Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
30 апреля 2024
18,6 °C
ясно

статьи

Все для дому та саду
Живлення саду восени – гарантія багатого врожаю!
19 октября 2023, 16:03
Живлення саду восени – гарантія багатого врожаю!Живлення саду восени – гарантія багатого врожаю!

 

Сезон робіт у саду не закінчується після збору врожаю. Попереду ще осіннє підживлення. Чому важливо удобрити сад восени, які добрива для цього потрібні та як це вплине на майбутній врожай?

Живлення саду – це система прикореневого та листового удобрення. Основну частину елементів живлення рослини засвоюють через кореневу систему, а листове живлення доповнює кореневе й позитивно впливає на кількість врожаю та його якісні показники. Для отримання високих врожаїв у садах необхідно забезпечити рослини достатньою кількістю елементів живлення. Застосовуючи елементи живлення у максимально доступній формі, потрібно дотримуватися обґрунтованих норм внесення.

Які елементи є важливими?

Для підживлення саду восени слід використовувати фосфорно-калійні добрива. Внесення азоту з осені є малоефективним, оскільки азот – це рухливий елемент і промивається у нижні шари ґрунту (на відміну від фосфору та калію). В осінньо-зимовий період добрива розчиняться за допомогою опадів і поступово проникатимуть у ґрунт до коренів.

Фосфорно-калійні добрива можна вносити навіть по снігу, але тут важливим фактором є те, що ґрунт під снігом має бути незамерзлим. В іншому випадку добрива можуть просто стікати разом з талою водою, і ми не лише втратимо добрива, але і завдамо значної шкоди довкіллю.

Для підживлення садів фосфором та калієм можна піти двома шляхами. Перший – це вносити окремо фосфорні та калійні добрива. Проте, це вимагає додаткових затрат, адже треба вносити різні види добрив почергово. Вносити їх разом теж не вийде, адже через різну форму гранул змішати та внести їх рівномірно майже нереально.

І другий шлях – це вносити комплексні добрива, підібравши відповідну формулу для оптимального живлення вашого саду. Особисто мені цей шлях подобається більше, адже сьогодні існує велика кількість комплексних добрив з різним вмістом елементів живлення і підібрати формулу для вашого ґрунту не складе великої проблеми.

У саду краще вносити добрива так, щоб основна частина їх потрапляла у пристовбурну смугу, де знаходиться коренева система дерев. Для цього використовують розкидачі з боковими обмежувачами або вносять добрива вручну. Це звісно залежить від типу ґрунту, підщепи, віку саду та способу утримання міжрядь.

Коли та що вносити?

Існує думка, що для підживлення саду потрібно використовувати безхлорні добрива. Втім, безхлорні калійні чи комплексні добрива (тобто добрива, що містять сульфат калію замість хлориду калію) значно дорожчі, а в теперішні часи садівники змушені рахувати кожну копійку. При внесення у саду хлоровмісних добрив можливе тільки за правильно підібраних норм внесення. Якщо ж вносити хлоровмісні добрива восени, то більша частина хлору промиється разом із водою у нижні шари ґрунту, а калій залишиться у кореневмісному шарі ґрунту і буде живити наші рослини.

Проблеми з високим вмістом хлору виникають зазвичай при використанні хлористого калію, але при використанні комплексних добрив частка хлору значно менша. І якщо вносити добрива у відповідні строки, то проблем з хлором не буде.

Строки внесення залежать від типу ґрунту, його ґранулометричного складу та кількості опадів. За останніми дослідженнями калій в залежності від типу ґрунту може проникати до 1 мм за день. На важких ґрунтах цей показник менший, а на легких піщаних ґрунтах калій може промиватися у навіть нижні шари ґрунту. Тому якщо це глинисті чи суглинисті ґрунти, то внесення варто проводити восени, а якщо піщані чи супіщані то внесення краще проводити навесні – по мерзлоталому ґрунту, але не пізніше середини березня.

З фосфором дещо складніше, оскільки він менш рухливий ніж калій і найкраще його заробляти в ґрунт. Але приштамбовий обробіток використовують небагато садівників, а більшість утримують ґрунт під гербіцидним паром і вносять добрива поверхнево. Втім, як і у випадку з калієм, фосфор поступово проникатиме у ґрунт до кореневої зони. Тому дуже важливим є удобрення ґрунту перед закладанням саду. Перед глибоким рихленням варто внести 60-80 кг д.р фосфору та 100-120 кг д.р калію. А потім щорічно поповнювати запаси елементів живлення за допомогою поверхневого внесення.

 

Інтенсивний сад потребує більше уваги до підживлення!

У інтенсивних садах ми отримуємо високі врожаї плодів, і паралельно велику кількість гілок, які вивозяться з саду. При урожайності 40-60 т/га в сумі виносять 90-140 кг/га азоту; 25-45 кг/га фосфору; 120-150 кг/га калію. Більша частина елементів не повертаються у ґрунт – ми втрачаємо їх з яблуками та гілками. Саме тому нам потрібно повернути їх у ґрунт з добривами, щоб мати сталі врожаї щорічно!

Отже, правильно підібрана система живлення та вірно розраховані норми внесення – запорука якісних та багатих врожаїв вашого саду!

 

Віталій Кізян

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий