Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
20 апреля 2024
12,3 °C
небольшой дождь

статьи

«ЗИМОВИЙ ДЕПРЕСНЯК», ШУКАЄТЕ ВИХІД?
15 февраля 2013, 00:00
«ЗИМОВИЙ ДЕПРЕСНЯК», ШУКАЄТЕ ВИХІД?
Як часто кожен із нас впадає у депресію? Наприклад, я нещодавно помітила, що у мене був пригнічений настрій, дратувало усе. У мою голову навіть не приходила думка, що виною усьому є зимова депресія. А що ж це таке?
Зимова депресія (відома також за назвою «сезонний афективний розлад») – це розлад настрою, при якому в людей, які нормально почуваються протягом більшої частини року, у зимовий час з’являються відповідні симптоми: поганий настрій, підвищена дратівливість, зниження самооцінки. Порушення когнітивних функцій виявляється у зменшенні концентрації уваги, погіршенні пам’яті, зниженні інтелектуальної активності. Збільшується потреба у сні, людина важко або, навпаки, передчасно прокидається. Погіршується самопочуття в денний час: сонливість, млявість, апатичність, втома, стійка втрата енергії, погане сприйняття звичайних навантажень. Це найчастіше погіршує виконання повсякденних обов’язків і призводить до зниження або втрати працездатності. Порушення соматичних виявляється у: болях в суглобах, зниженні лібідо, порушенні травлення, погіршенні імунітету. Люди із зимовою депресією часто уникають будь-якого спілкування, можуть поводити себе конфліктно.
Проте лякатися не варто, бо у кожної проблеми є своє розв’язання. Отож, щоб знайти правильне рішення моєї проблеми, я вирішила звернутися до професіонала - Лесі Ігорівни Коломієць, асистента кафедри психології, яка поінформувала мене про методи боротьби із депресивним станом узимку. З її консультації я дізналась, що зимова депресія – це феномен, який має двоякий зміст. Часто це наша відмовка, яка пояснює бездіяльність, безпорадність, втому. Симптоми зимової депресії можуть швидко зникнути, якщо ми докладемо хоча б мінімум зусиль для цього.
Спробуємо скористатися такими правилами:
1. Песимістичні думки – геть! Рух – найкраща панацея. Корисне дозвілля: можна покататися на санчатах, ковзанах, лижах, зліпити сніговика, пограти у сніжки. Товариство друзів, жарти, розваги, веселе спілкування – на депресію часу не вистачить!
2. Мало сонця – наповнюємо барвами життя! Яскравий одяг, кумедні рукавички, фото друзів та родичів у яскравій рамці, побільше світла в оселі, яскраві барви, позитивні емоції від перегляду комедії разом із друзями.
3. Малі дрібниці у великій справі! Ласощі, шоколад, чашка кави, запашний чай, фрукти, свіжі соки – піднімають настрій, дарують насолоду.
4. Частіше посміхайтеся! Усміхнені обличчя створюють атмосферу позитиву, стимулюють бажання бути корисним, бути поруч, бути разом.
Отож, не витрачайте прекрасних миттєвостей у житті на якісь депресії. Живіть у повну силу і будьте позитивними завжди.
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий