Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
16 апреля 2024
20,0 °C
небольшой дождь

статьи

Все для дому та саду
Чому не можна просто так взяти і відповісти на питання «Скільки коштує одне вікно?»?
18 ноября 2020, 16:20
Чому не можна просто так взяти і відповісти на питання «Скільки коштує одне вікно?»?Чому не можна просто так взяти і відповісти на питання «Скільки коштує одне вікно?»?

З такого, здавалося б, конкретного запиту часто починаються довгі діалоги між потенційними клієнтами та менеджерами з продажу. Вікно – не хлібина і ціна на нього не може бути фіксованою. Насправді пластикове вікно подібне до конструктора: з типового набору елементів можна зібрати кілька варіантів конструкції, і вартість кожного з них буде відрізнятися.

Що саме впливає на остаточну вартість металопластикового вікна та чи можна на чомусь зекономити і не програти – розглянемо докладніше.

Які чинники впливають на вартість металопластикових вікон?

Вартість пластикових вікон залежить від багатьох чинників. Розглянемо докладніше, як формується ціна виробів.

Деякі продавці вказують у рекламі фіксовану ціну квадратного метра вікон. Це вводить покупців в оману, тому що вікна – наче конструктор: їхня вартість залежить від комплектації та інших параметрів замовлення. Визначити, скільки коштує пластикове вікно, можна лише після уточнення параметрів кожного з елементів. Оцінювати вироби «загалом» непрактично — цифра, радше за все, буде дуже далекою від реальної.

Крім компонентів, на вартість впливає якість монтажу та гарантія виробника. Компанія-виробник несе відповідальність за якість продукції, тому вибирає для виготовлення вікон лише якісні комплектуючі, наприклад, ПВХ-профіль STEKO.

Тепер докладніше про компоненти, з вартості яких складається ціна пластикових вікон.

ПВХ-профіль

Профіль — один із найголовніших компонентів вікна. Він виготовляється з полівінілхлориду та армується сталевими вставками. Перегородки розділяють внутрішню порожнину профілю на декілька камер.

Армуючі вставки виготовляють з оцинкованої сталі 1,5-2 мм завтовшки. Для несумлінних виробників — це одна з можливостей зекономити. У дешевих вікнах посилювачі можуть бути недостатньої товщини, або ж вирізнятися спрощеною формою.

Залежно від товщини зовнішніх стінок та перегородок профіль має три класи:

А — 2,5–2,8 мм;

В — 2–2,5 мм;

С — товщина не регламентується, але завжди більша, ніж у вікон вищого класу.

Чим товщі стінки профілю, тим міцніша рама та триваліший термін служби вікна.

Чим більше камер у профілі, тим він ширший — і тим кращі його теплоізоляційні характеристики. Крім того, широкий профіль дозволяє встановити товсті багатокамерні склопакети з покращеними тепло- та звукоізоляційними властивостями.

Широкий профіль дорожчий, проте його вартість компенсується зниженням витрат на опалення взимку та кондиціонування влітку.

Частка профілю у вартості вікна — 10–15%.

Склопакет

Склопакет — герметична конструкція з двох чи більше шибок, розділених дистанційними рамками. Бувають одно-, двох- та багатокамерними.

Камери заповнюються осушеним повітрям чи аргоном. Теплопровідність інертних газів менша за повітря, тому теплоізолюючі характеристики таких склопакетів вищі. Однак вікна з такими склопакетами коштують дорожче:

камери з аргоном підвищують вартість вікна приблизно на 30%;

Визначити, просто поглянувши на склопакет, чим він заповнений — неможливо. Тому рекомендуємо замовляти вироби в перевірених компаній.

Кількість камер у склопакеті прямо впливає на теплопровідність вікна. Двокамерний склопакет утримує тепло краще за однокамерний. Крім того, шумопоглинальні властивості багатокамерних склопакетів вищі.

Для виготовлення склопакетів використовуються різноманітні види скла:

  • Скло триплекс — ударостійкі та безпечні, не розсипаються на уламки, якщо їх розбити;
  • Тоновані сонцезахисні — що поглинають надлишок сонячного світла;
  • Енергозберігаючі з металізованим напиленням — із підвищеною теплоізоляцією;
  • Смарт-скло — що міняють ступінь прозорості залежно від освітлення;

Залежно від комплектації пластикового вікна, ціна склопакета може складати 40-60% від сумарної вартості виробу.

Фурнітура та ручки

Фурнітура — механізми, що забезпечують відкривання та закривання стулок, їхнє кріплення до рами. Фурнітура має бути міцною та зносостійкою, щоби стулки довгий час працювали нормально, не рипіли та не провисали під власною вагою. Чим складніше вікно, тим вищі вимоги до якості механізмів та їхня ціна.

Найдешевші ручки виробляють із пластику. Дорожчі — з алюмінію. Найдорожчі — з декором із дерева та латуні. Найнадійнішою вважається європейська фурнітура. Вона дорожча, але в перспективі себе окупає — необхідність заміни зношених деталей виникне не скоро.

У загальних витратах на вікно ПВХ вартість фурнітури складає 15–20%.

Тип відкривання/закривання стулок та розмір вікна

Залежно від способу відкривання стулки бувають:

глухі — стулки не відкриваються;

поворотні — стулки обертаються навкруги однієї осі;

поворотно-відкидні — стулки відкриваються за двома осями;

розсувні — стулки зміщуються вздовж площини вікна.

Збільшення кількості стулок та варіантів їхнього відкривання призводить до збільшення ціни конструкції — вартість такого пластикового вікна вища за конструкцію з глухими елементами. Різниця може сягати 10–20%.

Взаємозв’язок розміру та вартості вікна є явним. Вікно великого розміру — це пропорційно більші витрати матеріалів за певного збільшення важкості виготовлення.

Є природні обмеження на розмір стулки та склопакету. Тому вікна дуже великого розміру збираються з окремих секцій, що також впливає на вартість виготовлення та монтажу.

Форма та декоративне оздоблення

Найчастіше вікно має прямокутну форму. Однак технологія дозволяє створювати аркові, круглі та багатокутні вікна. Їхнє виготовлення та монтаж складніші, тому й ціна на них вища на 10–30%.

Стандартний колір віконних профілів — білий. За бажанням, можна замовити виготовлення вікна з ламінованого профілю та вибрати для нього бажаний колір та малюнок покриття (наприклад, текстуру деревини). Ламінація внутрішнього боку вікна дозволяє вписати його до інтер’єру, зовнішнє оздоблення — досягнути гармонії з фасадом будинку.

Використання додаткових декоративних елементів ще більше розширює архітектурні та дизайнерські можливості пластикових вікон. Решітки на шибках (шпроси) та накладки на рами допомагають привести зовнішній вигляд вікна у відповідність до бажаного архітектурного стилю.

Ціна вікон із кольорового профілю вища за звичайні. За інших рівних умов вироби з ламінацією можуть коштувати на 20–30% дорожче. Використання декору також збільшує вартість.

Комплектація та монтаж

Зазвичай разом із вікном встановлюють зовнішні відливи та підвіконня. Віконні відкоси можуть оздоблюватися будь-яким чином. Один із найпростіших та найнадійніших способів — використання пластикових сендвіч-панелей. У такому випадку буде цілком доречно включити до замовлення всі ці деталі.

Якісний монтаж із дотриманням усіх вимог технології гарантує не лише довгу та безвідмовну службу самого вікна, але й реалізацію всіх його переваг. Немає жодного сенсу купувати вікна з дорогими енергозберігаючими склопакетами, а потім зводити всі їхні переваги нанівець халтурним монтажем.

Замість постскриптуму

Вартість пластикових вікон може значно різнитися залежно від конфігурації та комплектації конкретного вікна. Щоби розрахувати ціну, сформулюйте вимоги до вікна, відповівши на такі питання:

1.Для якого приміщення потрібне вікно: для жилої кімнати, що виходить вікнами на південь, для дитячої, для подібного приміщення, протизламні вікна для установки на першому поверсі заміського будинку тощо.

2.Визначіться з конфігурацією вікна — розмірами, формою рами, кількістю стулок та способом їхнього відкривання.

3.Підберіть фурнітуру.

4.За бажанням, виберіть варіант декоративного оздоблення.

5.Доповніть замовлення підвіконнями, відливами, відкосами.

Вагаєтеся, на яких компонентах зупинити свій вибір? Зверніться до нас та переконайтесь, чому нас рекондують друзям!

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий