Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
01 мая 2024
20,2 °C
ясно

статьи

Здоров'я та краса
Як вилікувати наркозалежну людину? Вінниця, треннінг центр “На Грані”.
04 марта 2024, 13:43
Як вилікувати наркозалежну людину? Вінниця, треннінг центр “На Грані”.

Як вилікувати наркомана? Наркоманія є різновидом деструктивної поведінки, за якої людина, прагнучи втекти від навколишньої реальності, вживає психотропні речовини. Вживання наркотиків призводить до смерті десятки та сотні тисяч людей на рік і, що найжахливіше, багато хто з них – молоді люди віком 15-35 років.

Зміст

  1. Визначення хвороби
  2. Симптоми наркозалежності
  3. Причини наркоманії
  4. Стадії наркозалежності
  5. Види наркоманії
  6. Наслідки наркоманії
  7. Діагностика наркоманії
  8. Лікування наркозалежності
  9. Профілактика наркоманії


Залежність від наркотиків призводить до повної розумової та моральної деградації особистості. Захворювання є хронічним і викликає залежність на всіх рівнях: психічному, фізичному, соціальному та духовному. Статистика наркозалежних із кожним роком неухильно зростає, водночас більшу її частину становлять молоді люди, які прагнуть випробувати нові відчуття, які здебільшого призводять до летального результату.

Середня тривалість життя наркозалежного становить 7 років.

У групі ризику перебувають також люди, які страждають на біполярний, тривожний і депресивний розлади, а також ті, хто регулярно вживає психоактивні речовини. Нерідко причиною наркоманії є хронічний больовий синдром у разі нераціонального прийому знеболювальних засобів.

Також залежність наркоманія виникає в сукупності низки чинників:

-Біологічних. Насамперед, це спадковість. Виявити схильність можна за допомогою скринінгу.
-Психологічних. Пов’язано це з невмінням людини адекватно справлятися зі стресовими ситуаціями.
-Соціальних. Нерідко наркоманія виникає серед людей з нижчої верстви населення, мігрантів і жертв насильства.

Наркозалежність під час вагітності збільшує ризик передачі залежності дитині, оскільки, перебуваючи в утробі, вона отримує наркотичні речовини через кровотік.

Наркотичною речовина є за відповідності їй таким критеріям:

-Медичному. Речовина повинна володіти психоактивними властивостями – при одноразовому використанні викликати позитивні емоції, а при постійному – залежність.
-Соціальним. Коли заборонені властивості вживаються великою кількістю людей не в лікувальних цілях.
-Юридичному. Речовини занесені до списку наркотичних речовин, діє заборона на їхнє вживання, зберігання та розповсюдження.

Симптоми наркозалежності
Перший час наркоманам вдається приховувати свою залежність. Однак існують основні ознаки наркоманії, за якими можна вирахувати хворого:

-червоні очі;
-звужені або розширені зіниці;
-загальмовані рухи і невиразна мова;
-лицьова міміка;
-підвищення або відсутність апетиту;
-сонливий стан або повна його відсутність.

Симптоми значно відрізняються залежно від того, які речовини вживає хворий.

Опіати. Розпізнати опіумного наркомана можна за звуженими зіницями, сонливим станом, слідами від уколів, блідою шкірою, припухлими губами і низьким больовим порогом.
Героїнових і метадонових наркоманів видають насамперед сліди від уколів на ногах, шиї та паховій ділянці. Залежний при цьому поводиться спокійно, посміхається, під час розмови розтягує слова, однак може різко заснути під час бесіди.
Прийом психостимуляторів супроводжується розширеними зіницями, квапливим мовленням, підвищеною сексуальністю і потовиділенням, тахікардією. Людина при цьому активна, жвава, енергія з неї так і “хльостає”.
Вживання марихуани та гашишу має такі ознаки наркоманії: почервоніння очей, підвищений апетит, піднесений настрій, сильну спрагу.
Найнебезпечніший і найдоступніший вид наркотиків – сіль. Виражається неконтрольованою жестикуляцією, вираженою гримасою, відсутністю апетиту і безсонням більше 3-х днів, сильною спрагою, квапливим мовленням і панічними атаками.
Фізична залежність від наркотиків проявляється порушенням режиму дня, збоями в травній системі, проблемами зі сном і апетитом, швидкою втратою у вазі. Якщо ви помітили, що ваша близька людина втратила інтерес до роботи і захоплень, у неї з’явилося нове коло друзів, з якими вона нікого не знайомить, часто зникає з дому, не відвідує навчання або роботу, а з дому почали зникати речі, то варто всерйоз замислитися над тим, чи є в неї залежність. Спочатку варто провести бесіду, а після підтвердження своїх підозр негайно звернутися до лікаря.

Причини наркоманії
Причини, через які людина починає вживати наркотики, бувають 3-х видів:

Фізіологічні. Найчастіше, обумовлені вони спадковістю і рівнем нейромедіаторів у мозку. Їх надлишок або нестача провокує зміни емоційного стану, підвищує рівень тривоги і страху. На початковій стадії наркотики дають змогу зняти напругу та відчути спокій. Далі ефект від них значно знижується, але людина вже опиняється у владі залежності.
Психологічні. Незрілість, низький рівень усвідомленості, невміння справлятися зі стресовими ситуаціями і задовольняти свої потреби іншими способами штовхають людину на шлях наркоманії. Як правило, в основі психологічних особливостей лежить важке дитинство наркомана.
Соціальні. Здебільшого перший досвід вживання наркотиків у людини з’являється в компанії. Прихована пропаганда їхнього вживання в ЗМІ, духовна криза, постійні конфлікти вдома і на роботі, соціальна нереалізованість спонукають людину піти від реальності, яка їй не подобається.

Патогенез наркоманії не до кінця вивчений. Не можна точно відповісти, чому в однієї людини виникає залежність від наркотиків, а в іншої ні. Дослідження фахівців виявили, що залежність від наркотику та емоційна залежність до людини розташовані в одному відділі головного мозку і конкурують між собою. Це свідчить про те, що відсутність прив’язаності в людини, яка б могла задовольнити її потреби та допомогти впоратися зі стресом, збільшує ймовірність наркозалежності. Тому так важливо не залишати людину наодинці зі своєю бідою, навіть якщо вона вже пристрастилася до наркотиків.

Наркоманія є результатом дисфункції мозкового центру підкріплення, який буває “обманутий” наркотиками, приймаючи ефект від них за сильні позитивні переживання. Крім порушення в роботі мозкового центру, страждає і префронтальна кора, яка не справляється з усвідомленим контролем імпульсів. Це не дає змоги хворому зібратися з думками і зосередитися.

Стадії наркозалежності
Виділяють 3 стадії залежності від наркотиків:

-Перша стадія характеризується переходом від епізодичного вживання наркотиків до регулярного. Ейфорія від звичної дози стає менш вираженою і хворий починає збільшувати дози. На початковому етапі фізичної залежності немає і людина вважає, що контролює ситуацію. Хоча відсутність наркотиків легко переноситься нею, однак, вона вже відчуває потребу в приємних відчуттях, відчуваючи дискомфорт при відмові від препаратів. Згодом ейфорія змінюється. Замість сонливості хворий відчуває бадьорість і збудження. Змінюється соціальне і коло спілкування, але слідів фізичної залежності, як і раніше, немає. Саме на цьому етапі багато хто усвідомлює проблему і припиняє вживати наркотики, а інші заглиблюються в безодню наркоманії.
-На другій стадії з’являється фізична залежність. Лояльність до наркотиків зростає, збільшується і частота їхнього прийому. Відмова від наркотиків на цій стадії викликає абстиненцію. У період інтоксикації збудження наростає. У наркомана виникають порушення працездатності органів і різних життєвих систем. Змінюється і система цінностей, усі його думки зосереджуються на пошуку нової дози.
-На останній стадії у хворого з’являються незворотні психічні та фізичні зміни. Пацієнт стає менш сприйнятливим і не може нормально жити без наркотиків. Вони на цій стадії потрібні йому вже не для отримання ейфорії, а для підтримки життєвого тонусу. Повністю руйнуються особисті та соціальні зв’язки. Серйозних змін зазнають внутрішні органи, відбувається психічна та інтелектуальна деградація.

Види наркоманії
У МКХ-10 хвороба не має чіткого діагнозу як наркоманія, однак під терміном залежність від наркотиків підпадає цілий розділ із переліком наслідків і станів.

F11.0. Опіоїдний тип залежності.
F12.0 Каннабіоїдний тип залежності.
F13.0. Лікарський тип залежності.
F14.0. Кокаїновий тип залежності.
F15.0. Залежність від стимуляторів.
F16.0. Галюциногенний тип залежності.
F17.0. Залежність від тютюну.
F18.0. Залежність від летких розчинників.
F19.0. Змішана наркотична залежність, що включає потяг одразу до кількох видів психоактивних речовин.
У медицині існує також термін наркотичний синдром, який розвивається після скасування або різкого припинення прийому наркотиків. Абстиненція є закономірною стадією наркоманії. Залежно від вживаної речовини розрізняють такі абстиненції:

-від алкоголю;
-від опіоїдів;
-від канабіоїдів;
-від кокаїну;
-заспокійливих або снодійних препаратів;
-стимуляторів;
-нікотину;
-галюциногенів;
-аерозольних розчинників;
-декількох психоактивних сполук.

Ці речовини під час потрапляння в організм синтезуються з певними рецепторами, унеможливлюють вироблення власних схожих речовин – ендогенних опіатів, канабіноїдів тощо. Це, своєю чергою, призводить до дефіциту власних нейромедіаторів і змінює активність ферментних систем. У відповідь організм починає більш посилено виробляти біологічно активні речовини – катехоламіни, однак блокада ферментів не дає їм перетворюватися на норадреналін, накопичуючись у великих кількостях у мозку.

Цей процес і призводить до наркотичного абстинентного синдрому. При цьому накопичуються речовини при вживанні будь-яких видів наркотиків, а ступінь прояву синдрому абстиненції залежить від концентрації катехоламінів в організмі. Його надлишок порушує клітини головного мозку, погіршує роботу серця, провокуючи появу аритмії та ішемії.

Наркоманія є не тільки медичною, а й соціальною проблемою сучасного суспільства. Наркозалежні не тільки руйнують своє життя і здоров’я, але, найчастіше, ведуть кримінальний спосіб життя в спробах дістати кошти на нову дозу. Це проблема, про яку не варто замовчувати і чекати, поки вона зникне. Самостійно впоратися з нею практично нікому не під силу через високу залежність від препаратів. Родичам хворого за перших ознак захворювання необхідно відразу звертатися до фахівців.

Наслідки наркоманії
Вживання наркотиків провокує різні психічні розлади, за яких людина не відрізняє зовнішній світ від суб’єктивної реальності. Характеризується це маячними думками, галюцинаціями, психомоторним збудженням тощо. Проявляються подібні стани залежно від уживаних речовин.

Нерідко хворий відчуває невмотивоване почуття страху, параноїдні психози, манію переслідування. Все це супроводжується загрозливими або звинувачувальними галюцинаціями. Найчастіше в наркомана проявляється галюцинаторно-параноїдний синдром із відчуттям відчуження психічних функцій. Психічні розлади відчуваються хворим вельми гостро через сильні емоційні порушення.

Наслідки наркозалежності бувають і трагічними. Наркомани помирають від різних інфекцій, ВІЛ, гепатиту, різноманітних побутових травм, які отримують від наркотичного сп’яніння, самогубства та передозування.

Наркозалежні, які приймають психостимулятори, найчастіше помирають від септичного шоку, ниркової недостатності, нещасних випадків і самоушкоджень під час психозу.

Наркоманія може призвести і до інших психічних наслідків, таких як фобії, погіршення пам’яті, безсоння, розлади харчової поведінки, шизофренія, деменція. Наркоман починає залежати від наркотиків на психологічному рівні. Розслаблений стан, ейфорія, маячні стани постійно тримають його у своїй владі. У хворого збочуються емоції, почуття і логіка.

Наслідки залежності від наркотиків бувають також фізичного характеру. Це проявляється в розладі нервової системи, змінах у корі головного мозку. Порушуються також:

  • тактильне сприйняття, больові відчуття;
  • інтелектуальні здібності;
  • візуальне сприйняття;
  • координація.

Атаці піддається й імунітет, захисні здібності якого значно знижуються. Це призводить до того, що організм стає нездатним боротися з інфекціями. Також порушується обмін речовин, відбувається збій гормонального балансу.

Наслідки наркоманії для особистості, також, бувають незворотними. Усі її думки і дії спрямовані на те, щоб дістати нову дозу, навіть якщо це суперечить моральним принципам. Наркомани брешуть без докорів сумління, складаючи вигадані розповіді, здатні розжалобити кого завгодно. Однак біль іншої людини не викликає відгуку в ній самій. Усі прояви уваги і турботи з боку наркомана – це спроби випросити гроші у близької людини.

Умовити наркозалежного лікуватися буває непросто. Він злиться, шантажує, клянеться кинути – робить усе, щоб не потрапити до лікаря. Також, вони розвивають дивовижну здатність маніпулювати, не гребуючи жодними засобами для досягнення своїх цілей.

Втрата інтелектуальних здібностей тягне за собою і втрату професійних навичок. Хворий кидає роботу сам або його звільняють через часті прогули, невиконання своїх обов’язків, крадіжки. Нерідко відсутність грошей штовхає наркомана на взяття дози в борг у свого дилера. В обмін останній вимагає від нього поширити наркотики або привести йому нових людей. Це замкнуте коло, яке буває складно розірвати самостійно.

Тому рідним наркомана так важливо звернутися по допомогу за перших ознак вживання наркотиків. Що більше і частіше хворий вживає наркотики, то сильнішою стає його залежність, і складніше його вмовити на лікування.

Рідним наркозалежного потрібно запастися терпінням під час розмови з ним. Важливо зберігати спокій і вислухати його. Обстановка для розмови повинна бути, також, комфортна і довірча. Важливо не заганяти хворого в глухий кут, а інакше він може різко піти, відчувши себе загнаним. Розмова має бути відвертою. Якщо є ще люди, чия думка для хворого є авторитетною, то варто вдатися до їхньої допомоги, однак, збирати велику кількість людей також не варто. М’яко й тактовно слід вказати на зміни в поведінці та здоров’ї людини, і вмовити на лікування.

Якщо розмови не приводять до результату і стан хворого погіршується ще більше, то не варто зволікати зі зверненням до фахівців. Кожна нова прийнята доза може стати останньою.

Діагностика наркоманії
Основною постановкою діагнозу займається психіатр-нарколог на основі збору анамнезу, а також свого професійного досвіду. Діагностика обов’язково має бути комплексною. Експрес-тест на наркотики ще не підтверджує у людини наявність наркоманії. Можливо, вживання наркотиків було одноразовим, до того ж тести іноді бувають хибнопозитивними. Таке буває під час вагітності, за аутоімунних хвороб і під час вживання препаратів для лікування наркоманії.

Дослідження на наркотики включають у себе біологічні аналізи сечі та крові, в деяких випадках волосся і нігтів. Для виявлення наркотиків в організмі людини використовують такі способи:

-імунологічні – використання спеціальних тест-смужок;
-хроматографічні – включають в себе газову і високоефективну рідинну хроматографії;
-бесіда з пацієнтом і його родичами, зовнішній огляд.
-консультація отоларинголога, якщо хворий використовує речовини, що вдихаються через ніс.

Лікування наркозалежності
Лікування наркоманії поетапне, послідовне і комплексне і буває як добровільним, так і примусовим. У рідкісних випадках хворі самостійно звертаються за допомогою до нарколога.

Наявність мотивації на одужання – добрий знак, що передвіщає близьку ремісію. На даний момент існують спеціальні методики, які спрямовані на те, щоб підвищити мотивацію людини до лікування. Однією з них є мотиваційне інтерв’ю, що виключає будь-яку критику і осуд, і мотивує людину до змін без будь-якої конфронтації.

Першорядне завдання лікарів і мотиваційних психологів приватної наркологічної клініки – переконати пацієнта дати згоду на лікування.

Лікування наркоманії включає в себе такі процедури:

-Детоксикацію – процес виведення токсинів, що скупчилися, з організму хворого. Для цього нестача наркотику частково заміщається іншими речовинами зі схожою рецепторною активністю. Також організм отримує час відновити нейромедіаторний гомеостаз.
-Превентивне лікування, спрямоване на запобігання зривам і поверненню до наркотиків. Для опіатних наркотиків із цією метою використовують антагоністи опіатних рецепторів, які займають ці рецептори та не дають змоги наркотику викликати почуття ейфорії. Також застосовується психотерапевтична терапія, що включає в себе групові програми.
-Реабілітація. Останній і найтриваліший етап. На цьому етапі людина вчиться знову комунікувати із суспільством, освоює нові навички та знання, займається пошуком себе в цьому житті.
Також лікування від залежності від наркотиків може бути скориговано лікарем залежно від наявності у хворого будь-якого супутнього захворювання, наприклад, ВІЛ-інфекції або гепатиту.

Профілактика наркоманії
Важливо розуміти, що вживання наркотиків викликає небезпечну залежність і незворотні наслідки. Що раніше буде призначено лікування, то швидше й ефективніше воно буде:

Серед профілактик лікування наркозалежності можна виділити 3 типи:

-Первинну або універсальну, яка спрямована на всі верстви населення та запобігання вживання наркотиків загалом.
-Вторинну, спрямовану на виявлення групи осіб підвищеного ризику та розробку заходів у цьому напрямі.
-Третинну профілактику ускладнень, рецидивів і прояву інших захворювань у наркозалежних. Проводиться вона в наркологічних і психіатричних установах.
Прогноз наркоманії залежить від типу і тривалості вживаних речовин, а також ступеня залежності. Для успішного лікування важливо не тільки очистити організм і використовувати спеціальні препарати, а й серйозно перебудувати психіку. Це можливо лише за умови зміни обстановки та особливих умов, які є в спеціалізованих клініках лікування залежностей.

 

Список літератури:
Якщо ви помітили, що ваша близька людина потребує професійної допомоги – не втрачайте час.

Зверніться до нас за цими контактами:

Безкоштовна консультація
+380686604046
Сайт: nagrani.com.ua

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий