому. Спочатку лікарі сподівались врятувати ногу, але нині вона повністю втратила чутливість і її мали б ампутувати, а згодом встановити протез.

Військовий чекає на операцію, але поки, він просто є заручником лікарень, в очікуванні на операцію в Києві, його перенаправляють із госпіталю до госпіталю. Нині чоловіка перенаправили до іншого медзакладу, де він просто чекає, адже ніякої додаткової лікарської допомоги він не потребує.

«Командир каже, що я надто довго в госпіталях. Так, але це ж не моє рішення», — каже він.

Зараз добрволець виведений за штат — це типова проблема для українських військових, які отримали поранення і потрапили на тривале лікування і отримали статус «тимчасово непридатних».  Виведені поза штат отримують зарплату орієнтовно 800—1500 гривень.

Єдиною його розвагою були телефон і цигарка. Проте у Кропивницькому про нього дізнався земляк — Домінік Броше, який живе у місті понад дев’ять років, викладає курси французької та волонтерить, який тепер він складає компанію земляку.

Крім того, в процесі тривалого лікування він втратив виплати. За словами добровольця, платити йому перестали з червня 2024 року, бо не пройшов військово—лікарську комісію, але його туди і не направляють. 

«Немає ВЛК — немає грошей», — пояснює відсутність виплат Брандон, і зазначає, що коли питає в медиків про військово-лікарську комісію, йому кажуть, що вона буде «потім».

За словами добровольця, з червня 2024 року він не отримує жодних виплат взагалі — бо закінчилась дія висновку ВЛК. Подібна ситуація була і в 2023 році, коли військовий отримав гроші лише під час перших чотирьох місяців лікування.

«Тепер я завершив реабілітацію і просто чекаю. Весь день між палатою і курінням», — каже військовий і не знає коли саме його перенаправлять.

Вдома на нього чекають батьки і 7-річна донька, але Ніколяс не хоче завершувати службу. Навпаки, після відновлення прагне повернутися на бойові позиції і виконувати роботу, яка йому до снаги.

Фото з сайту видання “Високий замок”

Що про ситуацію кажуть юристи з іноземним добровольцем?

«Гречці» прокоментували ситуацію у «Юридичній сотні», об’єднанні юристів, яке допомагає військовим і ветеранам з 2014 року. 

Всі іноземні громадяни, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних Сил України, прийняті на військову службу за контрактом згідно з Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» .  

Відповідно до ст. 21-3   Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»,  в редакції змін  12 січня 2023 року  визначено, що  розмір грошового забезпечення іноземців визначається на рівні, встановленому для військовослужбовців — громадян України, які проходять службу за контрактом.

5 жовтня 2023 року  набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб» від 06.09.2023 №3379—IX, яким внесено зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Його дія поширюється і на іноземців, які проходять військову службу у ЗСУ, щодо грошового забезпечення та надання відпусток військовослужбовцям.

Положенням   про проходження військової служби  у ЗСУ  іноземцями та особами без громадянства визначено, що  військовослужбовці-іноземці можуть бути виведені у розпорядження у разі перебування військовослужбовця на  тривалому лікуванні у  зв’язку з   отриманим  пораненням. Але  до часу  перебування у розпорядженні не включається час перебування на лікуванні.

До військовослужбовців-іноземців також має застосовуватись  постанова КМУ  «Питання деяких виплати військовослужбовцям, особам рядового  і начальницького складу, поліцейським  та їх сім’ям під час  воєнного стану», яка передбачає збереження виплати  додаткової винагороди

Одночасно варто звернутись до відповідної ВЛК щодо перегляду   причинного зв’язку  поранення: з проходженням  військової служби на  пов’язаність із   захистом  Батьківщини (України).  Оскільки  нормами  вищезазначеної постанови  передбачено  включення до наказів  про виплату додаткової винагороди  у розмірі 100 000 гривень військовослужбовців, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я у зв’язку з  пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини  або  перебувають у відпустці для лікування після поранення у зв’язку із отриманням тяжкого поранення за висновком військово—лікарської комісії.

Крім того, якщо військовослужбовець, які у зв’язку з пораненням, пов’язаним із захистом Батьківщини, визнані військово—лікарською комісією обмежено придатними до військової служби або непридатними до військової служби з переглядом через 6—12 місяців та зараховані у розпорядження відповідних командирів, протягом двох місяців з дня зарахування у розпорядження (без урахування часу перебування у відпустці та на лікуванні) виплачується грошове забезпечення (без урахування додаткової винагороди) за останньою займаною посадою у повному обсязі. 

Після перебування у розпорядженні понад два місяці і до закінчення перебування у розпорядженні таким військовослужбовцям щомісяця виплачується оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років та додаткова винагорода у розмірі 20100 гривень.

Що робити, якщо не направляють на ВЛК?

Правовий центр для захисту військовослужбовців «Принцип» пояснює, що дії військового мають бути різними, залежно від того чи є направлення на ВЛК, чи ні. 

Якщо є направлення на ВЛК, але комісію не скликають

Якщо у військово-медичному закладі відмовляють у скликанні ВЛК, перш за все необхідно звернутися до керівника цієї медичної установи. Таке звернення можна оголосити як усно, так і подати письмово у формі заяви. Заява пишеться в довільній формі з дотриманням всіх реквізитів, передбачених Законом України «Про звернення громадян». Проте, якщо відповіді Ви так і не отримуєте, то маєте право звернутися до адміністративного окружного суду з оскарженням бездіяльності відповідної ВЛК.

Якщо направлення на ВЛК немає

Щоб поскаржитись на бездіяльності або відмову у видачі направлення на ВЛК варто звертатись:

  •  на гарячі лінії Міністерства оборони України за цими номерами: 0-800-500-442, 0-800-500-410, 044-454-44-99. 
  • Писати офіційне письмове звернення і направляти або на поштову адресу Міністерства оборони України (03168, місто Київ, просп. Повітрофлотський, буд. 6, або на електронну адресу: zvernmou@post.mil.gov.uavzg@mil.gov.ua), а також на Командування, якому підпорядковується військова частина та до оперативного командування відповідного регіону.

Також можна звертатись до Уповноважений Верховної Ради України з прав людини( 0-800-501-720, hotline@ombudsman.gov.ua, адреса: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8).

Фото и видео
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий