Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,3 °C
небольшой дождь

статьи

Все для дому та саду
Чому не можна їсти чи пити зі сколотого посуду.
10 марта 2021, 16:24
Чому не можна їсти чи пити зі сколотого посуду.

Іноді на посуді з’являються тріщини. З подібною проблемою періодично зіштовхується практично кожна людина. І напевно ви не раз чули про те, що надколотий посуд потрібно викидати, користуватися ним вже не можна. В чому причина? З чим пов’язана така прикмета?

СЛОВ’ЯНСЬКІ ПОВІР’Я

Навряд чи можна уявити собі будинок без посуду. Тарілки, чашки, салатниці – це речі першої необхідності. Але іноді і вони виходять з ладу. Вважається, що випадково розбити тарілку або склянку – на щастя.

А ось якщо мова йде про надколи, то ситуація змінюється докорінно. Цілком можливо, що пошкодження несерйозні і нею ще можна користуватися. Та й кому хочеться викидати улюблену чашку, з якої не розлучалися протягом декількох років? Але у знавців свій погляд на ситуацію.

Не варто тримати в будинку речі з тріщинами. Екстрасенси говорять, що надколотий посуд є свого роду «чорною дірою», яка буквально засмоктує всю позитивну енергетику. Людина, яка постійно п’є з тріснутої чашки, стає млявою, слабкою, апатичною, починає частіше хворіти. До речі, саме тому в будинках знахарів і ворожок ви навряд чи знайдете пошкоджені ємності.

Подібні повір’я існували і у слов’ян. Вважалося, що поява тріщин на глиняному або скляному посуді обіцяє масу неприємностей і значне погіршення фінансового становища. Саме тому чашки з відколами ніколи не тримали в будинку. Існує й інша прикмета, яка говорить, що життя людини, котра береже тріснутий посуд, теж «трісне».

Варто прислухатися до народної мудрості. До речі, екстрасенси кажуть, що надколоті столові прибори потрібно не просто викинути в сміття, а негайно винести за межі будинку – нехай не залишається в приміщенні навіть на зайвих півгодини.

НАДКОЛОТИй ПОСУД – ХАРАМ

Насправді заборона на використання посуду з тріщинами є у багатьох релігій. Наприклад, в ісламі це вважається харамом, забороненою дією. Мусульманські господині прекрасно знають про те, що надтріснутим чашкам і тарілкам саме місце в сміттєвому баку. Вважається, що зіпсований посуд може стати вмістилищем для злих сил, з якими навряд чи комусь хочеться контактувати.

ЗАБОБОН АБО ЗАПОБІЖНИЙ ЗАХІД?

Ви вже знаєте про народні прикмети і міфах, але є і більш звичайна, зрозуміла причина для відмови від надколоти посуду – це небезпечно. Наприклад, ви можете порізати губу, поки п’єте чай з надтріснутою чашки або поранити палець під час миття посуду.

Крім того, від відколу практично завжди відходить хоча б одна велика тріщина, а це значить, що в будь-який момент столовий посуд може буквально вибухнути в ваших руках. Добре, якщо в гуртку буде прохолодна вода, а ось гарячим чаєм можна і обпектися. Чи варто так ризикувати заради коханої гуртки?

ЩО КАЖУТЬ МЕДИКИ?

У медиків є ще пара аргументів, які підтверджують, що користуватися пошкодженими столовими предметами не варто. Дослідники говорять про те, що в тріщинах і відколах починають накопичуватися бактеріальні та грибкові мікроорганізми, вимити які практично неможливо навіть за допомогою посудомийної машини. Патогенні мікроорганізми розмножуються на стінках посуду, а потім разом з їжею або напоями потрапляють в організм людини, викликаючи зниження активності імунної системи, підвищуючи сприйнятливість до різних інфекційних захворювань.

До слова, ні в якому разі не можна користуватися металевим кухонним посудом з пошкодженою емаллю. У таких випадках під час готування в їжу і напої потрапляють шкідливі хімічні речовини.

Чи вірите ви в народні прикмети чи ні, користуватися тріснутим, пошкодженими чашками, тарілками, каструлями не варто в будь-якому випадку, адже це небезпечно для здоров’я.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий