Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,3 °C
небольшой дождь

статьи

Юридичні питання
Видача дублікатів правовстановлювальних документів
22 января 2016, 00:00
Видача дублікатів правовстановлювальних документів
Видача дубліката втраченого або зіпсованого документа здійснюється державним нотаріальним архівом. До передачі в архів примірників документів, посвідчених або виданих нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування, дублікат втраченого документа видається відповідно нотаріусом чи посадовою особою виконавчого комітету за місцем його зберігання.
Отже, дублікат нотаріального документа може бути виданий: державним нотаріальним архівом; нотаріусом або посадовою особою органу місцевого самоврядування (до передачі документа в архів.)
Дублікат будь-якого документа видається тим органом, який видав сам документ. Він повинен містити текст посвідченого документа, оригінал якого вважається таким, що втратив чинність. На дублікаті правовстановлювального документа повинен бути відображеним повністю весь текст документа, дублікат якого виданий (разом з посвідчувальним написом, якщо він був наявним у документі, розшифрованими печатками та підписами сторін документа тощо). Крім того, при видачі дубліката будь-якого документа оригінал цього документа втрачає силу. Тобто, якщо виявиться що на наданий нотаріусу документ було видано дублікат, нотаріус не має права приймати такий документ для вчинення нотаріальної дії, оскільки він втратив свою силу. В такому випадку, нотаріус зобов'язаний відмовити у вчиненні нотаріальної дії, а може її вчинити не на підставі наданої йому довіреності, а на підставі її дубліката.
За дублікатом правовстановлювального документа на нерухоме майно право власності повинно реєструватися повторно, незалежно від факту реєстрації права власності за втраченим документом.
Валентина Миколаївна Мультян,
приватний нотаріус,
Вінницького міського нотаріального округу
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий